IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK "Ne apropiem de recesiune"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 septembrie 2019

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank

"Numai printr-o minune putem avea un deficit bugetar de 3%, în acest an"

Deficitul bugetar al ţării noastre va depăşi probabil pragul de 3% în 2019, iar în cazul în care politicile economice nu sunt modificate, probabil se va ajunge la 4% la finalul anului, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe.

Ionuţ Dumitru a spus: "Creşterea economică încetineşte şi credem că în a doua parte a lui 2019 încetinirea va fi destul de evidentă, mai ales că, se pare că anul acesta nici agricultura nu ne ajută. Pentru 2019 încă avem o estimare de creştere economică de 3,5%, care este destul de conservatoare şi o vom ajusta puţin, poate la 4%. Dar, încetinirea este evidentă, iar pentru anul viitor avem o creştere economică prognozată de 3%, pe care o vom menţine".

Economistul a estimat că, în ceea ce priveşte ciclul economic, ne aflăm deja în zona de decelerare.

"Începând cu anii 2016 - 2017, am fost în faza de expansiune. Acum, am intrat în zona de decelerare şi încet, dar sigur, pe finalul ciclului electoral, începutul perioadei post-electorale, ne apropiem de zona recesiunii. Noi ne aşteptăm ca, la finalul lui 2020 şi mai degrabă începutul lui 2021, când deciziile de ajustare a bugetului vor deveni inevitabile, să se consemneze şi o performanţă economică mai slabă, ceea ce în ciclul economic va însemna şi recesiune", a spus Ionuţ Dumitru.

Oficialul Raiffeisen Bank a punctat că dinamica economică locală depinde foarte mult şi de ceea se întâmplă în Europa.

"La cum evoluează lucrurile, se pare că ciclul economic local probabil va fi grăbit. S-a intrat în faza descendentă, iar intrarea în recesiune va fi grăbită şi de factorul extern", a spus Ionuţ Dumitru.

Conform economistului, dezechilibrele se adâncesc, iar bugetul ridică îngrijorări serioase.

Ionuţ Dumitru a precizat: "După şase - şapte luni avem o execuţie bugetară mai mult decât îngrijorătoare. Dacă analizăm ceea ce avem în momentul de faţă, suntem mai degrabă aproape de 4%, deficit bugetar. Aş spune că numai o minune ne poate salva să rămânem la 3% în acest an, iar cum minunile se întâmplă rar, probabil vom depăşi acest nivel. Într-un scenariu în care politicile economice nu vor fi modificate, vedem un deficit care se duce spre 4%, la finalul anului".

Economistul a adăugat că, ţinând cont de tiparul distribuţiilor bugetare din ultimii ani, în care pe final de an se implementează diferite măsuri de control strict al cheltuielilor, nerambursarea TVA etc., probabil că va avea loc o reducere a deficitului pe finalul lui 2019.

"Prognoza noastră de deficit bugetar pentru acest an este de 3,6%, având în vedere că circa 0,4% - 0,5% poate fi salvat cu aceste măsuri ad-hoc (n.r. amânarea unor cheltuieli sau nerambursare a TVA)", a spus Ionuţ Dumitru.

Dar realitatea bugetului arată că structura cheltuielilor este nesănătoasă, a punctat economistul, care a adăugat că salariile din ţara noastră se află la maxime istorice, de 12% din PIB.

"Precedentul de maxim a fost de 10%. Cu ajustările dure care s-au produs în timpul crizei, reuşisem să reducem factura la 8%. Am stat acolo până în 2015, după care factura socială a explodat din nou pe partea de salarii", a spus Ionuţ Dumitru.

În plus, economistul a punctat că, în opinia sa, prin creşterea pensiilor cu 15% în acest an şi cu 40% în 2020, factura legată de pensii va creşte spectaculos astfel încât riscăm ca în orizontul anului 2021 să cheltuim în totalitate veniturile încasate din taxe şi impozite doar pentru salarii şi pensii, situaţie de negestionat.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu am auzit nici macar o data o veste buna de la baiatul asta. De vreo 5 ani el tot prevede criza. La un moment dat, inevitabil, va avea dreptate, pentru ca... de aia se cheama cicluri economice, dar asta nu inseamna ca e vreun Nouriel Roubini.

    hai mai, poate odata se intampla-un adevar ai zis si tu: depindem de altii deci daca vine criza peste tot vine si la noi si iar banca ta este la pomana statului sa va salveze

     

    1. nu e nevoie sa-l credeti … uitativa in "portofel" si vedeti singuri…..

      … mai ales cei ce va platesc sa comentati o fac din ce in ce mai greu…. 

    Când a scăzut ponta tva ul la alimente a ieșit spunând ca ne nenorocim

    Nu s a întâmplat nimic 

    Când a scăzut din nou tva ul de la 24% la 19% făcea spume la gura ca bugetul se prăbușește ca deficitele vor exploda 

    Nu s a întâmplat nimic 

    Nu va mai luați după acest personaj pus în slujba unor puteri străine care nu doresc binele României ci al stăpânilor lor. (în aceeași categorie i as încadra și pe catu și isar)

    1. Da, ai dreptate, în slujba poporului român, după părerea ta, sunt Vâlcov, „Chiparosul” de la Finanțe, Nicolicea, Șerban, Dăncilă, Iordache, era să uit de Dragnea și Tăriceanu; mă rog, toți mafioții și analfabeții slujesc poporul român. Ăia care au mai învățat ceva carte sunt tefeliști-în slujba unor puteri străine.

      Ce studii la marile universități ale lumii are dl. Iohanis. După cum citește textele a rămas cam la clasa 3-4. Și tot ar fi bine dacă ar ține cu românii. Nici Badea Cartan nu avea studii înalte însă avea inima de român și înțelepciune ceea ce nu au mulți alții.

    Cei care faceti comentarii habar n aveti de economie. Incercati sa va documentati si apoi va spuneti punctul de vedere. Banii din bugete se duc toti spre sectiunea dezvoltare, respectiv cheltuieli de personal si materiale si se taie de la dezvoltare( investitii) .investitiile iti aduc plus valoare. Daca am construi autostrazi ar crrste numarul turistilor si implicit ar ajunge bani la bugetele locale si la cel public. Exemple sunt mukte

    recesiune indusa de-a lungul anului 2020 pentru a ' convinge ' electoratul sa voteze BINE la parlamentarele de la finalul 2020.

    ;)  

    Multumim bancilor, consiliului macroprudential si mai ales longevivului vanzator de tara, Mugur Manole Isarescu!

    DIN PIX, DIN CURSUL VALUTAR, DIN DOBANZI LA CREDITELE IN RON sunt strunite bovinele votante! Sa vedeti cum se duce leul de-a berbeleacul in 2020 si dobanzile pe ron urca mai aproape de cer ...de dragul convingerii votantilor intr-o directie sau ...alta! :)))) Bravo bancilor, bravo Isarescule!  

    Vice versa!!!!

    Acest domn are in mod regulat pareri alarmiste.Ca poate,poate se nimereste.Altfel cred ca face si el niste jocuri.Pe bani multi bineinteles.Sa ne spuna cum a sprijinit banca unde lucreaza investitiile private, cu ce dobanzi finale la credite si cu ce garantii pentru acordarea creditului.

    Catre dl. Dumitru:

    am pierdut masiv in 2008 - 2019 dupa sfaturile primite.... 

    Acuma sa-ti spun si eu unul: BNR tipareste bani ca altii si plateste toate datoriile ca toate bancile centrale ! 

    Asa ca investeste masiv ca preturile la imobiliare se duc in sus ceea ce va insemna crestere economica. 

    Nu cumva inclusiv banca la care stimate lucrezi are aceeasi directie ?

    Sau po-pulimea nu are voie si nici nu trebuie sa coludeze cu Raifeissen ?  

    Omul asta are dreptate si vorbeste pe cifre si date .

    Nu vorbeste aiureli ca o mare parte din actuali guvernanti. 

    Un lucru este clar ca vine curând nota de plată prin creșterea de impozite și taxe. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb