Isărescu afirmă că a greşit pledând pentru un împrumut mai mic de 20 miliarde euro de la FMI

Alexandru Costea
Macroeconomie / 26 mai 2015

Şeful BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că a pledat pentru o sumă mai mică atrasă de la FMI şi Comisia Eropeană în 2009, faţă de cele aproape 20 miliarde euro împrumutate, însă şi-a dat seama că ar fi greşit, pentru că un nivel mare al rezervelor descurajează atacurile speculative, potrivit surselor din presă.

"Ştiţi că un nivel mare al rezervelor, chiar dacă nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative, păstrează echilibrul pieţei. Că se tot întreba lumea de ce a luat România 20 miliarde euro (de la FMI şi CE, n.r.). Acum i-am dat aproape pe toţi înapoi. Am fost unul dintre cei care am pledat pentru o sumă mai mică, acum îmi dau seama că aş fi greşit. Era nevoie, în condiţiile acelea de incertitudine, de zvonistică la nivel internaţional. Acum s-au schimbat condiţiile, aversiunea la risc este mult mai mică", a declarat, astăzi, Isărescu la o conferinţă organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

Totodată, costul riscului asociat României s-a redus substanţial, sub nivelul din alte state ale zonei euro, evoluţie la care au contribuit şi programele de reforme realizate în cadrul acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.

"Am văzut că un anunţ al scăderii rezervei la Banca Naţională a creat aşa, o impresie, ca să nu spun altfel. E normal, ne adaptăm. Trebuie să nu ne uităm numai la cifrele brute, ci la indicatori. Noi, când stabilim criteriile de performanţă, în raport cu FMI, lucrăm cu date nete, rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale, adică rezervele proprii, eliminând valoarea rezervelor minime obligatorii sau valoarea împrumutului de la FMI, care acum nu mai e, aşa aţi vedea că rezervele au crescut. Nu publicăm cifra, probabil va trebui să o publicăm", a punctat guvernatorul.

El a arătat că menţinerea unei rezerve internaţionale mari are costuri semnificative pentru BNR, însă "merită", pentru că avantajele se răsfrâng asupra economiei.

"Pe noi, la BNR, ne costă să ţinem o rezervă internaţională mare, dar merită, pentru că se duce sub forma unor avantaje substanţiale în economia reală, marja de risc scade. Câştigul pentru economia românească este mai mare decât costul rezervelor pe care le ţinem, al buffere-lor pe care le ţine Ministerul Finanţelor. Datoria publică netă, dacă s-ar scădea cele 6-7 miliarde lei, cât sunt bufferele de la Finanţe - cam mari, dar nu ne băgăm, aşa cum nici ei nu se bagă peste rezervele noastre - am vedea că datoria publică nu a crescut", a mai spus Isărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb