Intrarea ţării noastre în NATO s-a produs într-o perioadă mai puţin propice pentru Alianţă, ţările membre confruntîndu-se cu problema Irakului şi a terorismului islamic. Chiar şi la Summitul NATO de la Istanbul, unde România participă pentru prima dată ca stat membru cu drepturi depline, protestele islamiştilor pun în pericol buna desfăşurare a lucrărilor.
Ieri, cu numai cîteva ore înainte de deschiderea oficială a Summitului NATO, au avut loc incidente violente între forţele de poliţie şi circa 2.000 de manifestanţi.
Cu toate acestea, punctul principal de pe ordinea de zi a Summitului este implicarea Alianţei în Irak, după ce ONU a girat o asemenea intervenţie pentru menţinerea păcii. Şefii statelor NATO au convenit ca Alianţa să contribuie şi la instruirea armatei irakiene. România, prin vocea preşedintelui Ion Iliescu, a anunţat sprijinul pentru intervenţia NATO în Irak. Tot ieri, autorităţile americane din Irak au anunţat că Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak şi-a încetat oficial existenţa. Coaliţia din Irak a transferat autoritatea către Guvernul interimar, condus de Ayad Allawi. Autoritatea Provizorie a Coaliţiei a fost înfiinţată la 16 mai 2003, printr-un decret al fostului administrator american, Paul Bremer, şi trebuia să înceteze pe 30 iunie.
Deşi Aliaţii au anunţat predarea suveranităţii autorităţilor irakiene, protestele de la Istanbul au fost extrem de dure. Manifestanţii au aruncat cu sticle incendiare în direcţia poliţiei, într-un cartier din partea europeană a oraşului. Poliţia a fost nevoită să utilizeze gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, care încercau să răstoarne o baricadă. Mai mult de 26.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a întîlnirii şefilor NATO.
Protestele populaţiei turce au căpătat amploare din cauza participării la Summit a lui George W. Bush, considerat principalul responsabil pentru intervenţia în Irak, şi acuzat de "imperialism american". Aproape 15 persoane au fost rănite în confruntările cu poliţia, protestatarii scandînd lozinci de genul: "Asasini americani, afară din Orientul Mijlociu!" sau "Jos imperialismul american!". Manifestaţiile au devenit şi mai dure după ce militanţii Al-Qaida din Irak au capturat trei ostatici turci, ameninţînd cu decapitarea. Într-o înregistrare video difuzată duminică de postul de televiziune "Al-Jazeera", teroriştii cer companiilor şi forţelor turce să se retragă de pe teritoriul irakian, în termen de 72 de ore. Mai mult, aceştia cer populaţiei turce să participe la proteste, în timpul Summitului NATO. Observatorii consideră că aceste răpiri ar putea determina o sporire a sentimentului de adversitate a turcilor împotriva războiului.