Investitorii sînt cu ochii pe titlurile "Rompetrol Rafinare"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2005

Acţiunile "Rompetrol" recuperează scăderile înregistrate o dată cu anchetarea preşedintelui Dinu Patriciu la parchet şi au şanse, consideră brokerii, ca perioada de stabilizare să fie urmată de o creştere a cotaţiei.

Unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi în ultimele zile pe Bursă a fost "Rompetrol", ocupînd prima poziţie la categoria a doua. Starea de aşteptare în legătură cu evoluţia dosarului "Petromidia" la Parchet a avut impact asupra întregii evoluţii bursiere, fapt care a determinat lichidităţi scăzute.

Valoarea tranzacţiilor la Bursa de Valori în ultima săptămînă a înregistrat scăderi, cea mai mică valoare a anului fiind cea de 81,84 miliarde de lei, înregis-trată pe 6 iunie. Evoluţia pieţei de capital autohtonă a fost influenţată de un cumul de evenimente importante dintre care se poate aminti voturile negative date de Franţa şi Olanda Constituţiei Europene, modificarea Codului Fiscal al cărei impact se resimte şi în prezent.

Săptămîna aceasta a debutat cu reduceri la Bursă, indicatorii bursieri au scăzut, însă a urmat o uşoară revenire în ultimele două zile. Brokerii consideră cele mai recente evoluţii drept o stabilizare a situaţiei actuale în care se află Bursa de Valori Bucureşti. Preţurile s-au echilibrat, unele au înregistrat şi uşoare scăderi, nesemnificative însă.

După discuţiile aprinse din ultima perioadă privind evoluţia cotaţiilor acţiunilor rafinăriei "Petromidia" şi audierile în lanţ ale lui Dinu Patriciu, a apărut şi o veste bună: compania "Rompetrol Rafinare" Constanţa a remis un comunicat către Bursa de Valori Bucureşti referitor la ratificarea soluţiei de finanţare prin majorarea facilităţii sindicalizate de credit acordată societăţii de către HVB Bank, Bank Austria Creditanstalt AG şi Banca Comercială Română de la 85 milioane de dolari la 110 milioane de dolari.

Actorii pieţei de capital au primit favorabil acest prim semnal venit din partea reprezentanţilor companiei şi speră ca inves-titorii să îşi îndrepte atenţia spre titlurile "Rompetrol".

Comunicatul societăţii vine într-un moment în care investitorii erau în expectativă, nelămuriţi în legătură cu poziţia pe care trebuie să o ia pe piaţă.

Cu două zile în urmă, cotaţia titlurilor societăţii a marcat un minim, iar de-a lungul şedinţei a cunoscut o revenire în forţă. La finele şedinţei de tranzacţionare, preţul titlurilor a fost în creştere marcînd un maxim faţă de ziua precedentă. Pe regula din sesiunea bursieră anterioară, brokerii se aşteaptau la evoluţii crescătoare, ceea ce s-a întîmplat ieri în prima parte a şedinţei. La sfîrşitul sesiunii bursiere de ieri, cotaţia titlurilor rafinăriei a fost de 785 lei/acţiune, aceeaşi ca cea din ziua anterioară. Interesant ar fi ca preţul acţiunilor "Rompetrol" să depăşească pragul de 820 lei/titlu, pentru a da o minimă confirmare a încadrării cotaţiei pe un trend crescător. Pînă atunci trendul rămîne incert.

Actorii pieţei de capital sînt de părere că atît timp cît ancheta în cazul "Petromidia" nu va mai fi intens mediatizată, potenţialul firmei fiind mare, preţul acţiunilor se poate încadra pe un trend crescător. Evoluţia companiei şi rezultatele aces-teia sînt foarte bune, iar analiza fundamentală indică o situaţie favorabilă de dezvoltare a rafinăriei pe termen lung.

Compania a anunţat convocarea Adunării Generale Extraordinară a acţionarilor, la data de 24 iunie, pentru toţi acţionarii înscrişi în Registrul Acţionarilor la sfîrşitul zilei de 17 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb