Iranul a criticat astăzi ţările europene care refuză să îi extrădeze pe şefii de organizaţii separatiste şi a atenţionat state vecine pe care le acuză că finanţează aceste grupări, în special ASMLA (Mişcarea arabă de luptă pentru eliberarea Ahvaz), considerată "teroristă" de către Teheran, potrivit AFP, citată de Agerpres.
"Este regretabil că, în ciuda responsabilităţii afişate de grupări teroriste precum ASMLA în crime împotriva poporului iranian şi a conştientizării de către ţări europene că ele sunt finanţate în special de Arabia Saudită, europenii continuă să găzduiască aceste grupări", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Saeed Khatibzadeh.
Declaraţia survine la trei zile după condamnarea de către un tribunal danez a trei lideri ai ASMLA pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite între 2012 şi 2020.
"În ciuda unei alerte internaţionale pentru aceste grupări teroriste, între care şi ASMLA, ţările europene au refuzat să îi expulzeze pe reprezentanţii lor criminali şi să îi extrădeze spre Republica Islamică Iran", a mai spus purtătorul de cuvânt în conferinţa sa de presă săptămânală.
De asemenea, el "a atenţionat anumite ţări din regiune care au furnizat resurse financiare şi logistice pentru aceste grupări". "Republica Islamică nu face concesii în ceea ce priveşte garantarea securităţii poporului", a ameninţat el.
Un tribunal danez a condamnat vineri trei lideri al ASMLA, aflaţi în exil în Danemarca, pentru spionaj, în special "asupra afacerilor militare iraniene", în favoarea Arabiei Saudite. Ei sunt închişi din 2020 şi riscă 12 ani de închisoare.
În mod paradoxal, un plan de asasinare a unuia dintre cei trei bărbaţi, dejucat de poliţia daneză, a pus contraspionajul din Danemarca pe pista activităţilor lor.
Copenhaga a acuzat Teheranul că a vrut să îl lichideze pe acest înalt oficial al ASMLA, ca represalii la atentatul sângeros (24 de morţi) de la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, din septembrie 2018. Un norvegian de origine iraniană, de atunci condamnat de justiţia daneză la şapte ani de închisoare, a fost arestat.
Teheranul a acuzat în acea perioadă Danemarca, Olanda şi Marea Britanie că găzduiesc unii membri ai grupării pe care Iranul o acuză că se află la originea atentatului de la Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan.
Liderul ASMLA, un iraniano-suedez, închis de peste un an în Iran, a fost acuzat la 18 ianuarie de "terorism" şi în special de "răspândirea corupţiei", acuzaţie care atrage în general pedeapsa capitală.
Populaţia din Khuzestan, regiune bogată în petrol, are o importantă minoritate arabă care se consideră marginalizată de către autorităţi. Khuzestanul a fost unul din punctele fierbinţi ale unui val de proteste reprimat violent în noiembrie 2019.