Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva, scrie Ion Iliescu într-o scrisoare adresată delegaţiei Comisiei LIBE a Parlamentului European, aflată la Bucureşti, transmite Mediafax.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia comisiei care se află la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA şi îşi precizează poziţia faţă de această problemă.
"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoarea citată de Mediafax.
Ion Iliescu mai spune că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.
"Am luat cunoştinţă de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate. Am declarat public că violenţa nu se combate cu şi mai multă violenţă, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste", se mai arată în scrisoare.
De asemenea, Ion Iliescu mai spune că şi-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere faţă de "un subiect dureros care pune în discuţie limitele acţiunii statelor, în cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului".
"Punctul meu de vedere în această privinţă a fost foarte clar: aşa cum folosirea violenţei pentru atingerea unor obiective de natură politică, economică şi socială, este inacceptabilă, la fel de inacceptabile sunt încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, limitarea acestora, folosirea torturii de către instituţiile de forţă ale statelor, pentru combaterea terorismului", scrie fostul şef al statului.
Iliescu mai precizează că România a făcut "progrese remarcabile" în ceea ce priveşte drepturile omului, iar atunci când au existat abuzuri, acestea au fost investigate şi sancţionate.
"Cred că sunteţi de acord cu mine că, în deplină bună-credinţă, România a făcut progrese remarcabile în respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nu este în practica statului român folosirea violenţei şi a torturii în acţiuni de contra-terorism, sau în cazul reprimării criminalităţii de orice fel. Abuzurile, atunci când au existat, au fost investigate, şi vinovaţii pedepsiţi", spune Iliescu.
De la izbucnirea scandalului, autorităţile române au negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.
În aprilie, "Der Spiegel" a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat "în principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.
Ulterior, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blog că e "neplăcut suprins" de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru "Der Spiegel", susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.
Delegaţia LIBE a solicitat ieri sprijinul Comisiei senatoriale de apărare în demersul Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informaţiilor secretizate despre presupusele închisori CIA, partea română precizând că nu deţine dovezi suplimentare faţă de ancheta parlamentară din 2008.
Comisia de anchetă a funcţionat în perioada 2006-2008 şi a stabilit că nu există dovezi care să ateste faptul că CIA ar fi operat zboruri, cu prizonieri care să fie interogaţi, şi nici închisori secrete pe teritoriul României.