Isărescu: "Deficitul fiscal şi deficitul de cont curent - problemele ce trebuie rezolvate în perioada următoare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 mai 2023

Isărescu: "Deficitul fiscal şi deficitul de cont curent - problemele ce trebuie rezolvate în perioada următoare"

Guvernatorul BNR: În acest an vom avea creştere economică de circa 3% şi o reducere substanţială a inflaţiei

Deficitul fiscal şi deficitul de cont curent sunt problemele pe care ţara noastră trebuie să le rezolve în perioada următoare, atrage atenţia Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Centrale a României (BNR), apreciind că trebuie să ieşim din deficitul excesiv: "Suntem singura ţară în această situaţie şi ne costă".

Conform şefului băncii centrale, în ultimul trimestru al anului trecut am avut o deteriorare mai lentă a deficitului extern şi o scădere a acestuia la începutul anului 2023.

Mugur Isărescu a mai spus, printre altele, că, în trimestrul al patrulea din 2022, cererea agregată a fost susţinută de consum şi de investiţiile din construcţii, precizând: "Vom avea şi în acest an creştere economică. Este o realizare, a fost un obiectiv pe care l-am urmărit. Nu atât pe consum, cât pe investiţii, iar investiţiile vor creşte. Vom avea cerere pe o parte mai puţin inflaţionistă sau chiar deloc. Dacă ne vom duce cu bani europeni şi pe alte domenii, nu doar pe construcţii, bătălia va fi câştigată. Vom avea în acest an creştere economică de circa 3% şi o reducere substanţială a inflaţiei".

Guvernatorul BNR a menţionat că evoluţia activităţii economice a fost peste aşteptări la finele anului trecut, existând perspective favorabile pe fondul atenuării impactului şocurilor care au afectat lanţurile de aprovizionare şi preţurile materiilor prime.

Astfel, se prefigurează evitarea scenariului anticipat anterior al unei recesiuni tehnice.

Pe parcursul acestui an vom avea o reducere substanţială a inflaţiei, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rata anuală a inflaţiei şi-a menţinut trendul descendent în trimestrul întâi al acestui an, BNR anticipând un nivel al Indicelui Preţurilor de Consum de 7,1% pentru finalul anului în curs, indicatorul urmând să coboare la 4,2% în decembrie 2024 şi la 3,9% în martie 2025, potrivit Raportului pe inflaţie publicat de banca centrală.

Documentul arată: "După ce a atins nivelul maxim al acestui ciclu inflaţionist în noiembrie 2022, rata anuală a inflaţiei IPC s-a înscris pe o traiectorie descendentă, coborând până la 14,53% în luna martie, cu 2,23 puncte procentuale sub valoarea maximă şi, respectiv, cu 1,84 puncte procentuale mai jos faţă de luna decembrie 2022".

România se află în linie cu celelalte state europene din perspectiva ratei inflaţiei, fiind chiar mai bine poziţionată la nivel regional, cea mai importantă contribuţie dezinflaţionistă în primul trimestru al lui 2023 continuând să revină componentelor energetice, a menţionat Mugur Isărescu.

Printre altele, guvernatorul băncii centrale a mai spus că determinanţii inflaţiei în perioada menţionată sunt:

- Continuarea procesului de detensionare a pieţelor internaţionale ale materiilor prime;

- Extinderea sferei de aplicabilitate a schemei de plafonare pentru tarifele la utilităţi;

- Temperarea aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici;

- Puternice efecte de bază favorabile, asociate şocului generat în T1 2022 de declanşarea războiului din Ucraina;

- Presiunile acumulate la nivelul costurilor de producţie (materii prime şi materiale, utilităţi, transport, forţă de muncă);

- Condiţii încă favorabile de cerere care facilitează un comportament de stabilire a preţurilor mai înclinat către scumpiri;

- Eliminarea compensării de 0,5 RON/litru de carburant.

În noiembrie anul trecut, Banca Naţională estima o rată a inflaţiei de 11,2% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

Mugur Isăerscu a menţionat, în cadrul evenimentului de ieri: "Să ne uităm la prognoză şi la traiectoria prevăzută a inflaţiei: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârşitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflaţiei din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa".

Raportul asupra inflaţiei prezentat ieri de guvernator menţionează că diferenţele faţă de cifrele din raportul anterior provin din dinamica unor componente exogene, în principal la nivelul grupei legume-fructe-ouă (LFO), la care se adaugă unele de mai mică amploare privind preţurile energiei electrice: "Totuşi, după doi ani de presiuni extrem de intense asupra preţurilor «energetice», în 2023 se remarcă o temperare neîntreruptă, pronunţată, a contribuţiei acestei categorii de produse la dinamica inflaţiei, venind în principal din efecte de bază substanţiale, date fiind scumpirile consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi, într-o anumită măsură, şi din extinderea schemei de plafonare şi compensare la energia electrică şi gazele naturale de la 1 ianuarie 2023. Pe ansamblu, grupa «energie» (combustibili, energie electrică, gaze naturale) va înregistra o contribuţie uşor negativă la rata anuală a inflaţiei IPC în decembrie 2023, echivalentul unei corecţii de aproximativ 4,5 puncte procentuale a contribuţiei acesteia la inflaţia IPC faţă de finele anului trecut".

Ritmul accelerat de creştere a preţurilor LFO a avut loc pe fondul producerii simultane a mai multor şocuri de ofertă, după cum a spus Guvernatorul BNR. Astfel, producţia europeană de legume a fost afectată de oscilaţii ample şi frecvente ale temperaturii în perioada iernii; recolta şi exporturile ucrainene au fost în declin, pe fondul luptelor desfăşurate în regiuni legumicole importante din estul ţării; cutremurele produse la începutul lunii februarie în regiunea Gaziantep sunt responsabile pentru aproape 20% din exporturile de produse agroalimentare ale Turciei, ceea ce a avut efect asupra preţurilor importurilor de profil autohtone.

Totodată, conform sursei citate, detensionarea pieţelor internaţionale ale materiilor prime începe să producă efecte de-a lungul lanţului intern de producţie.

Întrebat despre evoluţia preţurilor alimentelor, Mugur Isărescu a răspuns: "Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe. (...) Vorbim de produse agroalimentare, mai ales legume, fructe, ouă, care vor înregistra scăderi de preţuri, pentru că aşa se întâmplă, sunt sezoniere. S-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele ale căror preţuri ne-au durut cam mult, cum ar fi uleiul comestibil. La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale. Ceea ce aproape suntem siguri - nu vor mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare. (...) Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România, la produsele agroalimentare, decât în restul Europei. După calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile produselor agroalimentare în România sunt cam 50-60% din media europeană. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Există un cost. România se integrează în Uniunea Europeană, devine ţară europeană şi vor creşte şi salariile, vor creşte şi anumite preţuri, putem să păstrăm un echilibru între ele. Lumea este o lume inflaţionistă. Am fost prima oară în SUA în 1976, intrai cu un dolar în McDonald's şi plecai cu rest. Mâncai şi un Big Mac, luai şi un suc, luai şi o plăcintă de cireşe şi plecai cu 20-30 de cenţi. Acum nu mai intri în McDonald's fără 10 dolari ca să iei acelaşi lucru. Asta este lumea, este o lume a inflaţiei, nu este o lume a deflaţiei. De la Al Doilea Război Mondial avem inflaţie permanentă".

Printre riscurile la adresa traiectoriei proiectate a ratei inflaţiei se numără:

-Evoluţiile mediului extern: - etape viitoare ale războiului din Ucraina, escaladarea tensiunilor comerciale dintre China şi SUA, calibrarea politicii monetare de către băncile centrale majore, turbulenţe amplificate pe pieţele financiar-bancare internaţionale, comprimare mai amplă a activităţii economice globale;

-Preţurile materiilor prime, ale bunurilor intermediare şi finale (îndeosebi componente energetice şi bunuri alimentare): impactul deciziilor OPEC+, trenarea restructurării lanţurilor globale de valoare adăugată, efectele condiţiilor climaterice (de exemplu, penuria de legume la nivel european), cre şterea în continuare a marjelor de profit ale companiilor, pe fondul mediului inflaţionist şi al cererii favorabile;

-Politica fiscală şi cea a veniturilor: coordonatele primei rectificări bugetare, măsuri noi de corecţie în contextul încadrării în ţintele de deficit propuse de autorităţi (procedura de deficit excesiv), posibile noi măsuri expansioniste (apropierea anului electoral 2024);

-Piaţa muncii: posibila accentuare a revendicărilor salariale, necesar sporit de forţă de muncă specializtaă în anumite sectoare.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, vineri, o rată anuală a inflaţiei pentru luna aprilie de 11,2%.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. preturi salvate pe tledon cu poze:

    1. a vazut cineva cat a sarit procentual pret cartofi - morcovi - ceapa? 

    2. a vazut cineva cat a sarit procentual pret kw ora? 

    3. a vazut cineva cat a sarit procentual salariul? 

    in doar 2 ani?! 

    Dar taxele … si costurile … la altele… 

    crack up boom nu e finalizat inca… o sa cadem lati pe alt platou.. 

    s c cret 

    1. Daca la inflatie de peste 50% le-a "iesit" creste economica de numai 3% situatia este dezastruoasa.

      Se amana caderea pana dupa alegeri. Pana atunci vrajetli cu "taieri de cheltuieli si economii la buget". 

    Avem crestere PIB da, pe baza celei mai mari cresteri a datoriei externe din Europa, deficit bugetar intre incasari din taxe si cheltuieli cca 25%/an.

    Normal ca guvernul arunca cu bani in piata creeaza inflatie, creeaza PIB. De exemplu si eu am primit cadou 5.500 de lei anul trecut pt "seceta", in sensul ca mi s-au decontat prin toamna niste facturi de ingrasamant deja platite de vara. Cadou surpriza de la guvern sau EU. Dc tot am luat acesti bani am facut niste lucrari topo la livada ce le-am tot amanat. Pretul l-am negociat la sange: 5.500 lei(pt ca s-au scumpit taxele la cadastru). Deci "am facut PIB". Alt efect secundar al acestor "cadouri": sacul de ingrasamant bio(din gainat), a fost in 2021 32 lei, anul trecut 49 de lei, si m-am uitat pt anul asta pretul e 70 de lei pam pam. Parabolic. 

    1. Masurile monetariste nu pot rezolva marasmul economic care in final poate duce la implozia tarii.

      In mod clar traim peste posibilitatile reale ale economiei. Traiul pe datorie mai devreme sau mai tarziu duce la faliment. In cazul nostru creditorii vor fi mult mai duri decat in cazul Greciei. 

      Actuala elita politica isi vede de propriile interese iar cei mai lucizi dintre ei spera ca portareii internationali vor aplica masurile dure 

      Ideea e sa nu schimbe jmecherimea speciala icrele negre cu icre de stiuca. Sa nu cumva sa vomite, sa nu le dauneze cumva. In rest, poate sa se alea praful de tara. Dupa ei potopul.

    bineinteles, trebuie urgent cumparate pt MAI si BMW serie 5 noi pe linga cele 600 de BMW serie 3 de 70.000 de euro bucata, masinile de servici deja sa legiferat sa poata fi folosite si n scop personal , demnitarii deja si schimba parcul de limuzine de servici cu alt lot nou de Audi A6......falimentele private curg , capitalul strain fuge din tara de ani de zile...a ramas tara-azil doar cu bugetari, pensionari si asistati social...hai sa rezolvam deficitul fiscal.

    Ambele deficite se datoreaza BNR. Pt ca guvernul nu ar putea sa aiba defdicit de 5% din Pib anual dc rata Bnr nu ar fi 1/2 din inflatie si dc BNR ul nu ar printa masa monetara de fiecare data cand "e nevoie". deci oricine imprumuta statu pierde garantat , iar statul castiga. Dobanda reala la bondurile guvernamentale ar fi trebuit sa fie peste 16% , rata inflatiei de anul trecut plus castigul creditorului. La astfel de dobanzi eram faliti deja. BNR plus guvernul sunt mana-n mana, nu exista vreo independenta.

    La fel cum o companie nu p[oate merge pe pirdere la infinit pt ca la un moment dat nu o mai imprumuta nimeni. La fel nici o familie, dc mereu cheltuieste mai multy decat castiga, la un moment dat cu toate imprumuturile posibile, e falita.  

    ok.

    deci avem deficitul fiscal (se rezolva prin taxe) 

    apoi avem deficitul de cont curent (se rezolva din parghia dobanzilor pivotata de devalorizarea monedei nationale). 

    ce ne zice d-nul Isarescu aici? 

    ca o sa fim arsi (intr-un mix "inteligent") si pe canal fiscal (taxe de la netotii care ne conduc) si pe canal monetar (dobanzi - mai putin- si devalorizare ron - mai mult).  

    vai, vai! ...  

    1. ... si mixul inteligent e "chemat" pentru ca daca TOTUL (aspecte de deficit) s-ar rezolva prin canal monetar (devalorizare ron) atunci asta ar produce un super-spike (o saritura pe grafice , o depreciere brusca a ron) pe ch art-urile eur/ron si usd/ron care ar fi un "wake up call" pentru speculatorii cu bani fierbinti care ar mirosi rising wedge-ul pe ch art monthly (la nivel de ani, de decada) pe care eur/ron (si marginal usd/ron) au reusit sa le construiasca si care bani fierbinti ar intra VIOLENT DE LONG PE RON ... (cele doua grafice eur/ron si usd/ron, pe o decada sau mai mult , interval lunar, sunt in ultimul val de crestere dupa care urmeaza - sau ar trebui sa urmeze - o apreciere de neam prost a leului)

      deci d-nul Isarescu bate saua canalului monetar sa priceapa iapa guvernamentala a canalului fiscal sa ridice taxele ca el singurel cu devalorizarea leului si jocul dobanzilor nu prea mai are marja operationala, nu mai are mult de facut inainte sa se prinda baietii mari de pe extern ca e teren de joaca aici in Romania cu leutzul nostru...(depreciat de BNR, si apoi APRECIAT VIGUROS SI VIOLENT DE SPECULATORII EXTERNI... EXACT ce nu isi doreste BNR... o apreciere violenta a RON).

      Disclaimer: Atentie - intervalul la care ma refer e de 6-18 luni - pentru cele descrise.  

      pana in oct 23 - ian 24 leul o sa fie bumbacit si batut si devalorizat.

      din 2024 e posibil sa incepem sa vedem acele aprecieri vijelioase ale leului la care ma refer.  

      vorbesc strict din punctul de vedere al analizei tehnice. 

      pe canalul analizei fundamentale (evenimente factuale care ar conduce la acest gen de situatie) nu ma hazardez sa spun ce ar putea declansa asta. Si la drept vorbind nici nu-mi pasa.  

      Eu sunt mai degraba un tehnician care se bazeaza pe analiza tehnica. Folosesc analiza fundamentala mai mult ca o confirmare a analizei tehnice.

      Las melcii constiintei nationale care apar la tv (analistii pe care ii vedeti rotindu-se la tv de la un canal la altul) sa isi dea cu parerea pe mii de euro per aparitie :)))) ...  

      ce parere ai despre cursul EUR / HUF - CZK - PLN aceeasi soarta ca leul nostru? sau..?

      incepand cu oct 2022 a inceput o depreciere a USD in comparatie cu alte hartii . consideri ca acela a fost momentul cand restul lumii a realizat ca nu poate suporta un dolar puternic si le este dificil in a plati datoria in dolari?

      ce soliciti tu e analiza prea detaliata care e platita in mod obisnuit.

      dar ca o idee generala: vor fi evolutii divergente (intre ele si versus leul nostru) pentru ca situatia lor e divergenta.  

      cel mai bearish sunt pe eur/huf - sunt praf baietii aia si nu peste multa vreme niste baieti pe extern o sa aiba treaba cu Orban sa ii bage mintile in cap cu pro-rusismul lui ordinar. Si o sa i le bage de o sa ii iasa pe nas (si pro-rusismul si iredentismul si revizionismul si restul gunoaielor din capul lui inferior de ordinar care este).  

      da, momentul oct 22 (de fapt final de sept 22 si prima decada oct 22) ... il cunosc.

      acela a fost un varf de piata pentru USD si de acolo s-au inregistrat 5 valuri descendente (formatiune impulsiva) care s-a si finalizat (probabil). Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, noi minime mai sunt posibile , dar sansele sa se intample.... mici de tot (in urmatoarele 6 luni).  

      De cateva zile/ saptamani am intrat (probabil) intr-un trend CORECTIV ASCENDENT care are ca tinta (minima) DX 108-109 ...sau mai sus ;)  

      Nu cred in narativul cu dedolarizarea. El e real, dar rapiditatea (extrem de geo-/politizata) pute rau de tot.  

      Dedolarizarea a aparut dar e leeeenta ca o miere inchegata. Ar putea dura intre 8 si 11 ani (poate probabil mai mult) pana vom vorbi de o lume multipolara valutar.  

      Dolarul a fost , este (!) SI VA FI (!) DE REFERINTA EXTREMA CA SAFE HAVEN PANA IN 2027-2028 APROXIMATIV. 

      Cine zice ca dolarul a ajuns o carpa de aruncat la gunoi fie nu cunoaste piete si forex, fie are creierii imbibati cu zoaie rusofila fie amandoua la un loc (cel mai probabil). Dolarul si dupa 2027-2028 va continua sa fie relevant mondial, doar ca se vor constitui mai multi poli de putere dpdv valutar. Pregateste-te sa ai la banci comerciale romanesti INCLUSIV depozite in ruble si mai ales (!!!) in yuani renminbi - moneda chinei. Asta cam din 2028-2030 incolo. Rublele vor avea o circulatie comerciala mai limitata.  

      Dar yuanii ...ooo Doamne! yuanii vor fi noii dolari din 2030 (primele miscari in directia asta) ... 2032-2036 (afirmarea clara a tendintei) incolo pentru 2 secole si mai mult. 

      RECOMAND IN MOD PUTERNIC PARINTILOR CU COPII SUB 10 ANI SA II TRIMITA LA CURSURI SI SA INVETE MANDARINA (CHINEZA DE UZ OFICIAL) ...o sa le faca cel mai mare bine din viata lor! E ca si cum ai fi invatat engleza in perioada 1983-1989. Ma intelegeti ?  

      p.s. Nu cumparati yuani renminbi pana in 2027-2030 ... mai au cosmarul lor de trait acolo in China si e pacat sa vi se devalorizeze in maini pana atunci. ok?  

      eur/huf aria 480-515 (ca PRIMA ARIE DE REZISTENTA, NU CA TINTA FINALA !) iti zice ceva?

      p.s. o sa ii faca fasole batuta pe unguri, o sa ii scalde in inflatie de 2 cifre si o sa le faca praf moneda si economia.  

      multumesc pentru placerea de a mi raspunde pro bono.. de acord cu tine in privinta USD si dedolarizarea , exista multa datorie in dolari pe aceasta planta si va fi nevoie de dolari , dar faptul ca rusia si china renunta la US t bills si T bonds pentru aur - putin si xi cumpara aur de parca nu ar mai exista ziua de maine in america- arata faptul ca IN GOD WE TRUST probabil va fi inlocuit de IN GOLD WE TRUST... sa vedem ce va fi... totusi vreau sa scap de oras si sa ma mut la tara

      cu placere si spor in planurile tale!

      p.s.  

      misto asta :) "IN GOD WE TRUST probabil va fi inlocuit de IN GOLD WE TRUST" 

      p.p.s. " totusi vreau sa scap de oras si sa ma mut la tara" = o idee excelenta in contextul introducerii naziste a conceptului WEF de "orase de 15 minute" 

      ,,Comisia Europeană devine mai optimistă în legătură cu economia României şi măreşte prognoza de creştere economică de la 2,5% la 3,2% în 2023. Inflaţia va coborî sub 10%, iar deficitul bugetar va fi de 4,7% din PIB,, .... parca USA a reusit 2.1% in 2022 :)) probabil au dreptate ... banii nu mor si se duc in raiul banilor ei cauta diferite buzunare in care sa stea eventual sa faca si puisori :)).. parerea mea...

      P.S. nu cunosc conceptul de oras de 15 minute .. WEF am ceva idei destul de vagi.. dar cred ca la tara iti poti gasi linistea ... chiar si cu mult timp inainte de pensie:))) 

    Au fost rezolvate vreodată?

    Texanii au o vorba "first shoot and then ask", asa si eu am caseta de valori burdușită cu CHF.

    Ce rost are să-mi bat capul cu analize (știu sa le citesc, am 20 de activitate pe burse) când nici măcar Druckenmiller sau El-Erian nu știu ce va urma... 

    ... ar fi interesant ca imperiul fara forma sa inteleaga importanta periferiei ... cred ca turcia si ungaria incearca sa le-o explice ... si polonia oarecum ... dar cred ca zele o intelege cel mai bine ... doara deficitele lor is acoperite ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb