INVESTITORII STRĂINI, DESPRE PLATA DEFALCATĂ A TVA: "Împovărarea contribuabililor oneşti nu este o bună strategie de combatere a evaziunii"

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 septembrie 2017

"Împovărarea contribuabililor oneşti nu este o bună strategie de combatere a evaziunii"

O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot şi numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală, potrivit FIC

Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, a transmis, ieri, Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

În opinia FIC, introducerea cu titlu obligatoriu a plăţii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, fie că vorbim de mici antreprenori sau de mari companii: "Această măsură va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate - companii, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unităţi ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum şi întocmirea unui studiu de impact care să evidenţieze efectul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri. În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de doi ani, sistemul este opţional şi implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri".

Potrivit investitorilor străini, o măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot şi numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce priveşte plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedeşte eficienţa sistemului. "De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate şi implementate de urgenţă măsuri care şi-au dovedit eficienţa în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA", se mai arată în comunicatul citat.

Plata defalcată a TVA va fi aplicată obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit deciziilor de miercuri ale Guvernului.

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a precizat că, opţional, firmele pot să aplice sistemul şi de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilităţi fiscale.

Astfel, companiile care optează pentru introducerea anticipată a plăţii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente.

În plus, firmele care nu au obligaţiile fiscale plătite la zi vor beneficia de scutirea de penalităţi dacă achită TVA datorată.

Finanţele susţin că mecanismul "split-TVA" va aduce în plus la buget 6 miliarde de lei, în perioada 2018-2020.

Guvernul susţine că OUG are scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ţinând cont de faptul că există o diferenţă semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat şi taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop.

Recent, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au anunţat că Trezoreria va deschide gratuit conturi de TVA tuturor firmelor înregistrate ca plătitoare de taxă pe valoare adăugată.

Sursele citate au menţionat că, pentru conturile deschise de trezorerie, nu vor fi percepute comisioane, iar pentru efectuarea operaţiunilor în valută sunt necesare conturi deschise la bănci.

Băncile au voie să deschidă şi ele conturi automat, dar dacă acestea nu vor fi utilizate timp de 90 de zile, acestea vor fi închise, fără ca, în această perioadă, să fie percepute comisioane.

Oamenii de afaceri s-au arătat vehement împotriva acestui sistem.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. VAI ,SARMANII SMECHERI !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb