Ion Iliescu: "Cheltuielile publice vor fi prudente"

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Politică / 23 martie 2004

Preşedintele Ion Iliescu i-a asigurat, ieri, pe participanţii la a şasea masă rotundă pe teme de afaceri organizată de "The Economist" cu Guvernul României că, deşi este un an electoral, reformele vor continua, dat fiind obiectivul finalizării în toamna acestui an a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Şeful statului a adăugat că politicile publice vor fi prudente, deficitul bugetar va fi sub nivelul de 3% prevăzut în legea bugetului şi inflaţia va continua să scadă. "Politicile salariale în sectorul public vor fi mai mult decît prudente", a spus Ion Iliescu. Autorităţile au convenit cu reprezentanţii FMI, în cadrul discuţiilor pentru încheierea unui nou acord, asupra unei creşteri salariale de 9% în sectorul public pentru acest an. Excepţie fac salariaţii CFR, care vor beneficia de o majorare a salariului cu 12%.

Preşedintele a declarat că multe din rezultatele bune din economia românească din ultimii ani se datorează progreselor în preluarea acquis-ului comunitar. "Sper că progresele făcute ne vor permite să primim în cursul acestui an, la sfîrşitul procesului de negociere, statutul de economie de piaţă funcţională", a adăugat Ion Iliescu.

Potrivit lui Ion Iliescu, creşterea deficitului de cont curent de anul trecut marchează eşecul unei politici economice care a vizat înlocuirea producţiei interne cu importurile. "Promotorii acestei politici nu şi-au pus problema obţinerii resurselor necesare acoperirii importurilor", susţine şeful statului. "Nu cred că doar prin limitarea accesului la creditele de consum putem rezolva, pe termen mediu şi lung, problema deficitului de cont curent", a mai spus domnia sa. Preşedintele consideră că, pentru corectarea dezechilibrului extern, trebuie refăcută şi diversificată baza productivă a ţării. "Este de neacceptat să importăm bunuri şi servicii pe care putem să le producem în ţară, în condiţii mai bune de preţ şi de calitate", susţine Ion Iliescu.

O altă problemă structurală a economiei noastre este, potrivit preşedintelui, valoarea ridicată a facturii energetice. "Este obligatorie creşterea eficienţei energetice a economiei româneşti, inclusiv restructurarea şi privatizarea acestui sector", a spus şeful statului. "Sper ca privatizarea < Petrom > şi a unor societăţi regionale de distribuţie de energie electrică şi de gaze să fie finalizate în acest an", a declarat Ion Iliescu.

Şeful statului a adăugat că un alt element structural care generează dezechilibrul extern îl constituie disparităţile de dezvoltare, atît între diversele regiuni ale României, cît şi între mediul rural şi cel urban. "Reducerea dependenţei de importuri şi creşterea exporturilor se poate face şi prin reconectarea zonei rurale la spaţiul economic naţional", susţine şeful statului.

Ion Iliescu a afirmat că autorităţile române vor continua măsurile destinate îmbunătăţirii climatului de afaceri, printr-o legislaţie stabilă şi mult simplificată şi prin reducerea fiscalităţii. Preşedintele a declarat că autorităţile au demarat o serie de consultări cu partenerii sociali pentru modificarea şi flexibilizarea unor prevederi ale noului Cod al Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb