Irakul lansează prima licitaţie pentru o licenţă de explorare şi producţie

FA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2008

Irakul lansează prima licitaţie pentru o licenţă de explorare şi producţie

Autorităţile din Irak - stat care deţine locul trei mondial în privinţa rezervelor de petrol, invită companiile străine interesate să depună oferte în cadrul primei licitaţii organizate după invazia militară din 2003, pentru o licenţă de explorare şi producţie.

Companiile care vor să participe la licitaţie îşi pot depune ofertele până la data de 31 ianuarie, a anunţat Ministerul irakian al Petrolului, subliniind că aceasta este etapa de pre-calificare. Societăţile care vor fi selectate de minis-ter vor fi invitate să participe la competiţia pentru proiectele din sectorul upstream (explorare si producţie).

Irakul urmăreşte să-şi majoreze producţia de ţiţei la 4 milioane de barili pe zi în 2009, dorind să beneficieze în acest sens de experienţa companiilor internaţionale. Acestea nu s-au arătat interesate, în ultima vreme, să investească în Irak din cauza lipsei securităţii în regiune şi a faptului că autorităţile nu au reuşit să adopte legea federală a energiei.

Irakul are rezerve dovedite de ţiţei estimate la 115 miliarde de barili, situându-se în clasamentul internaţional de profil după Arabia Saudită şi Iran, potrivit cifrelor companiei britanice BP Plc.

Irakul vrea să dezvolte patru câmpuri petroliere situate în sudul ţării şi cel puţin şase zăcăminte din nord. Ministerul nu a dezvăluit care sunt câmpurile ce vor fi date în exploatare în urma licitaţiei.

Potrivit publicaţiei Times din Londra, compania petrolieră anglo-olandeză "Royal Dutch Shell" Plc şi rafinăria franceză "Total" SA sunt interesate să dezvolte câmpul gazifer Akkas din provincia Anbar, la nord-vest de Bagdad.

Ministerul Petrolului din Irak a încheiat contracte de asistenţă tehnică pentru dezvoltarea de câmpuri petroliere. Printre companiile străine care au asigurat, în trecut, asemenea servicii, se numără "Shell" şi "Japan Petroleum Exploration" Co. Acestea au realizat studii privind rezervele de ţiţei ale câmpurilor şi instruirea personalului ministerului de resort.

În decembrie 2007, Irakul a produs 2,34 milioane de barili pe zi, potrivit estimărilor agenţiei Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TOTAL nu este un rafinor ci este o Companie integrata petroliera a 4-a ca marime dupa Exon-Mobil,Shell and BP pt care am lucrat aproape 30 de ani (bineinteles upstream in E&P)

    Pe urma ce'ar cauta un rafinor in operatii upstream (Explorare si Productie ) unde Know-howul este determinant pe langa mijloace financiare enorme? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb