• Doar jumătate din populaţie are acces la canalizare şi apă curentă
În ţara noastră, natalitatea este mai mică decît în statele dezvoltate, deşi, la noi, condiţiile de trai sînt mult mai proaste. "Dacă în Occident natalitatea scăzută este cauzată de standardul ridicat de viaţă, în România, acest fapt este efectul condiţiilor economice dificile care îi afectează pe tineri", a declarat Ion Iliescu ieri, în cadrul dezbaterilor privind Strategia de dezvoltarea a României pînă în 2025.
Potrivit unui studiu prezentat al Centrului de cercetări demografice al Academiei Române, la o rată a natalităţii de 1,9, în 2050 românii vor fi în număr de 18 milioane, iar la o rată de 2,4, în 2050, populaţia ţării nu va depăşi 20 de milioane de persoane. În prezent, rata de naşteri este negativă, adică numărul nou-născuţilor este mai mic decît numărul celor care mor. "Dacă se va menţine rata natalităţii negativă, populaţia României va ajunge să fie de numai 14-16 milioane de cetăţeni în 2050", a avertizat preşedintele Ion Iliescu. Domnia sa a reamintit că, numai între cele două recensămînturi - din 1992 şi 2002, ţara noastră a pierdut peste 1,1 milioane de cetăţeni. Această situaţie este generată de îmbătrînirea populaţiei, de rata înaltă de mortalitate şi de naşterile din ce în ce mai puţine. Mai mult, premierul Adrian Năstase a apreciat că ridicarea vizelor pentru spaţiul Schengen a creat numeroase oportunităţi, dar a contribuit şi la creşterea emigraţiei româneşti.
Soluţiile identificate pentru remedierea situaţiei sînt, în mare parte, de natură economică: crearea mai multor locuri de muncă, asigurarea locuinţelor pentru tineri, dezvoltarea zonelor rurale şi asigurarea unor servicii publice de calitate.
În ţara noastră, de apă potabilă curentă se bucură doar jumătate din localităţi. Mai mult, hidrologii avertizează că România nu este o ţară bogată în resurse de apă. Chiar dacă necesarul maxim de apă nu depăşeşte 20 de miliarde de metri cubi, iar debitul rîurilor interne este de 37 miliarde de metri cubi pe an, distribuţia resurselor nu este uniformă teritorial, iar mare parte din apă se scurge sezonier, în perioada primăverii.
Premierul Năstase a recunos-cut că există numeroase probleme, însă lipsesc resursele financiare. "În perioada următoa-re va trebui să analizăm şi stabilim o ierarhie a priorităţilor noastre", a apreciat Adrian Năstase.