Investitorii străini sunt îngrijoraţi din cauza noilor taxe pentru 2014 şi spun că nu au fost consultaţi cu privire la aceste măsuri.
Reacţia Consiliului Investitorilor Străini (FIC) vine după ce, săptămâna trecută, membrii Camerei de Comerţ Americane (AmCham) şi investitorii autohtoni şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorarea cu privire la efectele acestor taxe asupra mediului economic.
Mihai Bogza, preşedintele FIC, ne-a declarat: "Consiliul Investitorilor Străini îşi reafirmă disponibilitatea totală de a dialoga cu autorităţile, cu toţi factorii interesaţi de pe piaţa românească, pentru a se asigura că în România se realizează un mediu de afaceri favorabil, care să stimuleze creşterea investiţiilor şi a numărului de locuri de munca. În competiţia acerbă care se desfăşoară pe plan internaţional pentru atragerea fluxurilor investiţionale este important ca ţara noastră să evite orice paşi greşiţi şi să se afirme că o economie caracterizată prin stabilitate, transparenţă şi predictibilitate".
FIC atrage atenţia asupra efectelor negative generate de măsurile fiscale anunţate de oficialii Ministerului Finaţelor Publice în ceea ce priveşte introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură, dar şi din restul sectoarelor care deţin astfel de construcţii speciale. Investitorii străini susţin că nu le-a fost prezentată o analiză de impact a consecinţelor acestor impozit, care va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrange indirect, prin preţ, şi asupra consumatorului final al produselor industriilor afectate de taxe.
Membrii FIC semnalează: "Lipsa de consultare în ceea ce priveşte adoptarea unor noi taxe va conduce în mod cert la menţinerea opiniei conform căreia mediul fiscal românesc este dominat de o lipsă acută de predictibilitate atât de necesară proceselor de planificare investiţională pe termen mediu şi lung, generând mai departe o reconsiderare a poziţiei pe piaţa autohtonă din partea investitorilor, în sensul redirecţionării investiţiilor prezente şi viitoare în jurisdicţii care oferă o anumită stabilitate fiscală, cel puţin pe termen scurt şi mediu.
Mai mult, semnalele negative în ceea ce priveşte instabilitatea fiscală pot afecta într-un mod nedorit procesele de privatizare şi/sau listare la bursă a companiilor de stat, iniţiate de către Guvernul României, prin reducerea beneficiilor obţinute de către statul român, blocarea sau chiar eşecul proceselor în sine.
Dorim să atragem atenţia că absenţa totală a procesului consultativ şi posibila implementare în forma actuală a impozitului pe construcţii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilităţii procesului politic decizional".
Potrivit FIC, autorităţile estimează un impact bugetar pozitiv de aproximativ 100 milioane euro în urma implementării impozitului pentru construcţiile speciale. Un comunicat al investitorilor străini menţionează: "Această sumă va fi cu mult depăşită de povara fiscală reală care va fi generată de introducerea acestui impozit asupra societăţilor care deţin astfel de construcţii speciale.
Deşi înţelegem nevoia de acoperire a deficitului bugetar, reamintim autorităţilor că ar trebui să se concentreze pe întărirea aparatului de control, şi în acest sens, pe îmbunătăţirea colectării impozitelor de la cei care fac în mod curent evaziune fiscală. Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi. Această măsură de introducere a impozitului asupra construcţiilor speciale, corelată cu creşterea accizelor la combustibili şi creşterea cu 25% a redevenţelor pentru resurse minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive".
• Ponta: "România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea"
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în replică la criticile pe care Consiliul Investitorilor Străini le-a făcut în privinţa noilor taxe pe care intenţionează să le introducă Guvernul, că România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea.
"O să mă văd cu dânşii, să-i conving", a replicat Ponta.
El a spus că taxa pe construcţiile speciale, criticată de Consiliul Investitorilor Străini, este aplicată în toată Europa: "Aşa e în toată Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toată lumea. Dacă aşa se face în toată Europa? E vreo taxă care nu există în America sau în Europa? Avem cea mai mică taxare, cu excepţia Bulgariei. Iertaţi-mă, dar noi avem o responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări. Ce să fac? Să le tai pensiile şi salariile? Să închid spitalele în continuare, cum s-a făcut în 2010? Cred că e greşit".
El a precizat că atât Consiliul Investitorilor Străini, cât şi Camera de Comerţ Româno-Americană au pledat pentru ca România să aibă un acord cu FMI şi Comisia Europeană: "Aceste măsuri le-am negociat în primul şi în primul rând cu Comisia Europeană şi FMI. Bănuiesc că tot Consiliul Investitorilor Străini şi AmCham au spus că e bine să avem un acord cu Comisia Europeană şi FMI. Deci, nu se poate şi cu bască şi fără bască. E greu".