Aplicarea protocolului adiţional de către Iran care prevede inspecţii surpriză la instalaţiile sale nucleare este inclusă în etapa finală a planului său prezentat la Geneva, a afirmat miercuri şeful negociatorilor iranieni din dosarul nuclear, Abbas Araghchi, rectificând o declaraţie precedentă.
Aceste declaraţii au fost făcute la Geneva, unde se încheie astăzi cea de-a doua zi de negocieri pe tema programului nuclear iranian controversat, constituind un test pentru credibilitatea schimbării proclamate de noua preşedinţie iraniană.
"Aceste probleme nu sunt prevăzute în prima etapă a planului nostru dar fac parte din ultima etapă", a declarat Araghchi, citat de agenţia Irna, reeferindu-se la planul prezentat marţi de Iran grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania), relatează AFP, potrivit Mediafax.
El a fost întrebat de jurnaliştii iranieni dacă aplicarea Protocolului adiţional la Tratatul de neproliferare (TNP) şi problema nivelului de îmbogăţire a uraniului fac parte din oferta iraniană prezentată marilor puteri.
Marţi, el a afirmat totuşi că protocolul adiţional "nu face parte" din planul iranian.
Araghchi a explicat anterior că planul propus marilor puteri are două faze esenţiale. O primă fază, care va dura şase luni, va permite "restabilirea încrederii reciproce" şi o fază finală în care Iranul aplică măsuri de verificare ale AIEA pentru a asigura "transparenţa" programului său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Protocolul adiţional permite inspecţii intensificate şi inopinate la instalaţiile nucleare ale unei ţări, efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), şi obligă ţara să comunice informaţii privind toate operaţiunile ciclului combustibilului nuclear.