Irlanda negociază cu Uniunea Europeană acordarea unor fonduri substanţiale pentru a compensa impactul unui eventual Brexit fără acord asupra exporturilor de alimente în valoare de 4,5 miliarde de euro în Marea Britanie, relatează The Guardian.
În timp ce premierul britanic Theresa May se pregăteşte pentru o întâlnire crucială la Bruxelles, programată joi, oficiali ai Comisiei Europene caută măsuri compensatorii continue pentru Irlanda, în cadrul unui aranjament care ar dura ani de zile.
Deja a fost discutată la nivel înalt acordarea unor fonduri pentru despăgubirea fermierilor, iar problema va fi ridicată în discuţiile cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, în timpul unei runde de întâlniri care vor avea loc astăzi la Bruxelles.
Surse au declarat că Irlanda va cere "o soluţie pe termen lung" în timpul discuţiilor referitoare la bugetul UE din luna aprilie, în locul unei sume pentru Brexit.
Politicienii au menţionat asistenţa care este acordată ţărilor baltice de când Rusia a interzis anumite exporturi de alimente din UE, ca exemplu de solidaritate financiară pe care speră să o obţină în lipsa unui acord referitor la Brexit.
Irlanda exportă în Marea Britanie alimente şi băuturi în valoare de 4,5 miliarde de euro, de la carne de vită la brânză cheddar. Calculele Departamentului pentru Agricultură estimează costul tarifelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului la 1,7 miliarde de euro.
Ministrul irlandez al Agiculturii, Michael Creed, a spus că aceste tarife ar reprezenta "o problemă existenţială" pentru sectorul alimentelor şi băuturilor. Acesta a afirmat anterior că Irlanda va cere "fonduri substanţiale" din partea UE.
Numai industria cărnii ar suporta costuri suplimentare de până la 700 de milioane de euro, care, potrivit şefului Asociaţiei Fermierilor Irlandezi, ar distruge producţia de carne de vită a ţării.
Mai sunt îngrijorări că dacă Marea Britanie va adopta politica tarifelor zero, pentru asta ar însemna carne de pui, vită şi miel mai ieftină din Statele Unite şi America de Sud, ceea ce va duce la cantităţi mai mici de carne britanică şi irlandeză pe rafturile magazinelor.