Isărescu nici n-a plecat şi deja s-a-ntors

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iulie 2019

Isărescu nici n-a plecat şi deja s-a-ntors

Mugur Isărescu a primit al şaselea mandat de la Parlament

Piperea: "Mugur Isărescu nu a lăsat pe nimeni să crească la umbra lui"

Zamfir: "Isărescu este principalul responsabil pentru subfinanţarea economiei româneşti"

Parlamentul i-a dat lui Mugur Isărescu un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) - al şaselea. Noul Consiliu de Administraţie (CA), alcătuit din Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Leonardo Badea (viceguvernator), Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Virgiliu Stoenescu, Dan Radu Ruşanu şi Balint Csabo (membri), a primit, ieri, votul final, acesta urmând să intre în func-ţiune din luna octombrie, când se încheie mandatele actualilor membrii ai CA al băncii centrale.

Astfel, au fost schimbaţi doar patru din actualii şefi ai BNR, respectiv Liviu Voinea, Daniel Dăianu, Dinu Marin şi Agnes Nagy.

Mugur Isărescu nu a lăsat pe nimeni să crească la umbra lui, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care afirmă că alegerile noii conduceri a Băncii Naţionale nu au fost făcute aşa cum ar fi trebuit.

Avocatul Piperea ne-a declarat: "Acestea nu au fost alegeri, pur şi simplu a fost cum a dictat domnul Isărescu. Pe lista aceea nu a intrat nimeni fără ca domnul Isărescu să-şi fi dat acordul, ceea ce este foarte interesant, pentru că pe acea listă se află şi un fost penal. Domnul Ruşanu a fost din categoria aceea «selectă» din care au făcut parte marii corupţi. Este adevărat că acum este achitat şi nu ar trebui să i se atragă niciun fel de consecinţă, dar nu trebuie uitat că foarte multă vreme omul a avut această etichetă pe frunte".

Amintim că fostul şef al ASF Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni şi a stat în arest la domiciliu alte trei luni în dosarul "Carpatica Asig", fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat. În primă instanţă, fostul şef al ASF a fost achitat, iar în anul 2017, la trei ani de la momentul arestării, decizia de achitare a fost menţinută şi de instanţa supremă.

O altă obiecţie pe care Gheorghe Piperea, cunoscut, de altfel, pentru opiniile sale înverşunate împotriva modului în care BNR îşi desfăşoară activitatea, este că media de vârstă a celor din executivul băncii centrale este apropiată de vârsta Guvernatorului Isărescu. "De asemenea, nu există nicio femeie în CA al BNR, acesta fiind alcătuit doar din bărbaţi, media de vârstă a celor mai importanţi membri din CA fiind de 70 de ani", a adăugat avocatul.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, ieri, după votul parlamentarilor, că noul Consiliu de Administraţie are mandatul să pregătească intrarea ţării noastre în zona euro, precizând: "Este un consiliu în care se îmbină continuitatea cu noutatea, se îmbină tinereţea cu experienţa şi cred că - uitându-mă la formatul său - acest nou consiliu va depune toate eforturile, va depune întreaga capacitate profesională pentru îndeplinirea mandatului care este încredinţat. Mandatul nostru este stabilit de legile bancare, de legea Băncii Naţionale, dar aş adăuga, aşa cum am spus şi ieri (n.r. marţi) în cadrul comisiilor de specialitate, că avem şi un mandat nou, hotărât prin programul de aderare la zona euro, la care BNR, împreună cu Guvernul, cu reprezentanţii partidelor politice şi cu Academia Română, cu sprijinul Preşedinţiei, a lucrat. Acest mandat nou este pregătirea intrării României în zona euro. Avem un mandat aş spune ambiţios, cu multe provocări, dar ne vom depune întreaga capacitate pentru a-l duce la bună îndeplinire".

Gheorghe Piperea ne-a mai spus, ieri, după votul Parlamentului: "În momentul de faţă, toată clasa politică fiind pusă la picioarele faraonului, toată opinia publică fiind, după caz, iubitoare sau temătoare de acesta, nu consideră nimic în neergulă că domnul Isărescu este deja de 30 de ani în fruntea BNR şi a mai luat încă alţi cinci. Nu există vreun motiv să credem că nu va mai dori încă unul după aceea. Se pare că această clasă politică nu are nicio problemă cu faptul că a fost dovedită colaborarea guvernatorului cu fos-ta securitate şi că el este înrudit la propriu cu elita comunistă, fiind nepotul fostului patriarh comunist Justinian Marina.

În plus, toată lumea crede că numărul de ani petrecut în fruntea BNR, titlurile obţinute de domnul Isărescu prin sponsorizări, cum ar fi cel de academician de exemplu, sunt echivalente cu valoarea profesională, ca economist. În realitate, în afară de un curs pe care l-a scris în colaborare cu mai mulţi de la ASE, nu cred să fi scris ceva important în ultimii ani. Mugur Isărescu este o mediocritate, care a avut o sclipire inteligentă prin 1990 - să îi facă dependenţi pe mediocrii din securtitate şi politică, pe decidenţii politici, dependenţă care s-a menţinut de fiecare dată când i s-a modificat mandatul. Iar acest lucru se vede prin numărul uriaş de consilieri pe care îi are.

Aş adăuga şi faptul că atunci când eşti bănuit că eşti în compania unor mari nume, cum ar fi FMI, BCE, BRI etc., îţi poţi construi o statuie care să pozeze într-un om priceput ce nu poate fi înlocuit. Pentru că Mugur Isărescu nu a lăsat pe nimeni să crească la umbra lui".

Selecţia pentru posturile de conducere din BNR a fost făcută în cel mai politicizat mod, "care ar trebui să-i facă de ruşine pe toţi cei care promovează principiile de promovare corporatistă", este de părere Gheorghe Piperea, considerând: "OECD, FMI, BM, BCE, CE, pentru o astfel de responsabilitate practică o procedură foarte serioasă de selecţie. De aceea, ceea ce s-a întâmplat la noi îmi dă impresia că indică o mediocritate, nu o valoare. S-a pus vreodată problema să fie cres-cut cineva în locul lui Isărescu? Nu! A fost căutată vreo persoană care să fie optimă pentru această funcţie? Nu! Pentru 26.000 de euro se putea găsi un manager care să aibă aptitudinile omologilor de la băncile centrale europene".

Avocatul s-a arătat extrem de deranjat de actuala majoritate parlamentară: "Mă aşteptam ca parlamentarii de la putere să găsească un înlocuitor pentru Isărescu, care şi-a bătut joc de ei la propriu, în mod continuu. Le-a fost teamă însă că, dacă nu îl realeg pe Isăres-cu, în două săptămâni se va ajunge la picarea Guvernului, după ce BNR va creşte inflaţia şi va duce cursul euro la 5 lei. Aşa că mai bine l-au lăsat acolo pe Isărescu.

Adevărul că este mai bun dracul pe care îl ştii. Măcar pe domnul Isărescu îl ştim, aşa cum şi dânsul mă ştie pe mine şi când va face din nou mizerii, voi fi acolo".

Întrebat, ieri, în Parlament, cum îşi explică susţinerea din partea PSD, în condiţiile criticilor aduse Guvernului, Isărescu a replicat că este datoria BNR să atragă atenţia asupra riscurilor unor decizii

Zamfir: "Isărescu a permis băncilor practici comerciale abuzive care au ruinat multe familii de români"

O altă persoană care se opune cu înverşunare şi constanţă prelungirii mandatului lui Isărescu la vârful băncii centrale este senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care a votat împotriva renumirii lui în funcţia de Guvernator, deşi partidul său l-a susţinut pe Isărescu la alegerile de zilele trecute.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Daniel Zamfir a scris:

"10 motive pentru care nu îl voi vota pe Mugur Isărescu:

1. Marile falimente bancare, inclusiv FNI, au avut loc sub supravegherea lui Mugur Isărescu. Doar pentru "gaura" Bancorex toţi românii au plătit timp de 10 ani, în plus, un cent pentru fiecare litru de carburant.

2. Bugetul de stat e finanţat la dobânzi ridicate de bănci printr-o morişcă introdusă de Mugur Isărescu, prin care BNR finanţează băncile străine, care la rândul lor împrumută la cos-turi ridicate Statul român!

3. În perioada crizei, când era nevoie de lichiditate, a scos banii din economie, ţinând dobânzile sus şi blocând, astfel, accesul la finanţare, în timp ce în Europa lucrurile se întâmplau exact invers.

4. În perioada de recesiune, când se tăiau salarii, BNR a raportat profit, iar în timp ce economia se sufoca, 10% din profit se plătea sub formă de bonusuri Consiliului de Administraţie şi angajaţilor BNR.

5. A girat şi a intervenit în mod direct în stabilirea unui mecanism total netransparent de calcul al indicelui Robor, care a permis umflatea ratelor românilor cu credite în lei.

6. A permis băncilor practici comerciale abuzive care au ruinat multe familii de români. Românii plătesc cos-turi triple cu creditarea faţă de media europeană, în timp ce băncile străine au profituri triple.

7. Din 2005, de când a adoptat ţintirea inflaţiei ca regim de politică monetară, doar într-un singur an aceasta a fost atinsă. În loc de stabilitatea preţurilor s-a ales obţinerea profitului şi implicit a bonusurilor de performanţă acordate CA şi angajaţilor BNR.

8. Este principalul responsabil pentru subfinanţarea economiei româ-neşti. Gradul de intermediere financiară este de 5 ori mai mic decât media europeană.

9. Este într-o situaţie de crasă incompatibilitate, comercializând vinul familiei sale atât la BNR, cât şi la băncile pe care le controlează.

10. A încasat în mod ilegal un bonus de 130.000 euro, ca ajutor de pensionare, în condiţiile în care nu s-a pensionat".

Amintim că Guvernatorul BNR Mugur Isăres-cu a îndeplinit condiţiile de pensionare încă din vara anului 2014, potrivit propriilor declaraţii: "Conform codului muncii, din 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 de ani şi zece luni, am îndeplinit condiţiile cumulative de lucru şi stagiul de pensionare, dar contractul meu de muncă cu BNR a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în func-ţia de Guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de Pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos, să nu încasez şi pensie atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plată după depunerea acestui dosar, conform articolului 103 al Legii pensiilor 263/2010 şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului".

Isărescu a încasat, însă, o primă de pensionare, acest lucru producând dis-cuţii aprinse în opinia publică, ce a protestat împotriva faptului că şeful Băncii Centrale a încasat o astfel de primă fără să iasă la pensie.

În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isărescu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro).

Isar: "Mugur Isărescu a şantajat cu avizarea tranzacţiei dintre Eximbank şi Banca Românească"

Potrivit economistului Lucian Isar, Isărescu a şantajat politicienii cu avizarea tranzacţiei dintre EximBank şi Banca Românească. Lucian Isar a scris, recent, pe Facebook: "Isărescu pune presiune pe Teodorovici să urgenteze numirea CA al BNR, că altfel nu aprobă achiziţia EximBank. Isărescu are interes în acoperirea găurilor istorice de la Banca Românească (prietenii ştiu de ce), dar o face cu mâna lui Teodorovici, în urma acordului pe care l-a avut cu Dragnea.

Faza amuzantă este că Isărescu lansează în piaţă că el nu înţelege şi nu vrea să comenteze oportunitatea tranzacţiei, că banca nu are sistem IT, că Eximbank are alt rol, nu să cumpere găuri...

Faza şi mai amuzantă este că legea EximBank (...) trebuie modificată şi să vedem ce aviz va da Isărescu".

Menţionăm că, recent, EximBank a anunţat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Guvernator al Băncii Naţionale încă din anul 1990, cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reîn-noit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014 (excluzând perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, când a exercitat funcţia de premier), Mugur Isăres-cu a dat de înţeles în mai multe ocazii că a ajuns la vârsta la care nu ar mai putea prelua un alt mandat, nedeclarând, însă, niciodată în clar că vrea să plece de la şefia BNR, ci, dimpotrivă, subliniind de fiecare dată că Parlamentul este cel care decide în această privinţă.

În urmă cu doi ani, surse din piaţa financiar-bancară, citate de presă, spuneau că Mugur Isărescu a început deja reorganizarea direcţiilor din bancă.

Acestea afirmau că puterile politice în negocieri cu guvernatorul BNR au căzut de acord asupra faptului că mandatul care se încheie în 2019, când Mugur Isărescu va avea 70 de ani, nu va fi reînnoit.

În septembrie 2015, presa scria că zvonurile potrivit cărora Mugur Isăres-cu urmează să plece din fruntea BNR circulă tot mai des printre angajaţii instituţiei. Isărescu amintea, încă din 2013, că profesioniştii din generaţia lui se pensionează rând pe rând, şeful băncii centrale pledând pentru un schimb de ştafetă.

În 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, pentru o perioadă de cinci ani.

Guvernatorul a spus, ieri, că fostul Consiliu de Administraţie a fost unul de profesionişti, de patrioţi, un consiliu de oameni pragmatici, care au răs-puns în mod concret la diversele provocări.

Votul din plenul Parlamentului a fost secret, iar Isărescu a primit 300 de voturi pentru şi 15 împotrivă.

Isărescu va putea fi verificat dacă a colaborat cu securitatea

Şefii BNR vor putea fi verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu securitatea, după ce, ieri, Senatul a votat modificarea OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Senatorii au eliminat, astfel, din lege, prevederea care excludea conducerea BNR de la obligaţia de a fi verificată de CNSAS.

Daniel Zamfir, care a iniţiat proiectul de modificare a legislaţiei în vigoare, a postat, ieri, pe Facebook: "Astăzi (n.r. ieri), Senatul a votat în unanimitate propunerea pe care am făcut-o de modificare a OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Din prevederile OUG 24/2008 erau exceptate de la depunerea declaraţiei pe propria răspundere, precum şi de la verificarea la cerere a statutului de colaborator al Securităţii persoane alese şi numite în funcţii publice.

Astfel, funcţii precum Avocatul Poporului, membrii CNA, membrii conducerii Curţii de Conturi, ai Consiliului Concurenţei, ai Consiliului Legislativ, rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii şi multe alte categorii nu vor mai fi exceptate de la respectiva declaraţie, iar orice persoană poate solicita verificarea celor nominalizaţi mai sus.

P.S. Era să uit: În categoria celor de mai sus se încadrează şi membrii CA al BNR".

Menţionăm că Senatul este for decizional şi că proiectul legislativ aprobat ieri de senatori va merge la preşedintele ţării, spre promulgare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Propun un dream team pentru BNR : Isar -Guvernator , Piperea -Viceguvernator, Zamfir -membru in board si usier pentru primii 2.

    Revenind la un ton mai serios cred ca lipsa unei meritrocratii in domeniul financiar si frica atavica a clasei politice fata de haosul din economie I-a obligat sa opteze pentru o anumita stabilitate precum si pentru

    un vinovat de serviciu in caz de crah 

    Efectul este devastator, Liviu, balaurul cu sapte capete, desi scurtat de cel putin 6 a invins. Pagina de front a Fundatiei Erste o prezinta pe LKK ca fiind victima ce a trebuit sa cada pe altarul impotriva coruptiei...La doar o zi dupa ce magnificul Spalt pleaca de la conducerea fundatiei si devine adjunt al venerabilului Treichl. Un concern precum Erste, care scoate 5 miliarde din spuma marii, pardon, din spuma zaibarului valcean cu eticheta de podgorie moldoveneasca ne invata ce inseamna negustorul cinstit...

    Nu îl mai satură Lucifer de avere/putere și pe ăsta.

    Dna Olescu, iar rotesti declaratiile nulitatilor astora 3? Fiecare e un ratat in propria cariera. Piperea isi ia bataie prin instante de nu se vede, Isar e un frustrate nostalgic dupa functii, iar zamfir cu z mic e...prea mic ca sa pierd timpul. Alti ratati nu mai aveti de popularizat? Atata puteti?

    Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb