IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK: "Nu există alternativă la consolidarea fiscală"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2020

"Reduceri de salarii ca în 2010 nu mai sunt posibile" "După alegeri trebuie să discutăm de o reformă adevărată a administraţiei publice" "Toate demersurile de consolidare fiscală trebuie însoţite de investiţii masive din fonduri UE"

Nu există alternativă la consolidarea fiscală, care probabil trebuie să rezulte dintr-un mix de creşteri de venituri bugetare, dar fără creşteri de taxe şi impozite care ar fi reţeta sigură către o recesiune economică prelungită, a atras atenţia, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei videoconferinţe organizate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR),

Ionuţ Dumitru a spus: "Cred că trebuie să ne fie clar tuturor că nu există alternativă la consolidarea fiscală. Nu putem sta cu deficitul la 7,8 sau 9% din PIB pentru mai mulţi ani de zile. Anul acesta este criză, deficitul va fi mare peste tot în lume. Problema este că odată ce economiile revin pe creştere, deficitele se ajustează masiv de la sine în marea majoritate a statelor europene, însă în România nu scade de la sine. În scenariul de bază, fără nicio decizie pentru anul viitor, probabil vom avea un deficit în jur de 8% din PIB, în 2021. Deci avem nevoie de o reducere a deficitului bugetar. În contextul acesta, propunerile sau intenţiile pe care le vedem în spaţiul public în ultima perioadă, de creşteri masive de cheltuieli bugetare sau reduceri de taxe şi impozite, nu au nicio corespondenţă în realitate, în condiţiile în care noi trebuie să facem consolidare fiscală".

Economistul şef al Raiffeisen Bank a punctat că, în acest context, ţara noastră are nevoie de plan de consolidare fiscală gândit pentru mai mulţi ani de zile, care să nu afecteze prea mult creşterea economică, iar efectele negative să fie compensate prin absorbţia masivă de fonduri europene şi investiţii publice masive în infrastructură.

"Consolidarea fiscală probabil că trebuie să rezulte dintr-un mix de creşteri de venituri bugetare, dar nu trebuie să creştem taxele şi impozitele pentru că ar fi reţeta sigură către recesiune prelungită", a spus Ionuţ Dumitru, adăugând: "Problema majoră a veniturilor bugetare este în primul rând de colectare şi sunt exemple de ţări din jurul noastru care au reuşit să aducă 2-3% din PIB într-un orizont de doi-trei ani de zile, ceea ce ar fi o gură de oxigen foarte mare pentru buget".

Din punctul său de vedere, în momentul de faţă scăderile de taxe sunt total excluse.

"Discutăm de o situaţie foarte dificilă a bugetului. Nu cred că încape niciun fel de discuţie despre potenţiale scăderi de taxe. Ce taxe să mai scădem când noi avem printre cele mai mici taxe din Europa cu excepţia CAS-ului (...) Pe partea de cheltuieli, cred că ar trebui să fie destul de clar că reduceri de salarii ca în 2010 nu mai sunt posibile şi nici nu cred că sunt de dorit. Oricum, la momentul respectiv s-au făcut doar temporar. Ulterior, s-a văzut că nu s-a rezolvat mare lucru, că factura socială a crescut şi mai mult. Fără măsuri structurale serioase, în special în domeniul administraţiei publice, cred că nu putem a avea o rezolvare de durată a problemei", a spus Ionuţ Dumitru.

De asemenea, în opinia economistului şef al Raiffeisen Bank, nu mai putem creşte nici pensiile, nici salariile în sectorul public, pentru că nu avem resursele necesare.

"Totuşi, trebuie să ne fie clar că nici salariile nici pensiile nu pot sta pe loc, ceea ce înseamnă că vor trebui să crească însă mult mai încet decât PIB-ul, astfel încât factura ca procent din PIB să se diminueze în timp, dar în mod durabil şi să avem economii însemnate din perspectiva aceasta", a spus Ionuţ Dumitru, adăugând: "După alegeri trebuie să discutăm de o reformă adevărată a administraţiei publice, pe care să o coroborăm cu o digitalizare mult mai accentuată în tot ceea ce înseamnă funcţionoarea statului. Evident că digitalizarea, lucru pe care-l ştim din mediul privat, eliberează resurse însemnate şi astfel putem degreva bugetul de o povară destul de însemnată".

Conform economistului şef al Raiffeisen, în anii trecuţi, Bulgaria stătea mai prost decât noi din acest punct de vedere, dar după digitalizarea sistemului fiscal, acum are un grad de colectare cu trei puncte procentuale mai mare decât România, în condiţiile în care majoritatea taxelor sunt similare sau chiar mai mici decât la noi.

"Toate aceste demersuri de consolidare fiscală trebuie însoţite de investiţii masive din fonduri UE. Este singura opţiune pe care o avem la dispoziţie, pentru că alte resurse bugetare nu vom aveam. Şi din fericire pentru noi, avem o sumă foarte mare din fonduri europene pentru o economie relativ mică ca a României, şi putem absorbi acei bani, peste 5% din PIB pe an, ceea ce este un stimul nesperat, foarte mare pentru economia României", a conchis Ionuţ Dumitru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb