Deşi atragerea investiţiilor străine reprezintă, la nivel declarativ, unul dintre principalele obiective ale Guvernului, autoritatea responsabilă pentru îndeplinirea acestuia, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), oferă, pe pagina sa de internet, foarte puţine informaţii despre ţara noastră. Website-ul DPIIS a fost lansat de curând, iar primele comunicate publicate pe platforma online datează din 25 aprilie.
Pe 16 mai, ziarul BURSA a solicitat biroului de presă al DPIIS informaţii privind actualizarea site-ului şi proiectele finalizate sau avute în vedere, de la momentul înfiinţării departamentului, prin HG 7/2013, în luna ianuarie, şi până în prezent.
Din actul normativ antemenţionat, aflăm că, în domeniul investiţiilor străine, DPIIS are datoria să promoveze "mediul investiţional şi de afaceri din ţara noastră în mediile de afaceri internaţionale"; să promoveze inves-tiţiile, "îndeplinind rolul de punct de contact şi de intermediar între inves-titori şi autorităţile centrale şi locale"; să promoveze "prin buletine specializate, articole şi materiale informative, proiecte concrete de inves-tiţii în România".
Actualmente, site-ul DPIIS oferă informaţii doar în limba română.
Astfel, cei care doresc să afle care sunt obiectivele şi misiunea DPIIS, care sunt facilităţile oferite investitorilor atunci când apelează la serviciile departamentului, care sunt motivele pentru care merită investit în ţara noastră şi care este legislaţia care sprijină investitorii străini la nivel local, trebuie să apeleze la persoane care cunosc limba, în cazul în care nu posedă, ei înşişi, astfel de cunoştinţe. La momentul publicării acestui articol, versiunea în engleză a site-ului DPIIS era încă în construcţie.
Din informaţiile prezentate pe site, aflăm că oficialii departamentului au avut în ultima lună întrevederi cu diplomaţi, politicieni sau reprezentanţi ai unor firme, în vederea dis-cutării unor posibile parteneriate.
Dacă cineva introduce, într-un motor de căutare pe internet, sintagma "invest in Romania", primul site găsit aparţine unei companii de inves-tiţii imobiliare, urmat de site-ul unei companii de consultanţă, prezentă şi în ţara noastră.
Pe prima pagină a rezultatelor întoarse, am regăsit varianta în engleză a site-ului fostei Agenţii Româ-ne pentru Investiţii Străine (ARIS). Pagina de start a website-ului ARIS nu a fost desfiinţată, însă accesarea oricărei rubrici trimite către site-ul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţii Străine (CRPCIS), care nu mai este valabil.
Istoricul autorităţilor care se ocupă cu atragerea de investiţii străine în ţara noas-tră poate fi urmărit înapoi în timp începând cu anul 2001, când a luat înfiinţare Departamentul pentru Relaţia cu Investitorii Străini. În 2002, atribuţiunile acestuia au fost preluate de ARIS, care a fost desfiinţat în 2009. Din 2009, până la finele anului trecut, a existat CRPCIS, iar la începutul acestui an, a fost înfiinţat Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, în fruntea căruia se află Ministrul Delegat, Dan-Coman Şova.
În schimb, celelalte state din Europa Centrală şi de Est membre ale Uniunii Europene (Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Bulgaria), precum şi viitorul membru UE Croaţia, dar şi Serbia, Muntenegru, Ucraina şi Macedonia, au agenţii guvernamentale specializate în atragerea de investitori străini, ale căror pagini de prezentare oferă informaţii detaliate şi în limba engleză. Site-urile acestora sunt primele găsite în urma introducerii sintagmei "invest in < ţara respectivă >" în motorul de căutare.
DPIIS este afiliat la Asociaţia Mondială a Agenţiilor de Promovare a Investiţiilor (WAIPA) şi Comitetului de Investiţii - Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), potrivit datelor prezentate pe site-ul instituţiei.
Investiţiile străine în ţara noastră au început să scadă încă din 2008, an în care au atins şi maximul (9,496 miliarde euro). În 2012, au fost atrase investiţii străine în valoare de 1,613 miliarde euro, iar până la sfârşitul primului trimestru al acestui an, valoa-rea acestora se ridica la 0,211 miliarde euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
1. cat timp exista ziarul Bursa lumea e OK!
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 21.05.2013, 01:35)
Draga Redactie,
Invest Romania ar fi trebuit sa fie prima adresa atunci cand existau oameni interesati pentru a afla cate ceva despre cel mai profitabil loc in care poti sa-ti dezvolti o afacere. Orice informatie despre privatizarile in curs, rapoarte financiare, date macroeconomice, prezentari video ale firmelor angrenate in piata de capital, interviuri ale CEO companiilor internationale care au prezenta in Romania si nu in ultimul rand prezentarea Romaniei autentice, nu cea a cainilor vagabonzi sau a teraselor capitalei, tara nefiind numai un paradis al extremelor. Ceva pe masura prezentei dvs. online, fara stiri soc, anunturi break-news sau cancanuri dambovitene. Un site unde cel doritor de a se implica economic sa fie plictisit de monotonia politica si entuziasmat de posibilitatile economice. De cate ori sunt intrebat sa-mi dau cu parerea asupra unei publicatii serioase de unde pot gasi informatii macroeconomice sunteti pe prima pozitie. Sa ne bucuram ca in curand si site-ul ministerului va putea oferi aceste informatii atat de necesare...