Aplicarea standardelor Basel III aduce veşti bune pentru prudenţialitatea băncilor, însă urmează să aibă un impact negativ asupra costului creditului, susţine Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România. "Criteriile Basel III vor pune o presiune mai mare pe capitalizarea băncilor şi pe creşterea rentabilităţii capitalului acestora, ceea ce va duce la creşterea costului creditelor", a declarat domnia sa.
Răspunsurile băncilor se vor poziţiona la nivel strategic, tactic şi operaţional, potrivit lui Ionuţ Dumitru. La nivel operaţional, băncile se vor orienta către îmbunătăţirea proceselor şi metodelor utilizate, în vederea reducerii riscului. Pe plan tactic, se vor modifica operaţiunile de estimare a preţurilor, precum şi operaţiunile de atragere a resurselor, cu orientare către finanţarea pe termen lung. La nivel strategic, băncile urmează să îşi regândească modelele de afaceri, stabilind relaţii multiple cu clienţii şi vânzând liniile de business care nu fac partea din activitatea de bază, a precizat Ionuţ Dumitru.
Potrivit criteriilor Basel III, băncile trebuie să deţină 4,5% din activele ponderate funcţie de risc capital obţinut din emisiunea de acţiuni comune, comparativ cu 2% în cazul acordului Basel II. În plus, instituţiile de credit trebuie sa aibă, tot în acţiuni comune, un supliment de 2,5% pentru asigurarea conservării capitalului, ceea ce conduce la o rata a capitalului comun de 7%. Acordul majorează cerinţa de capital de rang 1 de la 4% la 6% şi menţine la 8% rata minimă de capital.
În ceea ce priveşte definiţia capitalului, acordul Basel III pune accent sporit pe finanţarea prin emisiunea de acţiuni comune şi introduce reguli mai stricte de transparenţă în ceea ce priveşte capitalul. De asemenea, acordul include cerinţe de capital mai ridicate pentru activităţile de tranzacţionare pe pieţele financiare.
1. din lac in put
(mesaj trimis de marius în data de 26.06.2013, 02:41)
basel 3 e si mai slab, notiunea de active ponderate la risc este suficient de relativa sa justifici orice si are o utilizare mai raspandita ca in basel 2; nu e greu sa incetosezi riscul in niste formule matematice care au ca scop doar sa iasa bine rezultatul final... indicatorul actiuni commune+rezerve/credite acordate e sfant, nu minte, pana si cap de rang 1 (celebrul tier 1) e o gluma proasta daca o citesti cum trebuie
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2013, 12:28)
Basel iii trebuia aplicat. Capitalizarea se face cu CASH de actionari pe termen lung. De ce BNR nu inchide Bancile din Romania care nu au aceasta cerinta indeplinita ( cash). Prin Basel 3 atragerea de resurse pe termen lung CASH te oblige la utilizarea corecta in timp a Tier 1 . Avem aceste strategii in BNR si Banci? De 23 de ani Politica Monetara se face si duce de BNR NUMAI de pe o zi pe alta! Efectul , vezi articolul lui Fl. Citu de azi ! ca economist FOST al Ing Bank!!!???