IONEL BLĂNCULESCU: "2015 a fost un an greu pentru companii, iar 2016 se anunţă la fel"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 aprilie 2016

"2015 a fost un an greu pentru companii, iar 2016 se anunţă la fel"

2015 a fost un an greu pentru companii, iar anul acesta se anunţă la fel, după cum ne-a spus analistul economic Ionel Blănculescu.

Domnia sa este de părere că "economia duduie doar pentru unii", menţionând că multe societăţi comerciale cu capital autohton au dispărut din piaţă din cauza lipsei proiectelor de investiţii publice.

Ionel Blănculescu ne-a precizat: "Pentru că nivelul investiţiilor publice este atât de redus, nu există licitaţii pentru proiecte şi, întrucât capitalul autohton gravitează, multe din firme devin inactive. Foarte multe companii dintre cele care gravitau nu mai sunt în imponderabilitate, au căzut. Anul acesta, Guvernul trebuie să gestioneze scăderile fiscale aplicate după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal şi creşterile bugetare, care au avut loc pe toate liniile. Probabil că, efectiv, Guvernul nu face faţă acestui lucru şi, ca urmare, nu a planificat investiţii publice nici pentru acest an".

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din acest an a crescut cu 51,89%, iar numărul celor dizolvate cu 111,77%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), preluate de Agerpres.

Capitala se află pe primul loc, cu cele mai multe suspendări ale activităţii, respectiv 654, în creştere cu 64,32%, fiind urmată de judeţele Constanţa, cu 250 de suspendări de activitate (+68,92%) şi Bihor, cu 207 (+71,07%).

De asemenea, 6.603 firme au fost dizolvate, în ianuarie - februarie, cu 111,77% mai multe decât în perioada similară din 2015.

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în primele două luni din acest an, cu 23,43% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 1.451 unităţi.

Cele mai multe cazuri au fost în Municipiul Bucureşti - 320, în scădere cu 22,14%, în judeţul Iaşi - 103, cu 0,96% mai puţine, şi în judeţul Bihor - 96, în scădere cu 2%.

Ionel Blănculescu opinează că cele mai multe companii care au dispărut din piaţă au capital românesc.

În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei omenilor de Afaceri din România (AOAR), procesul continuu de extindere a hypermarketurilor conduce la dispariţia magazinelor mici.

Cristian Pârvan ne-a declarat: "Observăm o schimbare a structurii în comerţ. Extinderea hypermarketurilor îi omoară pe micii comercianţi de la scările blocurilor.

În acelaşi timp, în construcţii nu prea se justifică dispariţia firmelor, pentru că acest sector a înregistrat creşteri, în ultimii doi ani. Pot exista motivaţii legate de faptul că firmele care nu mai aveau activitate s-au închis. De asemenea, este posibil ca unele controale ale ANAF să fi condus la închiderea firmelor fantomă".

Cristian Pârvan concluzionează că cifrele anunţate de ONRC reprezintă o evoluţie negativă în business-ul de la noi, ceea ce se traduce într-un semnal de alarmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb