ION BUSUIOC, ANAF:  "Normele de aplicare privind TVA la încasare, publicate în octombrie"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2012

"Normele de aplicare privind TVA la încasare, publicate în octombrie"

Normele de aplicare privind TVA la încasare vor fi publicate în cursul acestei luni, după cum a declarat, vineri, Ion Busuioc, directorul general al Direcţiei Generale de Metodologii Fiscale, Îndrumare şi Asistenţă a Contribuabililor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fis­cală (ANAF).

Domnia sa a precizat că aceste norme sunt în faza de lucru, adăugând: "Am primit chiar ieri (n.r. joi) un exemplar de la direcţiile de legislaţie, deci urmează să analizăm, să formulăm propuneri şi observaţii, să le îmbunătăţim prin prisma Administraţiei Fiscale".

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului finanţelor Florin Georges­cu, de mai bine de două săptămâni, să publice în cel mai scurt timp normele de aplicare privind plata TVA la încasarea facturii.

La vremea respectivă, primul-ministru a precizat: "Avem o stabilitate bugetar-fiscală extrem de importantă. Asta ne va permite să construim un buget pentru 2013 cu o mult mai judicioasă folosire a banilor publici, să construim bugetul pe 2013 pornind de la ceea ce am adoptat deja şi o să rog Ministerul de Finanţe să nu întârzie cu normele de aplicare vizavi de TVA la încasarea facturii. Oamenii s-au obişnuit cu minciunile celor de la PDL. Este greu acum să ne câştigăm credibilitatea pe care ei au pierdut-o. Este cea mai bună măsură pe care a luat-o vreun guvern în ultimii zece ani, dar să vedem normele de aplicare. Vă rog să scoateţi cât mai repede normele de aplicare, ca oamenii să vadă că ne ţinem de cuvânt".

Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-a spus, atunci, că normele de aplicare ale noii Ordonanţe vor fi publicate "în timp util".

Ion Busuioc a precizat, ieri, că, cu cât normele sunt mai clare, cu atât activitatea administraţiei este mai uşoară.

"Conform unui calendar al departamentului de legislaţie din minister (n.r. Ministerul Finanţelor Publice), normele vor fi aprobate şi publicate în cursul lunii viitoare (n.r. octombrie). Sper să se clarifice toate întrebările care se pun în acest domeniu privind aplicarea TVA", a explicat oficialul ANAF.

Implementarea acestei măsuri va necesita un efort suplimentar al companiilor pentru revizuirea procedurilor de facturare şi raportare şi recalibrarea sistemelor IT, cu cos­turi aferente, sunt de părere reprezentanţii companiei de consultanţă Earnst&Young România.

Ioana Iorgulescu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică a societăţii, a precizat: "Acest nou sistem poate însemna atât o oportunitate prin efectul pozitiv asupra numerarului companiilor furnizoare sau prestatoare, dar poate determina în acelaşi timp o întârziere în exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achiziţionează bunuri şi servicii".

Şi oamenii de afaceri au fost sceptici, încă de la început, cu privire la implementarea TVA la încasare şi la modul său de desfăşurare.

"Să vedem normele de fundamentare şi s-o vedem în aplicare, altfel ne-am învăţat să nu mai credem nimic din ceea ce se promite", ne-a spus în mai multe ocazii Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), adăugând: "Ordonanţa are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2013. Până atunci se mai pot răzgândi de multe ori (n.r. reprezentanţii Guvernului). Dau o nouă Ordonanţă care o amână pe aceasta. Şi dacă se răzgândesc, ce facem? Este bine că se încearcă aplicarea ei, dar să vedem dacă se va ajunge acolo şi să vedem în ce mod va fi aplicată".

În acelaşi timp, Ionel Blăncules­cu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, practic, această nouă măsură "nu a schimbat cu nimic situaţia actuală".

În urmă cu circa o lună, domnia sa ne-a declarat: "Reglementarea este slabă, practic nu ne ajută cu nimic. Şi dacă plătim într-un interval de 25 până la 55 de zile, şi dacă vom achita TVA în 90 de zile, este acelaşi lucru, pentru că noi, de obicei, ne încasăm banii în 4-5 luni. Dacă doreau să adopte o astfel de măsură, ar fi trebuit formulată exact aşa cum sună: < TVA la încasare >".

Opinia domnului Blănculescu vine în contextul în care, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum ne-a precizat, recent, Liviu Voinea.

Altfel spus, termenul maxim până la care o firmă poate plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.

Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasarea facturii a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013.

Noua modalitate de plată a TVA va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Circa 90% din totalul firmelor din ţara noastră vor beneficia de aplicarea acestei Ordonanţe.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. draga Emilia, corect este : "90% din firmele din Romania vor fi afectate de aceasta masura", nu vor "beneficia", ca profesionist in domeniul TVA, demonstrat pe hartie, este o lovitura grea data IMM-urilor.

    1. Si eu sunt in domeniu si sunt de aceeasi parere; mai tare o sa i afecteze pe agentii economici;nu mai vorbim de haosul ce se va creia atat in contabilizarea acestor operatiuni cat si parerile celor care vor veni dupa 2-3 ani in control;

    "Circa 90% din totalul firmelor din ţara noastră vor beneficia de aplicarea acestei Ordonanţe. "...."beneficia" e cam impropriu spus, nu considerati? avand in vedere raportul: efect fiscal/efort contabil?

    undeva este o minte diabolica, care dintr-o intentie generoasa va pune in practica o noua innmormantare a agentilor economici. Trist e mai ales ca mediul de afaceri nu intelege cu adevarat ce-i asteapta !!!!

    1. Da, asa este si parerea mea este ca e cea mai mare porcarie ghicita vreodata; mai rau o sa i afecteze pe agenti economici decat sa i ajute.

      Ar fi trebuit sa puna tva la incasare doar la facturile emise in relatiile cu statul roman si era mult mai clar si mai bine nu sa creeze acest haos; ca va fi un haaos;

      Ori nu cunosc realitatea, ori sunt deosebit de cinici.... cica vor "beneficia"...

      o porcarie mai mare de legislatie ca asta nu am vazut, nu ca legislatia fiscala emisa pana acum ar fi pe intelesul tuturor, dar ce interes au, o sa vedem cu ce ne cofruntam in momentul aplicarii cum ne vom descurca in contabilitate cu aplicarea ei ??????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb