Ministerul Economiei va aduce ajustări la programul de privatizări ale companiilor energetice pentru a putea obţine mai mulţi bani. Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, a declarat, vineri, într-o conferinţă: "Privatizările asumate cu organismele internaţionale vor continua. Suntem un guvern pro-business. Vrem doar să facem nişte ajustări la programul de privatizări prin bursă pentru ca statul să obţină mai mulţi bani. Mă refer aici la listări duale (n.r. şi pe bursele din Londra şi Viena) sau alte mecanisme care să ne aducă mai mulţi bani".
Domnia sa a subliniat că Guvernul încearcă să poziţioneze România ca loc de intrare al investiţiilor străine, fiind singura ţară din regiune care generează rentabilitate superioară. În plus, ţara noastră are multe resurse minerale şi petroliere neexploatate încă, ce pot genera noi oportunităţi de afaceri.
• Management privat pentru mai multe companii de stat
Domnul ministru Isar a mai spus că Ministerul Economiei doreşte să aducă management privat în mai multe companii de stat, extinzând lista celor agreate cu FMI. Domnia sa a precizat că managementul privat va aduce o valoare mai mare companiilor dar şi mai multă credibilitate. Primii manageri privaţi vor fi numiţi la sfâşitul lunii iunie.
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri a conchis că România va avea de suferit din cauza problemelor Greciei, dar are avantajul de a se poziţiona în regiune ca lider al oportunităţilor de investiţii în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al pieţei de capital. Domnul Isar a conchis: "România nu a făcut, până acum, greşeli majore, dar nici nu a profitat, până acum de oportunităţi. Este timpul să nu mai pierdem acest tren".
• Remus Vulpescu, numit în fruntea OPSPI
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, l-a numit, la finele săptămânii trecute, pe avocatul Remus Vulpescu în funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Domnul avocat Vulpescu este şi preşedintele comisiei de negociere a contractelor cu "băieţii deştepţi" din energie şi ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, de unde va demisiona.
•
• Noi redevenţe petroliere şi suprataxarea veniturilor excepţionale din gaze, gata la finele anului
Un grup interministerial va discuta cu actorii de pe piaţa gazelor şi piaţa petrolieră un pachet legislativ cu măsuri fiscale de impozitare a veniturilor excepţionale din domeniul gazelor, odată cu liberalizarea pieţei. Aceste venituri din suprataxare vor merge către un fond special care va fi destinat protejării consumatorilor vulnerabili, a anunţat, vineri, Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei. Domnia sa a subliniat că această categorie a consumatorilor vulnerabili va fi definită în noua lege a energiei, care se află în Parlament şi are termen de adoptare în mai.
Grupul interministerial va discuta cu firmele private şi noul sistem de redevenţe care va fi valabil în perioada 2015 - 2024. Cele două iniţiative legislative vor fi gata la finele anului, estimează ministrul Economiei. Redevenţele pentru petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. (A.T.)