Ion Iliescu vrea ca şeful statului să declanşeze consultări cu toate partidele parlamentare

CĂTĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2005

Fostul preşedinte al ţării, Ion Iliescu, îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia actuală de pe scena politică. În opinia sa, aceasta este caracterizată de creşterea gradului de intoleranţă în viaţa politică, blocarea dialogului firesc între putere şi opoziţie, alimentarea permanentă a conflictelor dintre şi din interiorul partidelor. În calitate de fost şef de stat, Ion Iliescu a făcut, ieri, un apel la raţiune către actuala putere, în primul rînd către preşedintele Traian Băsescu, subliniind că acesta are rolul să vegheze la respectarea Constituţiei şi să medieze "actualul conflict politic şi social", ca să nu împingă lucrurile "către o stare de război politic, ce ar deschide calea unei grave instabilităţi politice, sociale şi instituţionale, şi ar diviza şi mai mult societatea românească, radicalizînd poziţiile celor angrenaţi în acest conflict". Ion Iliescu îi propune şefului statului să declanşeze de urgenţă consultări cu toţi actorii politici, pentru normalizarea vieţii politice şi pentru realizarea unui consens în legătură cu priorităţile politicii externe a României în procesul de ratificare a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană de către parlamentele ţărilor membre. Iliescu consideră că la aceste consultări ar trebui invitaţi şi foştii şefi ai statului, alţi foşti demnitari cu experienţă politică şi guvernamentală, precum şi personalităţi din societatea civilă. "M-am aşteptat ca, după 15 ani de la revenirea la democraţie, după trei alternanţe la guvernare, să asistăm la o normalizare a vieţii politice, la scăderea încrîncenării, la redefinirea priorităţilor forţelor politice", a spus Ion Iliescu, adăugînd: "În loc de aceasta, ne confruntăm cu o situaţie absolut inacceptabilă, în care voinţa electoratului este ignorată, fiind invocată doar ca pretext pentru justificarea unor flagrante încălcări ale Constituţiei şi legilor ţării".

În altă ordine de idei, senatorul PSD nu înţelege insistenţa cu care actuala putere promovează schimbarea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului. Ion Iliescu a afirmat: "Actuala putere doreşte cu orice preţ singularizarea României prin intoleranţă faţă de opoziţie, prin încălcarea Constituţiei şi prin ignorarea criteriilor politice de aderare. De la Bruxelles vin tot mai multe semnale că situaţia politică din România naşte nedumeriri şi îngrijorare în legătură cu capacitatea ţării noastre de a îndeplini criteriile politice de la Copenhaga".

Potrivit spuselor lui Ion Iliescu, priorităţile de pe agenda cetăţenilor privesc costurile vieţii, scăderea puterii de cumpărare, creşterea taxelor şi a impozitelor, degradarea calităţii serviciilor publice, criza din sănătate, degradarea infrastructurilor. Fostul şef al statului s-a referit şi la consecinţele în plan social ale politicilor fiscale, bugetare, economice şi sociale promovate de actuala guvernare. În opinia sa, introducerea cotei unice de impozitare a fost o măsură pripită, care a condus la scăderea accentuată a puterii de cumpărare. Potrivit lui Ion Iliescu, dezechilibrele bugetare nu pot fi reduse decît prin mărirea altor taxe şi impozite, mărire care îi va afecta pe cei cu venituri medii şi mici, pe pensionari şi şomeri. "Actuala putere are datoria morală şi legală să promoveze o dezbatere publică în domeniu, la care să participe şi specialişti din mediul universitar şi academic", a susţinut Iliescu.

În ceea ce priveşte votul uninominal şi Parlamentul unicameral, senatorul social-democrat consideră că propunerea privind introducerea acestora trebuie să facă obiectul unor discuţii, analize care să vizeze oportunitatea acestor măsuri. Asta, în condiţiile în care purtătorul de cuvînt al PSD anunţa, luni, lansarea unei campanii de strîngere a 500.000 de semnături pentru modificarea Constituţiei în sensul introducerii votului uninominal şi a Parlamentului unicameral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb