Creşterea alertă a cîştigurilor salariale, relaxarea politicii fiscale, adîncirea deficitului de cont curent şi accentuarea tensiunilor pe piaţa agroalimentară ca urmare a secetei prelungite sunt cele patru riscuri asociate proiecţiei băncii centrale referitoare la inflaţie pe 2007 şi 2008.
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat ieri, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, că cel mai important risc este politica veniturilor, în condiţiile în care creşterile salariale au depăşit productivitatea, iar acestea generează efecte în lanţ, precum majorarea pensiilor sau creşterea creditării. La jumătatea acestui an, creşterea salariilor a fost de 20%, dublu faţă de estimarea de 10% a Comisiei Naţionale de Prognoză.
De asemenea, Mugur Isărescu a arătat că în perioada următoare, politica fiscală indică posibilitatea unor dezvoltări nefavorabile mai degrabă decât a unor evoluţii restrictive. Domnia sa a precizat: "E momentul să spunem că posibilitatea unor dezvoltări nefavorabile este mai mare decât cea a unor dezvoltări favorabile, în ceea ce priveşte politica fiscală. Nu se mai poate miza pe creşterea de venituri". Potrivit domnului Mugur Isărescu, Guvernul a greşit atunci când a prognozat venituri mai mici decât a realizat în ultimii ani. "Trendul pozitiv al veniturilor nu mai are de unde să continue", a precizat domnul Isărescu.
În plus, guvernatorul băncii centrale a atras atenţia asupra faptului că atât anul acesta, cât şi anul următor, sunt ani electorali, iar presiunile pe cheltuielile publice au început deja să apară.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere cu 0,2 puncte proiecţia de inflaţie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, şi în scădere cu 0,5 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%, a declarat, ieri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa a spus că prognoza a fost revizuită în uşoară creştere pentru acest an, pe baza elementelor certe de care BNR a dispus, fără a include riscurile.
Rata anuală efectivă a inflaţiei din luna iunie 2007 s-a situat cu 0,5 puncte peste nivelul proiectat. Cauzele care au dus la această creştere au fost majorarea preţurilor administrate într-un ritm superior celui prognozat, în principal pe seama majorării neanticipate a chiriilor stabilite de administraţiile locale (+320% în luna mai), creşterea preţurilor volatile ale unor produse alimentare, ca efect al secetei şi evoluţia ascendentă a preţului internaţional al petrolului, reflectată într-o creştere a preţului combustibililor, parţial compensată de aprecierea nominală a leului.
În ceea ce priveşte revizuirea descrescătoare pentru 2008, aceasta a fost determinată de scăderea amplitudinii prognozate a ajustărilor de preţuri administrate, decelarea ritmului de creştere a inflaţiei de bază, precum şi estimarea unui deficit de cerere mai amplu, comparativ cu proiecţia anterioară, deviaţia PIB de la nivelul său potenţial urmînd să devină negativă şi să se adîncească începînd din primul trimestru 2008.