Statul chinez a înlăturat interdicţiile impuse asupra inves-tiţiilor străine directe în companii de televiziune şi producţie cinematografică, informează Financial Times. Decizia se încadrează în seria de reforme menite să revitalizeze sectorul media aflat sub controlul statului. Perspectiva implicării directe va trezi interesul mai multor trus-turi de presă din lume, datorită potenţialului de creştere rapidă de care dispune piaţa chineză.
Mai mult, iniţiativa guvernu-lui de la Beijing dovedeşte că au-torităţile sînt hotărîte să transfere activele media din sectorul public în cel privat. Zhu Hong, de la Administraţia de Stat pentru Radio, Film şi Televiziune, a declarat că, prin noul regulament, companiile străine puternice şi influente vor putea achiziţiona pachete mici de acţiuni la firmele de producţie cinematografică din China. "În trecut, aceste companii primeau numai permisiunea să colaboreze cu firmele autohtone pentru a produce filme sau programe de televiziune. Acum vom îngădui înfiinţarea de societăţi mixte cu activităţi în aceste domenii", a declarat Zhu, subliniind că această iniţiativă reprezintă "un pas important de liberalizare".
Guvernul chinez speră că gradul sporit de implicare al sectorului privat va conduce la îmbunătăţirea calităţii şi nu-mă-rului programelor TV produse pentru piaţa autohtonă. Controlul statului asupra producţiei de televiziune a scăzut, anul trecut, după ce autorităţile au anunţat că anumite companii particulare vor putea produce seriale TV fără să fie supervizate de o instituţie publică.
Trusturile media străine ar putea să beneficieze şi de pe urma cererii în creştere pentru propriile programe, întrucît Zhu a anunţat că statul va înlătura cîteva restricţii privind numărul de filme şi programe străine care pot fi difuzate în China.