IONUŢ DUMITRU, CONSILIUL FISCAL: "Evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB, anul trecut"

MIHAI ŞTEFAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iulie 2014

"Evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB, anul trecut"

Nivelul evaziunii fiscale la sfârşitul anului trecut se ridica la 16% din PIB, faţă de 13,8%, în 2012, arată preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Domnia sa a cerut "toleranţă zero" faţă de evaziune, din cauză că "lucrurile au scăpat de sub control".

Ionuţ Dumitru a continuat: "Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii".

Preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat că, deşi autorităţile şi-au propus să restructureze Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), iar ţara noastră are un program în acest sens cu Banca Mondială, rezultatele se lasă aşteptate.

Ionuţ Dumitru, care este şi economistul şef al Raiffeisen Bank România, a adăugat că gradul de colectare a veniturilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) depăşeşte cu puţin 40%, iar sumele neîncasate la buget din TVA depăşesc 70 de miliarde de lei.

"La TVA, evaziunea a fost de 12% din PIB, respectiv 72 de miliarde de lei, din care 10 miliarde provin din industria alimentară, doar la carne evaziunea fiscală a fost de 80%", afirmă domnia sa.

Preşedintele Consiliului Fiscal a arătat că, per total, gradul de colectare a veniturilor este de doar 60%.

În ceea ce priveşte pierderile bugetare generate de munca la negru,

Ionuţ Dumitru estimează că acestea sunt de peste 2% din PIB.

Pentru a ieşi din cercul vicios al veniturilor bugetare reduse,

Economistul şef al Raiffeisen Bank a recomandat, ca soluţii pentru ieşirea din cercul vicios al evaziunii fiscale, lipsa de toleranţă pentru aceasta, accelerarea restructurării ANAF, reducerea birocraţiei şi a costurilor de conformare aferente plăţii taxelor, precum şi transparentizarea cheltuielilor bugetare, care este menită să stimuleze conformarea voluntară.

"Nu poţi cere oamenilor conformare voluntară, când aceştia trebuie să meargă la spital cu aspirina în buzunar", atrage atenţia Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal mai propune şi regândirea contractului social şi a politicilor demografice, acestea din urmă trebuind să combată tendinţa de îmbătrânire a populaţiei ţării noastre.

Economistul şef al Raiffeisen Bank a semnalat că bugetul sistemului public de pensii trebuie echilibrat, prin implementarea unui tratament echitabil al tuturor categoriilor de cetăţeni care lucrează, în condiţiile în care o persoană care lucrează ca persoană fizică autorizată are un venit net mai mare cu aproape 60%, comparativ cu o persoană salariată, la acelaşi salariu brut, conform datelor prezentate.

Ionuţ Dumitru a mai atras atenţia că pensionarii din prezent au un nivel de trai superior celui pe care poată să îl ofere economia, diferenţa urmând să fie suportată de generaţiile viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb