Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar la Credite Rapide Online, comentează că cererea pentru credite IFN a crescut cu 15% la sfârşitul anului 2024, în principal datorită nevoii de lichiditate şi a reglementărilor recente care au adus mai multă transparenţă pe piaţă, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Intrarea în vigoare a Legii 243/2024 a plafonat dobânzile, stimulând concurenţa între IFN-uri şi crescând încrederea consumatorilor.
"În contextul unei pieţe financiare în continuă transformare, creditele IFN au cunoscut o evoluţie semnificativă în 2024. Această creştere este impulsionată de reglementările care au adus mai multă claritate şi au redus costurile împrumuturilor pentru consumatori", a explicat Soltinschi.
AXI Card, unul dintre liderii pieţei IFN, lunile noiembrie şi decembrie 2024 au fost cele mai active ale anului, cu o creştere a cererii de credite cu 15% faţă de media perioadei anterioare, conform comunicatului. Evoluţia pozitivă a fost determinată de mai mulţi factori, inclusiv inflaţia, digitalizarea procesului de creditare şi aplicarea noilor reglementări privind dobânzile.
Legea 243/2024 stabileşte limite clare pentru costurile creditelor de consum. Pentru împrumuturile de până la 5.000 de lei, costul total nu poate depăşi 1% pe zi, iar pentru cele între 5.001 şi 10.000 de lei, plafonul este de 0,8% pe zi. Pentru creditele de până la 25.000 de lei, costul maxim permis este de 0,6% pe zi. De asemenea, valoarea totală plătibilă de către client nu poate depăşi dublul împrumutului contractat.
Potrivit AXI Card, impactul acestei legi a fost minim asupra activităţii sale, întrucât dobânda zilnică practicată era deja sub plafonul legal. Totuşi, alte IFN-uri au fost nevoite să-şi ajusteze ofertele pentru a respecta noile reglementări.
Axi Card oferă un card de credit cu un împrumut iniţial de până la 4.000 de lei, cu o dobândă fixă de 0,19%/zi şi fără comisioane ascunse.
Virtula Credit acordă împrumuturi rapide între 500 şi 10.000 de lei, cu dobânzi între 0,112% şi 0,192% pe zi.
Ocean Credit oferă trei tipuri de împrumuturi rapide, cu sume de până la 12.000 de lei şi dobânzi între 0,055% şi 0,195% pe zi.
Mai Mai Credit pune la dispoziţie credite rapide de până la 15.000 de lei şi linii de credit de până la 10.000 de lei, cu dobânzi între 0,39% şi 1% pe zi.
Ferratum oferă credite rapide de până la 10.000 de lei, cu aprobare în mai puţin de o oră şi dobândă de 0% pentru primul împrumut.
Soltinschi consideră că piaţa IFN-urilor va continua să crească şi în 2025. "În România activează peste 160 de IFN-uri, iar aproape 3 milioane de români au accesat credite nebancare. Reglementarea pieţei şi digitalizarea vor contribui la creşterea transparenţei şi la dezvoltarea unor produse financiare mai avantajoase pentru consumatori.", transmite sursa.
Printre tendinţele preconizate pentru acest an se numără digitalizarea completă a procesului de creditare, dezvoltarea unor produse personalizate pentru clienţi şi creşterea cererii pentru soluţii rapide de finanţare.
Opinia Cititorului