ION POPESCU, CSN MERIDIAN: "Negocierile de la TVR s-ar putea sfârşi cu sânge pe pereţi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 28 august 2012

"Negocierile de la TVR s-ar putea sfârşi cu sânge pe pereţi"

UPDATE: A fost aprobat Programul de redresare a TVR

Programul de redresare a situaţiei economice din cadrul Televiziunii Române (TVR) a fost aprobat astăzi cu zece voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere, după cum ne-a declarat Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Strategia prevede, printre altele, disponibilizarea a circa 1000 de angajaţi şi reducerea cheltuielilor cu 54%.

De asemenea, încă de zilele trecute, au fost sistate achiziţiile din surse proprii şi s-a stabilit desfiinţarea unor posturi ca TVR Info şi TVR Cultural, activitatea acestora fiind preluată de TVR 1 şi, respectiv, TVR 2, care va deveni TVR 2 Cultural.

Televiziunea Publică se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de Televiziunea Română la Parlament.

------------------

Popescu: "Cerem ca angajaţii competenţi să rămână în televiziune"

"Colaboratorii externi au fost disponibilizaţi doar la nivel declarativ"

"Oamenii vin cu ranga la serviciu şi ameninţă că se aruncă de pe turnul instituţiei"

Tensiunea de la Televiziunea Publică se amplifică în fiecare zi, iar angajaţii TVR trăiesc cu coşmarul pierderii locurilor de muncă. O parte dintre ei au ajuns la gesturi extreme, după cum ne-a declarat Ion Popescu, liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale "Meridian".

Domnia sa ne-a precizat: "Ceea ce se întâmplă în televiziune nu este din vina salariaţilor, ci din vina celor care au condus instituţia şi care nu au cooperat pentru progresul acesteia. Organizarea muncii este defectuoasă. În televiziune sunt oameni foarte talentaţi, inteligenţi, care ar fi putut ajunge mult mai departe dacă ar fi fost lăsaţi să facă performanţă. Oamenii care ştiu meserie nu au fost folosiţi şi au fost plătiţi cu salarii mici, în comparaţie cu cei veniţi din afară, care nu ştiu meserie şi care au salarii mari. Disponibilizarea aces-tor colaboratori a fost făcută doar la nivel declarativ, nu s-a făcut nimic concret. Probabil că pentru mulţi dintre ei contractele de colaborare încă nu s-au încheiat şi nu pot pleca aşa repede. Lucrurile se mişcă foarte greu în televiziune, am stat patru ore la negocieri. În orice caz, această instituţie a promovat România şi a integrat-o în circuitul mondial, prin emisiunile sale, iar politicienii, atât cei care s-au folosit de ea, cât şi cei care nu au reuşit acest lucru până acum, vor să o desfiinţeze. Noi vom negocia la sânge. Vom cere să rămână în televiziune oamenii care muncesc şi care sunt morali, iar pentru ceilalţi vom cere să se respecte Contractul Colectiv de Muncă (CCM), să se plătească salarii compensatorii. S-ar putea ca negocierile de la TVR să se finalizeze cu sânge pe pereţi".

"Unii vin cu răngile la serviciu şi acesta este un semnal foarte mare. Un angajat mi-a spus că se urcă pe turn şi se aruncă de acolo".

Ion Popescu ne-a mai spus că restructurarea din TVR va fi făcută în favoarea eficienţei, subliniind că, în funcţie de grilă, respectiv de vechimea în televiziune, CCM prevede un alt număr de salarii compensatorii.

Potrivit domniei sale, salariul mediu în TVR se ridică la 1.700 de lei, urmând să fie concediaţi circa 1000 de angajaţi.

Potrivit unui comunicat transmis de TVR, preşedintele instituţiei Claudiu Săftoiu a declarat că nu vor fi afectate drepturile salariaţilor stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă.

Săftoiu a precizat că întreg procesul de restructurare va fi unul trans-parent, iar criteriile în baza cărora vor fi operate concedierile vor avea la bază competenţele şi rezultatele angajaţilor.

Concedierile colective reprezintă doar una dintre măsurile prevăzute în Programul de redresare a Societăţii Române de Televiziune, care urmează să fie supus aprobării astăzi, într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie (CA).

Strategia a fost postată, zilele trecute, pentru dezbatere, pe canalele interne de comunicare ale TVR, după cum ne-a declarat Lucia Hossu Longin, membru în CA. Domnia sa ne-a spus că este indignată de faptul că Programul nu a fost înmânat în prealabil Consiliului de Administraţie, pentru a putea face observaţiile de rigoare.

Lucia Hossu Longin ne-a precizat: "Este un Program foarte bine conceput, cu un simţ al sincerităţii pentru oamenii din televiziune. Nu apreciez, însă, faptul că nu l-am văzut şi noi înainte să fie publicat, să putem face unele observaţii".

Claudiu Săftoiu a subliniat, recent, că scopul Programului de redresare a TVR este salvarea televiziunii, care se află într-o situaţie critică.

"Alternativa pentru ca TVR să nu devină instituţie bugetară sau, mai rău, să nu intre în insolvenţă, este doar redresarea financiară, recredibilizarea televiziunii şi realizarea unor inves-tiţii", arată un comunicat de presă.

Până în prezent, au mai fost luate unele măsuri de restructurare a activităţii din TVR, cum ar fi sistarea tuturor achiziţiilor din fondurile proprii ale TVR, suspendarea emisiei canalului de ştiri TVR INFO, misiunea acestui post urmând să fie îndeplinită de TVR 1, preluarea atribuţiunilor "TVR Cultural" de către "TVR 2 Cultural" şi funcţionarea canalului TVR 3 doar cu buget pentru difuzare.

Programul de redresare a activităţii din TVR a fost întocmit după ce Guvernul a solicitat, în urmă cu două luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, o strategie de restructurare a instituţiei, care să fie gata până la finalul acestei luni. Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile TVR, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.

Televiziunea Publică se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de Televiziunea Română la Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb