Ioan Cuzman şi-a conceput o retragere elegantă din funcţia de preşedinte al SIF1 Banat Crişana, anunţând-o în cadrul recepţiei organizate cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de activitate instituţională a fondului de investiţii, pe care l-a condus timp de şaptesprezece ani.
Domnul Cuzman a avut amabilitatea să acorde ziarului BURSA câteva declaraţii în această ocazie (care poartă valenţe festive duble - a longevităţii fondului, dar şi a administratorului său), între care se disting afirmaţiile sugerând că, în curând, îl vom reîntâlni în activitatea pieţei de capital, sau conexe cu ea:
"Am învăţat prea multe, în acest timp, ca să renunţ la ele. Nu mă retrag la mănăstire".
Ioan Cuzman a preluat conducerea FPP Banat Crişana la vârsta de 51 de ani, fiind absolvent (1981) al Facultaţii timişorene de Economia Industriei (cu un doctorat, în 1999, în Analiza economico-financiară).
"Am avut doi mentori", spune domnul Cuzman, numindu-i pe cei doi şef-contabili cărora le-a fost subordonat în tinereţe - Ioan Hritan, la Uzinele arădene de strunguri şi Ioan Vlaicu - despre care spune că i-au fost modele profesionale, imprimându-i rigoarea, prudenţa, echilibrul.
"Nu mi-am dorit să fiu < numărul 1 >, dar când s-a ivit ocazia, la Sif Banat Crişana, mi-am zis < Hai să văd cum e! >", mărturiseşte Ioan Cuzman, care mai spune că a preferat să nu fie un "şef", ci un "lider" al organizaţiei.
Ioan Cuzman a fost deseori contestat în presă (laolaltă cu ceilalţi preşedinţi ai totalului de cinci SIF-uri) şi a suportat numeroase presiuni, dealungul timpului, sub nemulţumirea unora dintre acţionari cu privire la limita deţinerii impuse fie de lege, fie de Statutul fondurilor, sub acuza că procedura de schimbare a conducerii este imposibilă, din punct de vedere practic.
"Nu privesc înapoi cu mânie", ne-a declarat, vineri, Ioan Cuzman, parafrazând titlul unui film celebru cu Richard Burton ("Look Back in Anger" - 1959) şi, răspunzând aluziv suspiciunilor, a mai afirmat: "Nu deţin < colaterale >, nici eu, nici familia mea".
Ioan Cuzman spune că îşi va permite, acum, o perioadă de linişte, "un fel de an sabatic, care va dura, însă, mai puţin de un an", după care va reveni în activitate.
Să nu uităm, însă, că Ioan Cuzman desfăşoară o solidă activitate didactică universitară, la care nu a renunţat niciodată şi pe care nu o va întrerupe nici acum.
1. fără titlu
(mesaj trimis de petre în data de 29.10.2012, 06:17)
Dar la penitenciar?
2. puscariabil
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2012, 10:26)
Intr adevar guzgane nu o sa te retragi la manastire ci la puscarie impreuna cu prietenii fecala si filimon