Isărescu: Inflaţia anuală ar putea să coboare, în decembrie, sub prognoza BNR

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 decembrie 2011

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "La creditele în lei nu sunt atât de pesimist cum este presa. Dacă ne uităm la trendul pe termen mai îndelungat al ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 până în prezent, perioada pe care noi o numim perioada de criză, scăderea este evidentă".

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "La creditele în lei nu sunt atât de pesimist cum este presa. Dacă ne uităm la trendul pe termen mai îndelungat al ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 până în prezent, perioada pe care noi o numim perioada de criză, scăderea este evidentă".

Rata anuală a inflaţiei ar putea să ajungă, la sfârşitul anului, sub nivelul de 3,3%, prognozat de Banca Naţională a României (BNR) în ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la deschiderea unui seminar privind inflaţia.

Domnia sa a precizat: "S-ar putea ca în decembrie rata anuală să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb s-a dovedit a fi relativ stabil, în condiţiile în care am avut tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri".

Banca Centrală a revizuit, luna trecută, în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru 2012 a fost redusă de la 3,5% la 3%. BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Rata dobânzilor la lei va continua să scadă odată cu inflaţia

Rata dobânzilor la lei va continua, dincolo de fluctuaţii, să scadă odată cu rata inflaţiei, a menţionat, ieri, Guvernatorul BNR.

Domnia sa a precizat: "La creditele în lei nu sunt atât de pesimist cum este presa. Dacă ne uităm la trendul pe termen mai îndelungat al ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 până în prezent, perioada pe care noi o numim perioada de criză, scăderea este evidentă. Dacă ne uităm la perioada din mai 2010, ca perioadă de bază, înainte de majorarea TVA, vom vedea că mai degrabă dobânzile au fluctuat, în condiţiile în care existau multe motive să crească datorită creşterii TVA şi a atmosferei dificile. Şi în acest domeniu am o privire optimistă, dar cred că trendurile sunt mai degrabă normale. Rata dobânzilor la lei, pe toate segmentele, va continua, dincolo de aceste fluctuaţii, să scadă odată cu rata inflaţiei".

Guvernatorul a adăugat că dobânzile au crescut, în prezent, comparativ cu primăvara acestui an, când s-a înregistrat o situaţie anormală din cauza intrărilor de capital. Domnia sa a afirmat că dobânzile nu sunt o "dezamăgire", adăugând că acestea mai degrabă au fluctuat decât au crescut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb