Iranul trimite în Rusia doi sateliţi pentru a fi lansaţi în spaţiu de o rachetă rusească

S.B.
Internaţional / 13 octombrie

Iranul trimite în Rusia doi sateliţi pentru a fi lansaţi în spaţiu de o rachetă rusească

Iranul a trimis doi sateliţi de producţie locală în Rusia pentru a fi puşi pe orbită de un vehicul spaţial rusesc, a anunţat sâmbătă agenţia de presă semi-oficială Tasnim, aceasta fiind cea mai recentă cooperare spaţială dintre cele două ţări sancţionate de SUA, informează news.ro.

Dezvoltarea Kowsar, un satelit de imagistică de înaltă rezoluţie, şi a Hodhod, un mic satelit de comunicaţii, reprezintă primul efort substanţial al sectorului spaţial privat iranian, potrivit Tansim.

Rusia a mai trimis sateliţi iranieni pe orbită în februarie anul acesta şi în 2022, când oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea spaţială dintre Rusia şi Iran, temându-se că satelitul nu va ajuta doar Rusia în Ucraina, ci va ajuta şi Iranul să monitorizeze potenţiale ţinte militare în Israel şi în Orientul Mijlociu extins.

Kowsar ar putea fi utilizat în agricultură, gestionarea resurselor naturale, monitorizarea mediului şi gestionarea dezastrelor, potrivit Tasnim. Hodhod este proiectat pentru comunicaţii prin satelit şi ar putea fi utilizat în zone îndepărtate cu acces redus la reţele terestre.

În septembrie, Iranul a efectuat a doua sa lansare a unui satelit din acest an, folosind o rachetă construită de Gardienii Revoluţiei, trupele de elită ale regimului. Lansarea a avut loc în timp ce Statele Unite şi ţările europene acuză Teheranul că a transferat Rusiei rachete balistice ce ar putea fi utilizate în războiul său cu Ucraina, dar Iranul a negat acest lucru.

Anunţul trimiterii celor doi sateliţi iranieni în Rusia intervine a doua zi după ce Vladimir Putin a purtat discuţii cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian, vineri, în Turkmenistan, unde cei doi lideri au salutat legăturile economice în creştere dintre ţările lor şi viziunile similare asupra problemelor internaţionale, o înţelegere privită cu îngrijorare de Statele Unite.

În dezacord cu Washingtonul şi Uniunea Europeană din cauza războiului Rusiei din Ucraina, pe care îl consideră parte a unei lupte existenţiale mai ample împotriva unui Occident arogant şi interesat, Putin doreşte să aprofundeze legăturile cu ceea ce el numeşte Estul şi Sudul global.

Putin, a cărui ţară găzduieşte un summit al statelor BRICS la Kazan, în perioada 22-24 octombrie, l-a invitat pe Pezeshkian să vină în Rusia într-o vizită oficială, o propunere pe care liderul iranian a acceptat-o, potrivit agenţiei de ştiri de stat RIA din Rusia.

"Din punct de vedere economic şi cultural, comunicarea noastră se consolidează de la o zi la alta şi devine mai solidă", i-ar fi spus Pezeshkian lui Putin, citat de agenţia oficială iraniană de presă IRNA. "Tendinţa în creştere a cooperării dintre Iran şi Rusia, având în vedere voinţa liderilor ambelor ţări, trebuie accelerată pentru a consolida aceste legături", a mai spus el.

Într-o relatare ulterioară din Dubai, agenţia rusă de ştiri TASS l-a citat pe preşedintele iranian afirmând că cele două părţi au convenit să impulsioneze cooperarea într-o serie de domenii. "Discuţiile noastre cu preşedintele rus au durat aproximativ o oră. Şi am vorbit din nou despre acordurile pe care le-am încheiat. Avem o interacţiune constructivă. Am convenit să accelerăm finalizarea proiectelor în sectoarele gazelor, în construcţia de drumuri şi căi ferate, desalinizare şi alte proiecte legate de energie, petrochimie şi electricitate", a declarat Pezeshkian.

Luna trecută, Pezeshkian a cerut ca ţara sa să consolideze legăturile cu Rusia pentru a contracara sancţiunile occidentale. Cele două ţări spun că sunt aproape de semnarea unui acord de parteneriat strategic, lucru pe care Pezeshkian a declarat vineri că speră să fie finalizat la summitul BRICS din Rusia de la sfârşitul acestei luni.

Statele Unite privesc cu îngrijorare relaţia tot mai strânsă a Moscovei cu Teheranul. Statele Unite au acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina, ceea ce Teheranul a negat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb