Creşterea cheltuielilor pentru apărare este susţinută de preşedintele Klaus Iohannis care în acest sens a declarat că "România a dat un exemplu bun", potrivit Agerpres. Şeful statului participă la Consiliul informal al liderilor UE.
"Cred că este bună şi o astfel de întâlnire informală, pentru că trebuie să ajungem, până la urmă, la nişte puncte comune şi trebuie să avem o abordare comună. Poziţia României a fost de mult timp foarte clară. Eu am exprimat-o, am spus-o public şi acasă, şi la Bruxelles. Noi credem că trebuie crescute cheltuielile pentru apărare şi cred că România a dat un exemplu bun. Am ajuns la 2,5% din PIB. Pe de altă parte, este clar că trebuie să lucrăm mult mai bine împreună. Industriile de apărare din statele Uniunii trebuie să colaboreze mult mai bine", a declarat Iohannis.
El a pledat, în acest domeniu, pentru "standardizare, ca să nu avem zeci de tipuri de armament". De asemenea, a susţinut o finanţare suplimentară comună.
"Cum se poate realiza asta, sigur, rămâne deschis. Unii propun să fie anumite cheltuieli incluse în fondurile europene, în MFF, alţii propun fiecare să-şi plătească singur apărarea, dar aici, evident, trebuie să găsim şi cum să finanţăm, şi cum să colaborăm, şi cum să standardizăm, dacă vrem să avem o apărare europeană mult mai solidă", a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, a reiterat că România nu susţine ideea unei apărări europene separate.
"Este foarte important să nu pierdem din vedere că noi ne apărăm fiind în NATO, personal, şi România nu acceptă discuţiile să existe o apărare europeană separată sau în paralel cu ce facem în NATO, fiindcă asta nu ar putea să funcţioneze. Comisia Europeană a primit tema să vină cu o Cartă albă a apărării şi vom avea în iunie, în Consiliul European, o discuţie pe apărare. E posibil să avem deja până atunci câteva concluzii şi ar fi bine, astăzi, discuţiile să conducă deja la primele linii de acţiune", a mai spus Klaus Iohannis.
1. Totusi d Trump nu favorizeaza NATO ,nu vrea sa mai
(mesaj trimis de Opinie în data de 03.02.2025, 13:55)
Undeva in trecut d Trump voia chiar sa retraga SUA din Nato ! Recent de tot a spus ( serios !) ca el nu va interveni in apararea tarilor europene din NATO daca ( doamne fereste!) se extinde razboiul . Scopul NATO ,o alianta DEFENSIVA ,este tocmai sa apere membrii inainte de orice ,prin simplul fapt ca exista un tratat de alianta in care e inscrisa apararea reciproca in cazul unei agresiuni externe ( sau in cazul haosuilui care va urma dupa razboiul din est ). Asa ca liderii europeni chiar sunt obligati sa elaboreze un plan B ,eventual amendamente la tratate care sa prevada cum se poate apara Europa si singura . D Iohanis e in pozitia de care taker pina se exprima poporul din nou , e destul ca a semnat tratatul din iulie 2024 cu Zelenski angajand tara ( absolut de unul singur si pe drumul de a iesi din Cotroceni) la niste obligatii uriase ,unele oneroase si unele de securitatea in favoruri unidirectionale ...unei tari non NATO ?!? .Eu nu am fost de acord cu atacurile din presa impotriva lui Iohanis dupa alegeri ,insa trebuie sa inteleaga totusi ca ...mandatul s a sfarsit si el are grija de treburile curente ,nu face deschideri de politici externe a la long in defavoarea urmatorului presedinte !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2025, 14:24)
Dupa ce a cheltuit 110 miliarde euro pe
inarmare si circul rusnac,
mai are tupeul sa vorbeasca
3. NATO e un fel de Euroins
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2025, 15:31)
NATO e un fel de Euroins care atrage o caruta de bani dar nu mai da nimic inapoi.
Sumele deja bagate in NATO sunt pierdute definitiv.
Romanii trebuie sa fie constienti ca NATO e o escrocherie precum NORDIS in care bagi bani intr-o macheta si ai ramas fara ei.