Ion Ţiriac a primit un domeniu de vînătoare pe un preţ de nimic

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii / 2 iunie 2004

Asociaţia vînătorilor şi pescarilor "Zimbrul", în umbra căreia se află celebrul tenismen, a luat în concesiune de la stat, pentru un milion de lei pe lună, fondul de vînătoare de pe 13.500 de hectare situate în judeţele Bihor şi Sălaj

Pe "locul faptei" este aproape gata un complex ultra modern de vînătoare, care nu va aduce statului bani timp de 49 de ani

Omul de afaceri Ion Ţiriac a primit cadou de la stat o suprafaţă de 13.500 de hectare cu tot cu vînat şi o cabană de vînătoare, situată în judeţele Bihor şi Sălaj. Fostul tenismen a primit în concesiune, pentru 49 de ani, prin intermediul Asociaţiei vînătorilor şi pescarilor "Zimbrul" din Bucureşti, dreptul de a exploata fondul de vînătoare şi de a dispune de veniturile realizate. Pentru această adevărată mină de bani, asociaţia amintită, în spatele căreia se află Ion Ţiriac, plăteşte mai puţin de un milion de lei pe lună! Mai mult, alte construcţii şi anexe, plus cabana de vînătoare "Fagu Balc", au fost închiriate de către Direcţia Silvică Bihor pentru 600 de euro pe lună firmei "Wild Boar SRL Balc", controlată tot de Ion Ţiriac. Pînă la închiderea ediţiei, domnul Ion Ţiriac nu a putut fi contactat în legătură cu acest subiect.

Autorităţile afirmă că nu este vorba de un contract dezavantajos pentru stat: "Intenţia asociaţiei de a construi un complex de vînătoare, cu infrastructură, abator etc., presupune investiţii foarte mari, de aceea redevenţa este scăzută. Pe de altă parte, toate investiţiile vor rămîne în proprietatea statului, după expirarea termenului de 49 ani", ne-a declarat Viorel Marinescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii, care decide cine gestionează fondul de vînătoare al ţării.

Dintre investiţiile pe care asociaţia şi firma amintită intenţionează să le facă enumerăm: revigorarea efectivelor de mistreţi şi creşterea numărului acestora pînă la 1.000 de capete; dublarea gardului existent cu unul electrificat, lung de 22 de kilometri, care va ţine departe animalele "străine" de zona de vînat. Potrivit "Gazetei de Oradea", care îl citează pe fostul director al "Romsilva" Bihor, reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac au promis şi investiţii de 100.000 de dolari pentru refacerea drumurilor din zonă.

Surse din cadrul "Romsilva"-Bihor, citate de acelaşi ziar, afirmă că ambele contracte de preluare ale domeniului de vînătoare au venit gata semnate de la Bucureşti, iar autorităţile locale "au îndeplinit doar o formalitate, fiind puse în faţa faptului împlinit".

Nu este greu să ghicim influenţa domnului Ţiriac în această afacere dacă ne gîndim că de curînd premierul i-a oferit lui Ion Ţiriac funcţia de preşedinte al Consiliului pentru atragerea investitorilor străini în România, iar primul-ministru este întîiul vînător al ţării, fiind preşedintele Asociaţiei Generale a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).

Vînătoarea aduce bani buni

Tariful pentru vînarea unui mistreţ poate varia, în funcţie de lungimea colţilor, între 250 euro/exemplar şi 750 euro pentru un trofeu de 20 cm. Potrivit surselor locale, citate de "Gazeta de Oradea", la această sumă se mai adaugă costurile aferente organizării vînătorii, de circa 150 euro/zi/vînător, tariful pentru foc greşit - 50 euro/ foc/vînător, costurile de transport, care se ridică şi ele la 50-120 euro/zi, filmare sau fotografiere, pentru care trebuie scoşi din buzunar alţi 100-200 euro/zi.

La cerb, pentru exemplarele caracteristice arealului din Almaşu Mare, preţul variază între 850 şi 6.300 de euro, cu aceleaşi costuri colaterale organizării vînătorii. Aceşti bani reprezintă de fapt profit net pentru firmele domnului Ţiriac, din moment ce acesta plăteşte o redevenţă lunară de aproape 25 de euro.

Societatea "Wild Boar-Club" SRL Balc, specializată în economia vînatului, care a închiriat cabana "Fagu Balc", este controlată de firma "Weybridge Holdings Limited", un "off-shore" din Cipru. Deşi nu am găsit nici o legătură directă dintre fostul tenismen şi această firmă cipriotă, totuşi există destule fire care duc spre Ion Ţiriac. Sereleul "Wild Boar-Club" din Balc provine din fosta societate "Airport Services" SRL Bucureşti (înfiinţată în 1997), care în decembrie 2001 şi-a schimbat numele şi obiectul de activitate. Fosta societate "Airport Services" era deţinută tot "Weybridge Holdings", cu sediul în Nicosia, la adresa Temistocles Dervis Street, CY 1066, fiind reprezentată de Nicolai Mândrilă. La aceeaşi adresă îşi are sediul şi firma "Rootland Trading", companie controlată de Ion Ţiriac. Firma "Rootland", prin care Ţiriac este acţionar semnificativ la un important grup media din ţara noastră, îl are ca reprezentat legal tot pe Nicolai Mândrilă. De altfel, Mândrilă a fost chiar mandatat de Ion Ţiriac să voteze în locul său pe 2 iunie 2002 în AGA societăţii "Ion Ţiriac Air" SA. Societăţile în care Nicolai Mândrilă mai apare ca reprezentînd interesele fostului tenismen sînt: "TV Rom International" SRL, "HIT Power Motor", "Kenitex" România, "Elmoc-Rom Production", "Hyundai Auto România", "Standard Oil" SRL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb