IOHANNIS "FACE LUMINĂ" ÎN SCANDALUL REMANIERII Olguţa Vasilescu, respinsă din cauza lipsei de expertiză

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 11 ianuarie 2019

Olguţa Vasilescu, respinsă din cauza lipsei de expertiză

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, ieri, motivele pentru care nu a fost de acord cu cele două solicitări ale premierului Viorica Dăncilă privind remanierea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale şi Adminis-traţiei Publice.

Din lecturarea celor două scrisori adresate şefului Guvernului, reţinem că propunerile privitoare la Ilan Laufer, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României.

Articolul 105 din Constituţie stipulează:

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

Articolul 2 din Legea nr. 90/2001 stabileşte că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

În Cartea I Titlul IV din legea 161/2003 sunt prevăzute conflictul de interese şi incompatibilităţile pentru membrii Guvernului. Astfel, conform art. 72, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau func-ţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea func-ţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Articolul 84 prevede nouă incompatibilităţi referitoare la membrii Guvernului.

Din păcate, scrisorile trimise de preşedintele Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă sunt lapidare şi nu oferă motivele reale de incompatibilitate pentru care a refuzat numirile lui Ilan Laufer, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.

Cu toate acestea, referitor la prima nominalizare a Liei Olguţa Vasilescu pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şeful statului a menţionat că apreciază că fostul ministru al Muncii nu deţine expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor.

Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis a exprimat o părere personală care nu se încadrează în motivele legale prevăzute de Constituţie şi de legea de organizare şi funcţionare a Guvernului. Propunerea de numire a unui ministru aparţine strict premierului, care este singurul în măsură să decidă dacă persoana propusă are sau nu expertiza necesară ocupării funcţiei.

În privinţa celei de-a doua respingeri a Liei Olguţa Vasilescu, nominalizată pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şeful statului a constatat incidenţa dispoziţiilor art. 85 şi 105 alin.2 din Constituţie, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, fără însă a menţiona la care decizii se referă.

Practic, prin cele două scrisori, Klaus Iohannis nu explică aproape nimic concret, ci se referă la nişte texte normative, fără a indica strict normele incidente care au dus la cele două refuzuri privind remanierile eşuate de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale. Motivarea cerută de Curtea Constituţională este una care nu lămureşte cauzele de incompatibilitate şi lasă impresia că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat pentru că aşa a vrut şi pentru că poate.

Conduita politică a liderilor PSD - "facem pentru că putem şi pentru că aşa vrem" - s-a întors împotriva lor, fiind folosită chiar de şeful statului.

În acest timp, Transporturile şi Dezvoltarea Regională suferă.

În urma scrisorilor primite de la preşedintele ţării, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis o scrisoare lui Klaus Iohannis în care reiterează cele două propuneri pentru Dezvoltare şi Transporturi: Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.

În documentul trimis de şeful Guvernului se arată: "Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată, şi de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Adminis-traţiei Publice, şi a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcţia de minis-tru al Transporturilor şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Presedintele greseste, Olguta se pricepe la transporturi! S-a pozat pe motocicleta!

    Practical knowledge or skill ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb