Ţara noastră nu se află în recesiune iar Bamca Naţională a României nu are o astfel de prognoză, a spus ieri guvernatorul Mugur Isărescu, în ocazia conferinţei în care a prezentat "Raportul trimestrial asupra inflaţiei".
Isărescu a afirmat: "Investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit. Am avut o încetinire a creşterii economice, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut cu cifre mari. Nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză. Sunt mai multe definiţii ale recesiunii - de pildă este recesiune dacă apar două trimestre cu scădere, chiar dacă uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă legată de corecţia datelor statistice. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice agregate, globale, mai pot să apară corecţii. Dar eu nu văd recesiune".
Conform prognozelor BNR, rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor.
"Traiectoria este categoric în jos. A fost revizuită descendent pentru parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintă la limita superioară este prognozată pentru 2025", a spus Isărescu.
Pentru finele acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 4,7%, faţă de 4,8% cât era prognoza anterioară, care va scădea la 3,5% la finele anului 2025, limita superioară a ţintei de inflaţie pe termen lung, de 2,5%. În ianuarie, Indicele Preţurilor de Consum s-a situat la 7,4%, de la 6,6% în luna precedentă, peste aşteptări.
"Avem două prognoze de inflaţie aproape similare, clar în jos din punctul nostru de vedere, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta. Bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Atenţie că avem acest comportament în sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7% (...). Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează în jur de 6%", a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că, prin acţiunile sale, BNR este atentă să nu înrăutăţească situaţia fiscală a ţării. "Nu cedăm din punctul de vedere al mandatului nostru, dar nu suntem nici obsesivi ca să împingem inflaţia în jos cu orice cost şi să creăm o problemă fiscală şi mai mare decât avem. Recunoaştem că avem o problemă fiscală majoră ca ţară, care se duce şi în deficitul extern, care este cel mai mare din regiune. Probabil că abordarea realistă este să reducem, să asigurăm gradual această consolidare fiscală".
Conform unor studii ale BNR, în intervalul 2021-2022-2023, ţara noastră a avut cea mai scăzută inflaţie din regiune, în comparaţie cu cea din Cehia, Polonia şi Ungaria.
"Din punctul de vedere al creşterii economice, într-adevăr, n-am sărit calul. Dar am evitat recesiunea. Calibrăm politica monetară de aşa manieră încât, împreună cu Guvernul să evităm intrarea economiei în recesiune. Pentru că avem o problemă fiscală grea. Deficite germene mari iar dintre cele patru ţări, România are situaţia fiscală cea mai dificilă. O recesiune ar face această situaţie şi mai grea", a afirmat Isărescu.
Coform guvernatorului, pieţele continuă să ne penalizeze din cauza deficitelor şi, în special, din cauza deficitului fiscal, care este cel mai mare din zonă. "Investitorii văd dificultatea cu care România reuşeşte să reducă acest deficit. Este o rezistenţă şi pe partea de creştere a veniturilor, deci de impozitare, dar şi pe partea de scădere a cheltuielilor. În continuare avem cea mai mare primă de risc", a spus Isărescu.
Întrebat de jurnalişti dacă mai candidează pentru un nou mandat ca guvernator al BNR, Isărescu a răspuns: "Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Nu mai sunt tânăr, am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci".
Guvernatorul a subliniat că acest lucru va fi decis de Parlament. "Nici nu depinde de mine şi n-are niciun rost să discutăm pe tema asta. Parlamentul României decide. Noi stăm până în ultima clipă, ca să ţinem frâiele şi pe urmă predăm mandatul boardului viitor, căruia îi spunem ce am făcut şi ce mai e de făcut. Noi trebuie să ne facem datoria până în ultimul moment", a afirmat guvernatorul BNR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 06:45)
Mai era unul care brava cu “Romania refuza sa intre in recesiune”…restul, e istorie:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 08:52)
bondurile ne spun ca nu ne aflam inca in recesiune! - daca soc extern posibil sa la suceasca rapid!
tot bondurile anuntau si la germani!
tot bondurile anuntau si la americani in trecu si in prezent - actua inversate si in saltare de sub apa!
In usa bula imobiliara in pret real in decompresare (spargere) -> are lag la Nominal crash ori slump -> veniturile reale cetateni in crash din 2019 si stau pe un slump ceva mai sus ca maximul trecut, doar ca in fata vor cade iar la minim ca sa egaleze minimul trecut (veniturile reale urca in forma de cocoasa dromader sau “s” curve… de aici si slumpuri de credit sau economice).
In Trecut cand Americanii intrau in Criza Romania avea Lag Boom; cand Americanii ating minim crash credit - Romania Cade Fulgerator… si odata cu ciclu si ciclul de Cheltuieli Militare Gov Ro ca procent din Piata!
Este interesant cum Indexul De Cheltuieli Militare Ro Gov Corespunde Boom slump Platou Crash Slump Pe Minime Iar Boom Slump Platou!
PS: rents price bubble must equals de asking “cocioaban” price = The Peak and crash> price deflate under the rents price bubble bust!
Sau Alta: Real Mortgage PMT Price With 5% Down In Negative ROI with the Net Rents on the Market (Markets NPL under 3%) under the The “all comercial Banks” PMTs Price / offers => Bubble Sales Price “cocioaban” => Ponzi Economy => All Costs Boom Up, Compound CPI Up Up Up, Rents Bubble Up = Inflatia declarata scade acceleratia, Dobanda Ipotecara Peste Pib Nominal, Se consuma Rezerve in Piata, Bondurile 10-2 tind spre inversare, squeze boom final in desfasurare… urmat inevitabil de fiecare criza de trai! - si dupa piata se raceste pe alt slump!
Cand ai PMT With 5% down => PMT undero requals the Rents => economic slump (NPLs above 8-10-15-20%)= best to buy!
PMT with 5% down => PMT above rents => ponzi economy => cu consum mai mare ca productivitatea => va da in fata soc in debalansare ce va baga noua productivitate la munca; cu consum in slump sau crash si cu “cautat” de munca si muncit in boom!
GOV Like ponzi economy because extract more capital fr om the market!
Banks (comercials) like Ponzi economy because more profits to be make!
Cum am spus si in comenturile trecute: ro inca crack up boom pe squeze - bondurile nu au cazut inca in inversare sa anunte maximul si nici trend de decompresare sa arate in spate boomul si in fata valea plangerii!
Mai e putin pana in “prapastie” cat ?! nu spun!
O sa vedeti in piata!
PSS: cu cat piata este anti ciclic boom in desfasurare mai “grijulie” (panicata “inutil”) cu atat bondurile nu reflecta maximul potential atins al pietei!
Cand Piata schimba starea si se avanta cu totul in “foc” atunci bondurile reusesc sa faca o ultima cadere sub apa!
Psss: vant de criza sociala in fata!!!
Deja 70-80% din cetatenii nu se mai califica la credit! - pentru trai decent!
Plus minus 2025-2026 se acutizeaza daca nu se impinge net income din spate!
Net income creste doar prin productivitate mai mare ca “specula”… net income nu este egal cu net nominal income ci cu real income! iar real income total nu este cel deflat doar pe cpi declarat! este intotdeauna cel real nedeclarat deflat pe rents bubble + CPI + PPI!!!
s c c r e t
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 09:12)
Guvernul PONZI SCHEME, asta da. Guvernul nu mai are posibilitatea sau intentia de a plati creditele din venituri, in fapt tot ce incaseaza cheltuileste, SI MAI MULT, deci ponzi ul se bazeaza ca atata timp cat vin creditori cu bani , se ia de la ultimii si se platesc primii. Cand au de plata bonduri sau dobanzi, vin in piata si iau alte credite. Problema-i ca sumele sunt tot mai mari. Dar ca la orice ponzi, cat timp ai bani sa platesti la cei din spate, esti ok. Cand nu mai ai doritori, la ponzi,ai o problema.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 10:21)
GOV va lati din datorie /va avea intentie!
Cele mai nepopulare politici fiscale se aplica exact dupa alegeri!
in primii 2 ani sunt cel mai bine de implementat politicile "nepopulare" sau "populare" in functie de ciclul /faza ciclului in care se afla economia! Fie de slup, revenire, expansiune, boom, slump platou, contractie, crash iar slump!
s c c r e t
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:47)
da, vrajeli ca la orice ponzi e un text ce tine la fraieri, ca vom plati din 2025. uite, ia de aici:
"Romania has total financing needs worth RON 180 billion (EUR 36 billion) this year to finance the public deficit (EUR 17 billion) and roll over the debt maturing during the year (EUR 19 billion)"
'. Adica, nici nu se pune problema de vreo plata principal, doar "roluim" datorii, si la fiecare roluire bulgarele de datorii e mai mare(plus deficitul). ca la zapada.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:52)
Ia vezi la Italia si Japonia!!!
Cand vine Call Cashul!
Real GDP pe burta cu ANII!!!
Asa se plateste si principalul!
s c c r e t
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:55)
deficitul poate sa scada atat timp cat faci bubble rents up si active up pana nu mai poate piata!
Cand se rupe bubble rents up si active up... dispare mirajul scaderi deficitului si a activelor sus!
Ceva tre sa cedeze in piata!
De fel cedeaza activele si bancile se vor multumii cu PMTurile primite periodic...dar si aici belea cand incep sa vina din spate muntele de refinantari unde bancile se fasticiesc ...
s c c r e t
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:30)
azi a fost randul meu la cumparaturi, asa ca merg cam odata pe saptamana. iar alte scumpiri am vazut. ceapa rosie lidl sau carrefour de la 4,99 la 6.99 lei dap. cartofii deja scumpiti de data trecuta. morcovii de la 2,5 la 3,5. vorbim de diferenta de pret de 7 zile. aici ne aduce dezmatul bugetar pe datorie.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:44)
unde ele au plecat din spate 0.8 si 0,5 (cartof si morcov)! - lei/kg!
s c c r e t
1.9. Sunt pe bula (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 19:46)
Sunt pe bula si cartofi si morcovi si toate.. la romani.
Tot ce luai acu o luna cu un pret cumperi acum la un pret cu minim 12% mai mare si nu au trecut decat o luna jumate din noul an.
Totul e pe bula in Romania in afara de salarii.
2. Care economie?
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 06:49)
Cat putem sa ne împrumutam economia merge.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 10:26)
Este GRESIT!
Cu cat Putem Sa Producem si sa AVem Cerere Solvabila din partea /majoritatea Necreditata pana in Gat.... putem sa creditam ca sa ne aducem din viitor productie/cerere sa servim actualul consum... doar ca "Cererea Solvabila" necreditata incepe si ea sa intre ma majoritatea creditata pana in gat.... si aici se intalnesc: speculatorii /afaceristii/ creditori... oamenii de rant /guvernul..... toti in hora creditului si nimeni nu mai consuma nu mai cumpara nu mai produce nimic....= blocaj in varful expansiunie... de aici la vale...si ciclul se repeta! - ii vezi mereu cu "proteste" de fie nu "mai vand agricole/legume"... fie isi "Varsa" "lapticul" pe ulite.... fie "tractoare" proteste.... fie...boschetai in crestere pe strazi... fie inaccesibilitati case/locuinte....culmea cu manunchi/buchet consistent de case goale in piata! -tinute la specula!
s c c r e t
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:33)
lasa productia ptr clasa unu.
Noi suntem la si altii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 08:33)
Bine ca nu a fost o iarna grea si ca iesim din iarna pentru ca ultima factura a fost maricel.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:02)
avem ciclu solar 2024-2025 pe sus...radiatie solare mare!
ceva seceta si ceva iarna blanda prin unele parti......
O regiune are asa: ciclu solar la 9-10 ani plus minus cu:
Odata pe Vale poti sa ai: CALD - UMED (ciclu 1 varfu 1) si CALD - USCAT (ciclul 2 varful 2)
Odata pe Vale poti sa ai: RECE - UMED (ciclul 1 pe vale 1) si RECE - USCAT (ciclul 2 pe vale 2)
Asta e o combinatie de 9 x4 = 36 -40 de ani!
Din aceasta cauza Oamenii vor boserva ceva fenomene foarte rare in viata lor dar ele se vor repeta...cu intensitatile aferente date si de Ciclul Glaciar care ala e mai lung si tine de Luna + Soare + Pozitia Globului + Rata de Topire Ghetari + Rata de Crestere Gaze de Sera + Metan Evaporat din Oceane + etc...
s c c r e t
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:03)
Ne aflam in CALD USCAT! Pe Romania!
s c c r e t
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:05)
PS: 10-11 ani!
s c c r e t
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:12)
O regiune are asa: ciclu solar la 10..11..ani plus minus cu:
Odata pe Varf poti sa ai: CALD - UMED (ciclu 1 varfu 1) si CALD - USCAT (ciclul 2 varful 2)
Odata pe Vale poti sa ai: RECE - UMED (ciclul 1 pe vale 1) si RECE - USCAT (ciclul 2 pe vale 2)
Asta e o combinatie de 10 ....11 x4 = 40.... 44 de ani!
Din aceasta cauza Oamenii vor boserva ceva fenomene foarte rare in viata lor dar ele se vor repeta...cu intensitatile aferente date si de Ciclul Glaciar care ala e mai lung si tine de Luna + Soare + Pozitia Globului + Rata de Topire Ghetari + Rata de Crestere Gaze de Sera + Metan Evaporat din Oceane + etc...
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 08:38)
La deficit de 6% am facut crestere PIB sub 2% . Sa investesti 6% ca sa scoti 2% nu e de lauda. Si probabil cel mai mare deficit din EU. Plus una din cele mai mari inflatii din EU.
Si inca se mai reviziueste in jos cresterea PIB, ca deja e la 1,9 , sa vedem la final. A fost poate un zvanc la consum in ianuarie dc zice Isarescu, dar gandeste-te cu mariri de pensii 13%, mariri de pensii speciale 18%, mariri sal bugetari 5%, mariri si de 50% la unii bugetari ce au facut greva, subventii de sute de mii de euro, pt ferme si cv pt transporturi, normal ca unele categorii s-au simtit mai bogate si au bagat consum si inflatia ce o vedem ca iar creste. Dar de undeare staul bani bani pr toate astea? Credite. Si sa nu uitam , pt fiecare leu imprumutat ecnomia creste cu abia 33 de bani.
Da, asa poti sa eviti recesiunea la infinit, solutia asta au gasit-o si Grecii. Pun pariu ca erau si ei un fel de tigri. Imi amintesc, niste mesteri ce ne puneau gresie la casa, povesteau prin 2007 cica ce Germania , nu mai mergem la munca in Germania- Grecia tata, sa vezi acolo, numai marmura isi pun aia , nu gresia ca saracii de nemti. Luau bugetarii si salarii de 2-3000 de euro, pensionari speciali, inclusiv preotii erau pensionari speciali, cu pensii de isi tineau acasa copiii, si le plateau si ratele la casa. Asta-i reteta succesului pe care a inceput-o Dragnea, de a luat 35% cu psd, si o continua ciolacu si restul cine a mai fost. Problema-i ca am mai vazut filmul asta.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 09:46)
e gresita exprimarea: sa investest 6 si sa scoti 2!
pentru ca in realitate este: sa creditezi 6% (deficitul gov) din pib si sa scoti1,8 parca sau 1,6% era raportul imf?! in fine....
6% din pib = 12 Luni = 100% pib pe an
100 : 12 Luni = 8,33 = 1 luna => 8,33% = 1 luna de datorie dintr-un an (in 12 luni in 100%)
100 : 365 de zile = 0,2739% = 1 zi din an => 6% : 0,2739% = 22,22 zile din an Datorie!
21,9 Zile din an +- => 1 Luna completa de munca pe an => 12 luni de munca : 1 luna de munca = 12% ROI / DEBT pe AN
Deci Datoria Nationala Este Real 12%/An de Munca... nu de altfel dar nici dobanda BNR, ipotecare si de credit... nu au cum sa fie peste "Deficitul real/ciclic" dobanda nationala = momentan; in fata se pot suci!
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 10:04)
Si sa nu uitam , pt fiecare leu imprumutat ecnomia creste cu abia 33 de bani. ..... da dar nu creste inca mai mult decat "total datorat"!
Din experienta ca sa achiti total datorat ai o medie de cel putin 100% strans venit per etc ani...sa zicem la ipotecare... nu mai mananci nu mai iesi nu mai numic... il stingi in 2-3-4-5 ani dupa cazi...cu invers proportionat starea de disconfort si sacrificii... pentru ca in aia 2-3-4-5 ani in care nu mai consumi si iti platesti creditul stingi datoria si dai simultan masa monetara (surplus) bancilor comerciale sa faca x9 credit iar in piata = unde duce la spirala mai mare de credit pana cand piata nu mai poate si pana cand trage dobanzile bancii centrale dupa specula.... cand dobanzile centrale cad pe minime/spre minime...e ca sa mai dea zvac pietei.... cand dobanzile centrale stau aplatizate....e ca sa se bage sub pibul nominal si sa creeze alt venit real in crestere .... daca si numai daca.... muntele de credit trecut nu a pus pe burta majoritatea pietei!
Aici conteaza mult procentul populatiei angrenat la joc..scuze...specula...scuze ...credit.... cu cat e mai mare cu atat durerea mai mare...cu cat e mai mic...cu atat trecem mai repede de slump si veniturile reale urca iar cand dobanzile cad sub pib nominal sau aproape de pib nominal.
Japoniiiaaaaaaa... ... Gradina Palatului Regal (terenul) valora in 80 si cv 88 cat toata California...asta da boom specula... Azi California "Valoreaza" cat 3 tari pe glob.... asta da boom!
Japoniiiiaaaa......ave in trecut peste 20-30% net intrari din global market.... USA are peste 50% azi...
Toate astea se inverseaza in timp... nu tin la infinit... altii vin altii pleaca...etc...
Si RO are azi iar ciclu de Net Intrari "straine" in piata...si scoate populatia de rand din accesibilitate!
Asteptam frana de mana si consumarea potentei de creditare/speculare a actualei generatii ce se va lovi in fata de criza "Varstei" costurilor!
s c c r e t
5. Suntem sub apa
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 09:09)
Doar bancile fac profit pt ca imprumuta statul cu 7% si platesc depozite cu 5.5% sau iau de la Isarescu cu sub 5%...mai sunt cateva firme pe infrastructure si punctual din IT si energie. Restul vietuiesc cu vanzari la jumate, inclusiv in retail, servicii. Groapa din 2010 - 2013 se repeta!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:07)
Bancile Fac Profit pentru ca Crediteaza cu 5-7% si pibul nominal creste cu 2% => Bancile/Govl Fura Pibul de Crestere!
Cum asa?!
Prin politica monetara si fiecala de acum!
Isi umple in avans trezoreria si simultan se da "Sarac" in fata! = cand scade deficitul!
Daca in anu 1 la 7% dobanda si piata 2% pib ... ia diferenta dintre 2 si 7 =o ia bancile comerciale si statul!
De aici aclamatii = Banci "Profit"... dar cat pot bancile si govul sa ia pana pica piata ... cat merge! pana cand va urla piata!
Daca nu urla si doar tace sau se "agita".... nu e problema!
Cand "urla" ne dam seaman... se lasa cu "Vacante bancare" sau cu Bank Run ori interventie GOV sau Banca Centrala!
Momentan nu am vazut GOV si Banca centrala ca "interventie".... a fost un Bank Run in 2019 dar asta a fost egalat sau depasit si de volum credite in crestere! Eu ma Refer la Bank Runul ala cu credit crash si cozi la bancomat!
s c c r e t
5.2. Banci, guverne, corporatii (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 19:48)
Banci, guverne, corporatii fura toate la unison din buzunarul oamenilor. Cand vezi crestere firava de PIB inseamna ca lumea refuza preturile in crestere, considerandu-le o frauda.
6. opinie
(mesaj trimis de BUREBISTA în data de 16.02.2024, 09:28)
Domnule ISARESCU.....trebuia sa va uitati in CARTEA DE IDENTITATE ( si NU BULETIN) acum 10 ani, poate nu mai erati..de atunci guvernator si....poate economia sigur mergea mai bine decat acum.
Situatia economica si dezvoltarea societatii romanesti o asigura politicul _50% si BANCA NATIONALA A ROMANIEI 50%. CAND D-ul VASILESCU s-a dat la o parte trebuia sa plecati odata cu el si sa-i lasati pe altii mai tineri, pentru ca gandesc altfel!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 10:06)
Nu Domnul Isarescu E de vina!
Oameni + Gov / Politici Monetare + Politici Fiscale (fie una cu + sau - fie alta cu + sau - => poti sintetiza un boom si un slump).
s c c r e t
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:17)
Daca pui "tineri" la Maneta CREDIT -> aversiunea lor la risc e alta!
Plus ca tre sa "pui" la Maneta Persoana ca medie de varsta cu media de varsta a societatii...ca sa o poate intelege in timp real; sa ii vada vulnerabilitatile si aversiunea la risc; plus ca o persoana mai in varsta are experienta ciclulul de credit in trecut in timp ce deschide alt ciclu de credit pentru noua generatie!
Intelepciunea batranului nu are pret (sau are un pret prea mare ce nu se poate cumpara) in timp ce nechibzunita, prostia, lipsa de inconstienta, aversiunea la risc fara fundamente, etc a tanarului COSTA!
Cat Costa?
Toata Societatea!
Cu cat ai socuri de mai multi "tineri" nechibzuiti (si fara veghere ori protectie din partea intelepciunii batranului) ce se "avanta" in necunoscut cu atat se vor intoarce procente bune raniti sau inrobiti!
s c c r e t
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 09:48)
Dobanzi Credit peste Pib Nominal!
Cine pe cine "Fura" trage de bani la buzunar?
s c c r e t
8. Avem scadere 0.4 in T4
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 10:11)
In T4 23 economia a scazut cu 0.4% vs. T3 23...lucrurile merg prost si in T1 24, odata cu cresterea taxelor. Foarte probabil avand in vedere ca industria scade in continuare, sa avem 2 trimestre consecutive de scadere = recesiune!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:23)
e late cycle! nu e crash inca.... slumpul pe platou superior a puterii de cumparare da...mai e pana la crashul final al puterii de cumparare - slumpul pibului pe cv ani!
T1 unu are mereu minime!
T2 are mereu revenire!
Tre sa te ingrijoreze mereu T3 daca face crash sau slump si T4 daca face abrupt crash!
Un val natural YOY este asa de la - 0 + (minus zero plus reprezinta pierderi egal sau profit in fiecare luna din T)
T1 = - 0 +
T2 = + + 0
T3 = + + +
T4 = 0 + +
- asta e anul de revenire economica strong
Dupa incepe oscilatia:
Cu cat Trec Anii Turile vor Varia!
Trebuie sa acozti atentie la T3 si T4 sau nu ai
T3 = + 0 0 sau T3 = 0 - - ; T3 = + - -
T4 = 0 - 0, T4 = 0 + -; T4 = + - -; T4 = - - -
In Functie de T3 si T4 socul e mai grav in T1 si ii da lag de repornire in T2! unde poti sa ai ani legati cu T1-T2-T3-T4 in real 0 sau -.... aici e groasa teaba! PS: Vezi Real GDP Japonia! sau Real GDP a Italiei!
s c c r e t
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:36)
s-a incins iar t1. pe baza de mariri pensii si salarii bugetari de la 1 ian. in plus lumea nu prea a cumparat in decembrie, ci a asteptat reducerile din ianuarie. asa ca vanzari au fost. profituri, nu prea cred, la ce reduceri au bagat la haine, pantofi ,vacante.
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 14:47)
doar ca "reducerile comerciantilor" se lovesc de rents bubble up... iar asta ii vor prinde in forme de squeeze in fata!
s c c r e t
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:48)
nu pleca ca nici ceausescu n-a plecat singur ca a vrut el.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:54)
Problema nu a fost la Nicu!
La Dolar Strong si Aur in Dolari Crash! + Dobanda Bancii centrale "dolar"!
s c c r e t
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:57)
Dobanda Bancii centrale "dolar"! - in tavan = a asmutit "Cererea" internationala!
s c c r e t
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 11:58)
ridicand simultan "plata" la "datorat".
s c c r e t
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 12:04)
Veniturile Romanilor in "pret" grame aur.... se prabuseau exact dupa "Nixon"... si deci la vale eram de mult!
A durat pana am simtit transferul de cauzalitate!
s c c r e t
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 12:14)
De la 15.000 de clienţi, la peste 4 milioane - Banca Transilvania ....
La 6 mil plus minus activi in munca; la soc somaj bomba?!
s c c r e t
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 12:15)
a uitat / sa omita si "lauda" de dupa 2008 si aexecutarile la foc automat.... tot pentru "oameni"!
s c c r e t
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 12:16)
Aveti mare Grija!
Cand Economia Ro Tuseste TLV raceste!
s c c r e t
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 15:30)
Sa nu dea dividend in cash , daca da dividend in stock imi este suficient.
Sunt darnici asa ca este greu sa fiu suparat pe TLV si daca s-ar intoarce sub 20.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2024, 13:32)
ai doua perceptii in societate , pentru istorie :
Cativa smenari, bancheri, politruci , vor zice ca este tare m, ca ai facut bine ...
- marea m,asa de oameni scoliti , cu facultate dar traitori in Romanica zilnica , muncitori , vor zice ca este vorba de o jigodie . Astia te vor baga in istorie . Pe tine si familie . Ca si pe Nastase!
Nu te vei bucuira de bani !