IRONICA ISTORIE A UNEI FUZIUNI FĂRĂ PRECEDENT Acţionariatul burselor ni se concentrează

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2006

Acţionariatul burselor ni se concentrează

Consecinţa directă a anunţatei fuziuni dintre casele de brokeraj HTI Valori Mobiliare, Broker-Cluj şi Investco este că se concentrează acţionariatul atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi (şi mai ales) la Bursa de la Sibiu.

În Bursa sibiană, HTI-Valori Mobiliare conta, deja, drept cel mai mare acţionar, dar, prin fuziunea cu celelalte două, grupul rezultat îşi va spori ponderea.

Pe site-ul Bursei din Sibiu, HTI figurează cu o deţinere de 7,01%, dar zvonurile acreditează că, prin societăţi interpuse, Daniel Ţepeş (acţionarul majoritar, cu 98,5% din această casă de brokeraj), deţine, de fapt, 16% din acţiunile sibiene.

Broker Cluj are un pachet de 5,26% din Bursa de la Sibiu, iar Investco 0,58%.

Grupul rezultat din fuziunea celor trei ar deţine (sau controla, prin Ţepeş) un total de aproape 23% din Sibiu, ceva mai mult de o cincime (şi nu văd de ce s-ar opri la atât, în perspectivă).

Interesant este că, deşi legea actuală plafonează ponderea voturilor în Adunările Generale ale burselor, la maximum 5% (indiferent de excedentul deţinerii), normele europene, totuşi, îndepărtează astfel de bariere.

Şi cum, peste trei săptămâni, ne vom trezi de dimineaţă în Uniunea Europeană, grupul celor trei case de brokeraj va emite pretenţia justificată să ne aliniem legislaţia. Adică, să controleze decizia de la Sibiu.

Deşi mai moale, un proces asemănător va suporta şi Bucureştiul, unde HTI deţine 1,80% din acţiunile BVB, iar Broker Cluj şi Investco, câte 1,48%, fiecare. Un total de 4,76% (sub actualul prag legal de 5%, dar o bună bază de plecare pentru dobândirea unei poziţii prioritare în acţionariat).

Sub aceste premise, fuziunea celor trei capătă semnificaţii mai adânci decât simpla constituire a unuia dintre cele mai importante grupuri financiare din piaţa noastră de capital. Căci, fără niciun dubiu, anul 2007 va fi marcat de tentative de parteneriat, alianţe sau chiar fuziuni cu burse străine, pentru că, de îndată ce ne vom integra în Uniunea Europeană, vom împărtăşi, vrem nu vrem, preocupările şi tendinţele de acolo şi vom fi antrenaţi în vârtejul acestor procese care sunt la ordinea zilei pe pieţele de capital europene.

În acest context, fuziunea celor trei sugerează că se pregătesc să joace un rol major în procesul alianţelor, parteneriatelor şi fuziunilor celor două burse româneşti cu pieţele din străinătate.

Cu atât mai mult cu cât aceste procese le vor prilejui bune afaceri şi profituri băneşti (să nu uităm că porţia de circa 1,5% din acţiunile BVB primită cu titlu gratuit de casele de brokeraj, "face" acum cam 1,5 milioane de euro).

Atât preşedintele Broker Cluj Petru Prunea, cât şi Daniel Ţepeş ne-au declarat că preconizează ca fuziunea să devină efectivă în martie 2007.

Adunările generale ale acţionarilor celor trei case de brokeraj şi-au dat acordul preliminar pentru fuziune, iar, conform spuselor lui Daniel Ţepeş, documentul acordului se află la CNVM spre avizare, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, fuziunea celor trei presupune, cel puţin din partea lui Ţepeş, un sacrificiu temporar.

Căci oficializarea ei restrânge dreptul de vot, în actuala legislaţie, şi acesta este cazul grupului la Bursa din Sibiu iar alinierea legislaţiei noastre la normele europene pe acest aspect al dreptului de vot fără limite administrative, deşi apare drept certă totuşi nu este clar în ce interval de timp va avea loc.

Dar, restrângerea dreptului de vot al celor trei la Sibiu, în mod normal, ar trebui aplicată încă...de ieri!

Căci cele trei case de brokeraj şi-au anunţat public faptul că acţionează concertat. Şi este de presupus logic că, în vederea fuziunii, exersează o coordonare a politicilor. De altfel, afinitatea dintre Broker Cluj şi HTI Valori Mobiliare s-a ilustrat, în istoria recentă, în cel puţin două ocazii proeminente.

Ele sunt două, din cele trei semnatare (iniţiale) ale solicitării pentru convocarea AGA la Bursa din Sibiu, unde să decidă (între altele) constituirea unui ring de tranzacţionare "spot" a acţiunilor (o alternativă la piaţa Bursei de Valori Bucureşti).

Tot aşa, Broker şi HTI sunt cele care, de curând, au părăsit Asociaţia Brokerilor, într-un interval de o săptămână, una după alta.

Ambele case de brokeraj şi-au manifestat interesul pentru dezvoltarea Bursei din Sibiu.

Dar acest interes face ca fuziunea celor trei să fie marcată de ironia sorţii. Căci Investco cea de a treia casă participantă la grup a fost concepută, iniţial, de...Bursa Română de Mărfuri, rivala pe viaţă şi pe moarte a Bursei de Mărfuri, Monetare şi Financiare Sibiene (BMMFS), care este denumirea completă a Bursei sibiene.

Este de presupus că, acum, Investco poartă pentru dezvoltarea Bursei din Sibiu, un interes egal celui al partenerilor de fuziune. Ceea ce ilustrează o ironică schimbare de atitudine, după ieşirea din acţionariatul său a Bursei Române de Mărfuri, care, cu doi ani în urmă, deţinea 30% din Investco.

Ba, mai mult, primul preşedinte al Investco a fost...Septimiu Stoica, actualul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, cu care Sibiul se află în competiţie.

Şi încă: la conducerea Investco, Stoica a fost urmat de...Ovidiu Sergiu Pop, membru în Consiliul BVB, preşedinte al Depozitarului central, care nu şi-a manifestat deloc entuziasmul pentru fuziunea, de altfel eşuată, dintre Bursa bucureşteană şi cea sibiană.

Acceptând fuziunea cu celelalte două case de brokeraj, "Investco" arată limpede că a părăsit complet baricada iniţială şi a trecut la "inamic".

Ce veselă-i viaţa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb