"Investitorii străini au o încredere limitată în piaţa de capital din România"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2014

"Investitorii străini au o încredere limitată în piaţa de capital din România"

Interviu cu Excelenţa Sa Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei

Problemele pieţei de capital din ţara noastră scad apetitul investitorilor străini în general şi al celor belgieni în particular faţă de o expunere pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ne-a declarat Excelenţa Sa, Ambasadorul Regatului Belgiei în România, domnul Philippe Beke.

Potrivit domniei sale, această situaţie ar putea fi îmbunătăţită printr-o mai bună promovare a instituţiei, dar şi prin politicile Băncii Naţionale a României.

"BNR este unul dintre stâlpii societăţii româneşti", ne-a spus domnia sa într-un interviu acordat în exclusivitate.

Volumul schimburilor comerciale româno-belgiene în 2013 a crescut cu 13% faţă de anul anterior, valoarea acestora fiind de peste 2 miliarde de euro. Cifra este comparabilă cu rezultatele din 2011, când schimburile comerciale între cele două state au totalizat 2,029 de miliarde de euro, iar soldul balanţei a fost de -241 milioane de euro.

Deşi, săptămâna trecută, postul belgian RTL relata că românii se află pe primul loc între miile de cetăţeni europeni care au fost expulzaţi din Belgia în 2013, Ambasadorul belgian descrie relaţia economică între cele două ţări în termeni optimişti şi consideră că investiţiile sunt reciproce. Cu toate acestea, domnia sa ne-a spus că ţara noastră mai are de lucrat la funcţionarea statului de drept, a capacităţii administrative, precum şi la îmbunătăţirea infrastructurii.

Parteneriatul economic dintre România şi Belgia este unul cu tradiţie, primele societăţi cu capital belgian fiind înfiinţate în ţara noastră încă de la sfârşitul secolului XIX. Odată cu înfiinţarea Bursei de la Bucureşti, foarte multe dintre companiile belgiene de pe piaţa locală erau listate, majoritatea derulând afaceri cu petrol sau în transporturi. Astăzi, în schimb, societăţiile belgiene sunt prezente pe piaţa locală mai ales pe segmentele de retail, IT&C şi agricultură, iar interesul acestora pentru Bursa de Valori Bucureşti este scăzut.

Reporter: Cum descrieţi relaţiile economice actuale între România şi Regatul Belgiei?

E.S. Philippe Beke: Ca ambasador, sunt foarte satisfăcut de evoluţia relaţiilor economice între cele două state, în ultimii ani. Chiar dacă Belgia nu se află în top 10 investitori în România, cred că afacerile belgiene de aici merg foarte bine. Atât numărul companiilor cât şi al angajaţilor a crescut considerabil în ultimii doi ani. De exemplu, la sfârşitul lunii decembrie 2013, companiile active pe piaţa locală angajau 17.000 de persoane. Iar majoritatea angajaţilor din astfel de companii preferă să rămână să lucreze pentru noi. Comparativ cu 2012, în 2013 am avut o creştere a valorii schimburilor comerciale între cele două ţări de 13%, totalul acestora fiind de 2 miliarde de euro. Pentru noi, cifrele sunt promiţătoare având în vedere perioada de criză economică prin care am trecut.

Reporter: Ce produse exportă România preponderent în Belgia şi ce produse importăm noi din ţara dumneavoastră?

E.S. Philippe Beke: Exporturile din România către Belgia vin în mare parte din industria auto şi din sectorul agricol. Importurile de maşini reflectă dinamicile pieţei europene. În timp ce în ultimii ani fabricile de profil de la noi s-au închis, aici au venit producători ca Ford şi Dacia. În ceea ce priveşte produsele agricole şi agro-industriale, cred că promovarea produselor româneşti autentice din ultimul timp va dezvolta şi mai mult exporturile pe acest segment per total şi nu doar pe produse specifice, cum ar fi vinurile. Din Belgia, România importă mai ales produse chimice şi echipamente sau utilaje de diferite feluri pentru industrie.

Reporter: Cum vedeţi sectorul agricol în ţara noastră comparativ cu cel din Belgia ?

E.S. Philippe Beke: Agricultura în Belgia este caracterizată de eficienţă, fie că vorbim de producţia de carne sau de legume şi fructe. Asta înseamnă că terenul arabil disponibil, mult mai mic decât cel din România, este exploatat la potenţial maxim. În România, încă aveţi pământ arabil neexploatat (n.r. pârloagă), iar randamentul la hectar este redus. Doar 68% din suprafaţa arabilă este utilizată. Aceste lucruri ar putea fi schimbate. Dacă există investiţii bune în sector, nu doar din partea străinilor, ci, mai ales, din partea investitorilor autohtoni, terenul arabil ar putea deveni mult mai productiv. România ar trebui să fie 100% exportatoare de produse agricole, fapt ce ar genera implicit şi venituri suplimentare la bugetul de stat. De asemenea, există mult loc pentru inovaţie în sectorul agricol local, atât în cultivarea plantelor şi cerealelor, cât şi în obţinerea de produse animale.

Reporter: În ce segmente de piaţă investesc companiile belgiene pe piaţa locală?

E.S. Philippe Beke: Investiţiile belgiene în România sunt în segmente tradiţionale, cum ar fi agricultură şi comerţ (retail), dar şi în domenii mai noi, cum ar fi IT&C. De exemplu, câteva companii din domeniul IT din Belgia sunt prezente în Bucureşti, Timişoara, Oradea sau Ploieşti. De asemenea, în retail, suntem foarte mulţumiţi de prezenţele lanţurilor de magazine Mega Image şi Cora şi de expansiunea acestora. Sper ca anul acesta să ne consolidăm şi investiţiile făcute în ultimii doi ani în parteneriate publice - private în sănătate, transport public sau alte domenii. Am şi cunoştinţe despre români activi pe piaţa beligiană. De exemplu, Rombel, o iniţiativă IT care pune la dispoziţie o platformă cu informaţii despre economia din Bruxelles.

Reporter: Sunt companiile belgiene interesate de expunere pe Bursa de Valori Bucureşti?

E.S. Philippe Beke: Cred că Bursa de Valori Bucureşti are nevoie de o politică bursieră bună. Dacă la începutul relaţiilor diplomatice şi economice între cele două ţări (n.r. secolul XIX), foarte multe companii cu capital belgian din transporturi şi petrol erau listate la BVB, acum, investitorii din ţara mea sunt mai reticenţi, deşi, ca ambasador, i-am îndemnat să fie prezenţi şi pe bursă. Lipsa de investiţii este generată de problemele pieţei de capital. Totul depinde de ce fel de capital ai nevoie, ca societate. Cred că, în prezent, investitorii au o încredere foarte mică în piaţa de capital autohtonă. Totuşi, cred că o promovare mai bună a BVB ar reduce această lipsă de încredere. De exemplu, în trecut, vânzarea acţiunilor la purtător era influenţată şi de design-ul acestora, aceasta fiind o modalitate inventivă de promovare.

Totodată, politicile monetare ale Băncii Naţionale ar putea fi un factor ce ar motiva investiţiile, mai ales că eu consider că BNR este unul dintre stâlpii de bază ai societăţii şi economiei româneşti. De exemplu, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 4%, şi apoi la 3,75%, a fost o măsură apreciată de investitori.

Reporter: Cum vedeţi potenţialul economic al ţării noastre şi care sunt lucrurile care ne împiedică să îl atingem?

E.S. Philippe Beke: Ţara dumneavoastră trebuie să treacă de promisiunea economică şi să devină cu adevărat o economie emergentă. În acest sens, cred că autorităţile trebuie să îmbunătăţească funcţionarea statului de drept, infrastructura şi capacitatea adiministrativă. Ştiu că autorităţile şi guvernul au câteva iniţiative în acest sens, însă ele trebuie să devină priorităţi şi să se concretizeze. Pentru companii, cred că este foarte important ca justiţia şi, în speţă, instanţele de judecată să lucreze prompt şi obiectiv, iar legislaţia să nu fie schimbată la fiecare şase luni. Cu cât curţile de judecată îndeplinesc mai puţin aceste criterii, cu atât activitatea companiilor este afectată sau întârziată.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. incredere limitata e acelasi lucru cu lipsa de incredere. eu nu as da bani la un broker in care am incredere limitata.

     

    Excelenta sunteti elegant atunci cand afirmati ca " investitorii straini au incredere limitata in piata de capital din Romania " . Eu am sa va transmit in curand dumneavoastra si celorlalti ambasadori un material din care rezulta ca Guvernul si ASF -ul sunt preocupati mai mult de a-i face scapati pe cei care fura pe piata de capital decat de a preveni si sanctiona astfel de faptei .

    1. Nu ne mai speria domnule că trimiți materiale incendiare despre piața de capital din Romania!

      Ce vei spune ? 

      Că sunt furați cei de la Harinvest și nimeni nu face nimic făptașilor și celor ce le-au fost complice ? 

      Că presa nu mai zice nimic despre cei peste 200 de furați de la Harinvest iar depozitarul și-a refăcut fondul de garantare pe munca poate de o viata a bietilor oameni ? 

      Las-o moartă că nu mai vezi banii ! 

      Ce dacă vrei în Schengen întrun an electoral?

    Poate ca sunt limitati, saracii de ei.

    ambasadorul atrage atentia si el cetatenilor belgieni sa stea linistiti si sa nu cumva sa cumpere actiuni la bvb ca o sa pateasca ca cei de la harinvest!!! un ambasador care tine la cetatenii lui nu ca statul roman care fura de la romani cum au furat asf-bvb si depoziitarul dentral impreuna cu harinvest actiunile si banii oamenilor si acum se fac ca ploua dupa 2 luni de cand i au jefuit pe clientii de la harinvest actuali pagubiti de toate institutiile de rahat de pe piata de capital-asf-bvb si dp central!!toti ambasadorii trebuie sa ia exemplul ambasadorului belgian si sa asi previna concetatenii ca e periculos sa cumpere actiuni in romani prin bvb,deconatate de dc ..si suprevegheate de....ASF!!!ATENTIE CA RAMANETI FARA NIMIC....NU TE APARA NIMENI IN CAZ CA ESTI PAGUBIT IN ROMANIA SI RAMAI IN CUCU GOLCU DREPTATEA IN ..BRATE!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb