Iohannis: Ordonanţa care legalizează traseismul politic este un act ce denotă frica PSD

A.C.
Politică / 1 septembrie 2014

Actualizare 07:55 Aproximativ 200 de persoane au protestat în centrul Capitalei faţă de OUG privind traseismul

Aproximativ 200 de persoane au protestat, ieri seară, în Piaţa Universităţii faţă de ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) care permite migraţia aleşilor locali la alte partide, cerând retragerea acesteia, dar şi reformarea legii partidelor şi a legii electorale, transmit surse din presă.

Oamenii au început să vină de la ora 16:00, în zona fântânii de la Universitate, iniţial doar stând de vorbă în grupuri mici.

Din cei aproximativ 200 de oameni adunaţi, majoritatea erau tineri, mulţi veniseră pe biciclete, printre ei fiind şi familii cu copii mici şi pensionari. Mulţi participanţi purtau tricouri cu sloganul şi simbolul campaniei "Salvaţi Roşia Montană", făcând parte din comunitatea "Uniţi Salvăm", care a organizat protestele de anul trecut faţă de proiectul minier.

Zona a fost securizată de mai multe echipaje ale Jandarmeriei pe toată durata protestului.

După ora 18:00, un tânăr a citit la portavoce revendicările şi au început scandările: împotriva Guvernului Ponta şi "Uniţi, salvăm întreaga Românie". Organizatorii au mai menţionat că se împlineşte un sfert de veac de la Revoluţie şi că guvernanţilor trebuie să li se amintească că nu şi-au respectat promisiunile.

Ei au cerut: retragerea imediată de către Guvern a ordonanţei de urgenţă pentru migraţia aleşilor locali, semnarea de către partidele principale şi candidaţii acestora a unui Pact Naţional împotriva Migraţiei Politice, prin care se angajează să nu mai accepte aleşi locali şi parlamentari ai altor partide, simplificarea procedurii de revocare a primarilor (legea 286/2006) prin care cetăţenii să poată solicita în mod real referendumuri pentru demiterea edililor în culpă şi reformarea legii partidelor şi a legilor electorale.

O studentă a spus că a venit în Piaţa Universităţii după ce a văzut anunţul privind protestul pe Facebook. "Sunt împotriva traseismului. Nu ştiu exact ordonanţa guvernamentală, nu pot să spun că înţeleg foarte bine termenii politici, dar, din punctul meu de vedere, din momentul în care tu dai bani de proiecte numai primarilor PSD-işti şi dai posibilitatea unui primar să treacă în PSD ca să primească bani, atunci se ştie clar la ce trebuie să ne aşteptăm", a spus tânăra.

"Singurul motiv pentru care suntem în piaţă este că ne enervează Ponta. Asta e tot", a spus un cuplu pe la 40 de ani. Întrebaţi de ce îi enervează premierul, aceştia au răspus că este "mincinos şi incompetent".

Pe de altă parte, mai mulţi dintre tinerii participanţi la manifestaţie nu au vrut să dea declaraţii.

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democraţiei" să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

---------

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care dă posibilitatea aleşilor locali de a migra către alte partide politice decât cele sub sigla cărora au câştigat alegerile, este considerată de către preşedintele PNL, Klaus Iohannis, drept "un act care denotă frica PSD", în perspectiva alegerilor prezidenţiale, transmit surse din presă.

Prezent, ieri, la Vaslui, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat că PSD, prin ordonanţa dată de Guvernul Ponta, prin care dă liber aleşilor locali la traseismul politic, îşi creează un avantaj electoral pentru propriul candidat la funcţia cea mai înaltă în stat.

Liderul liberal crede că, de fapt, această ordonanţă demonstrează frica pe care principalul partid de guvernământ o are faţă de alegerile prezidenţiale din toamnă.

"Această ordonanţă, care legalizează traseismul politic în administraţia publică locală, este un act care denotă frica PSD. Este îngrijorător că, în România secolului XXI, un partid aflat la guvernare încearcă prin ordonanţă de urgenţă să creeze un avantaj electoral pentru propriul candidat. Dincolo de asta, sunt convins că foarte puţini primari vor pleca de la noi. Vor pleca acei primari care nu au pus umărul la alegerile europarlamentare şi care cu gândul au fost deja în cealaltă tabără", a declarat, ieri, Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL crede însă că partidul său va rămâne la fel de puternic şi după plecarea unor primari, considerând că ordonanţa chiar ajută formaţiunea pe care o conduce.

"Partidul rămâne la fel de puternic. Când te duci la război, preferi să scapi de trădători înainte de bătălia decisivă. Dacă o luăm aşa, poate chiar ne ajută puţin această ordonanţă, dar asta nu o face mai corectă şi nici mai bună", a conchis Iohannis.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, alături de liderul PDL, Vasile Blaga, şi alţi membri din conducerile celor două formaţiuni au participat, ieri, în sala Casei de Cultură "Constantin Tănase" Vaslui, la o întâlnire cu membrii şi simpatizanţii celor două partide, în perspectiva apropiatelor alegeri preşedinţiale din toamna acestui an.

OUG ce permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Iniţial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb