ISĂRESCU: "Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate"

J.P.
Politică / 24 septembrie 2021

"Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate"

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea "Pandemia, schimbarea climatică şi societatea", organizată pe tema cărţii academicianului Daniel Dăianu, menţionând că în 2020 acest sector era în surplus cu 4 procente, conform Agerpres.

"Ce zice despre pandemie (autorul Daniel Dăianu n.r.)? Zice un lucru cam în felul următor: nu am scăpat de ea. Să fim serioşi. Şi o spune când a scris articolele, în primăvară...Nu am scăpat de ea şi nu îi ştim costurile. Hai să vedem cum o rezolvăm. Cum rezolvăm şi asta şi problema spinoasă a corecţiei, a corecţiei bugetare. De ce e spinoasă? Pentru că o corecţie ca aceasta se face în câţiva ani buni. Şi de fiecare dată din considerente electorale, şi nu e numai la noi chestia asta. La noi e mai mult, cliclul electoral fiind de numai patru ani, când se ajunge înaintea alegerilor nu mai dă niciun fel de corecţie. Faci politici macroeconomice prociclice. Păi de câte ori nu a încercat Banca Naţională să arate cât de periculoase sunt politicile prociclice? Că nici cel puţin proverbul românesc nu-l respecţi, că îţi faci vara sanie şi iarna car. Apar alegerile, gata. Am ajuns cu Florin Georgescu ministru de finanţe şi vicepremier şi la deficit extern şi la deficit bugetar, nu rezonabil, extraordinar, înainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful. S-a ales praful de tot efortul făcut între 2010 şi 2014 pentru corecţie", a afirmat Mugur Isărescu.

El a subliniat că şi o reducere echivalentă a uni procent din PIB a deficitului se face foarte greu "pentru că trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge".

"Este foarte greu de făcut (corecţia n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Spune el (autorul n.r.), dar spun şi eu. Ăsta este adevărul. Se faci o corecţie? Se pare, hai mă, mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac deloc uşor. Păi, nu, lăsăm inflaţia...Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi? Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea să facă aşa ceva? Şi apoi hai să fim oameni serioşi, credeţi că funcţionează? Dacă inflaţia creşte, credeţi că presiunea salarială nu vine imediat pe locul imediat din urmă şi anulează orice corecţie pe care poate să o facă inflaţia? Şi până la urmă intri într-un fel de spirală. De câte ori trebuie să dăm cu capul de o asemenea chestiune? Lăsăm cursul. Lăsăm cursul şi facem corecţia deficitului extern. Zău? Cum facem corecţia? Păi ştiţi, stimulează exporturile, descurajează importurile. Credeţi că numai acolo e problema? Vă dau două cifre: în 2020 deficitul extern 5%, deficit bugetar la 9%. Ce spune asta? Că sectorul guvernamental este cel care creează deficitul în totalitate. Mai mult decât atât, înseamnă că sectorul neguvernamental e în surplus, de la 5 la 9%, cu 4 procente. Cifra e clară. Deficitul de cont curent este egal cu deficitul sectorului guvernamental, suma algebrică plus situaţia sectorului neguvernamental. Şi atunci ce fac? Sper că depreciind cursul mai pot să stimulez surplusul neguvernamental? Că nu se împacă deficitul balanţei de plăţi cu deficitul sectorului privat. Acesta poate să fie în surplus. Înseamnă că deficitul şi ăla comercial e dat în special de cheltuielile guvernamentale", a explicat într-o manieră personală Mugur Isărescu.

În opinia sa, plata datoriei externe se face în valută şi în acest fel nu se micşorează deficitul de cont curent, iar soluţia în acest caz este corecţia bugetară.

"Să fie foarte clar şi aşa o spun mereu şi în calitate de guvernator, nu se face uşor, inclusiv datorită acestor situaţii politice, uneori de neînţeles şi a ciclului electoral. Ciclu electoral care la patru ani, chiar dacă ai făcut un efort, din experienţa de 30 ani, vine să ne lovească an de an", a transmis Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. PFoaaa... il credeam amutit de tot pe Isarescu. Si de ce nu iese sa spuna public? De ce tace?

    1. ah, dosarul.

      Isărescu e șantajabil și face jocurile guvernului și ale lui Iohanis pentru ca aceștia sa nu scadă în sondaje. O sa falimenteze România cât de curând. A tipărit bani pe care i-a aruncat în Piață înaintea alegerilor parlamentare, a redus dobânda la minim și nu a luat nicio măsură de reducere a inflației. Băncile acorda dobanzi negative pentru depozitele populației iar statul se împrumută la bănci pentru a plăti salariile bugetarilor de lux și pensiile speciale, fără a face investiții și fără a susține sectorul privat. De ce tace Isărescu de aproape 3 ani de zile? Răspunsul este de frica!

    nu cred ca il intereseaza pe citu prea tare cum creste deficitul sau de unde vine, daca mai are cu cine sa faca guvern, daca mai exista romania, are el niste grafice in geanta cum ii snopim pe astia in bataie prin ue la crestere economica. important e sa fie premier ca asa i-a promis iohannis. romania srl cu 2 actionari, unul cucuvea la cotroceni, alalaltul la victoria

    Lasa vorbaria asta goala, nea' Mugurele, cu care sa-ti acoperi faradelegile facute in fruntea BNR, vreme de 31 de ani! Mai bine spune-ne daca mai avem vreo sansa ca tara, sa ne recuperam AURUL depozitat la Londra, sau l-ai abandonat in favoarea englezilor?

    1. Esti prea prost, aurul de la Londra este al nostru, nu trebuie adus in tara, Londra e capitala financiara a Europei, acolo e cel mai sigur loc de tinut, si reprezinta o dovada de bonitate a statului roman. L ai adus in tara, poti sa te pisi pe el de aur, o sa te imprumuti la dobanzi mai mari. Creditorii nu pun botu la vrajeli a la Dragnea cum fac prostovanii ca tine.

      Ma-ta era si mai proasta, atunci cand a fatat un bou retardat ca tine, care isi deverseaza "fecalele intelectuale" pe acest site! Deoarece, ca bou ai fost si castrat, nu iti poate cere nimeni mai mult de atata!

      Tot tampit si vulgar ai ramas,mai drace!Alte argumente nu mai ai decat repertoriul tau vulgar.Desi nu mai poti posta sub pseudonimul nemeritat,vulgaritatea ta este inconfundabila.

    Acelasi comentator multiplu ca de obicei, scrie si isi raspunde singur. Deci fara reducerea salariilor si pensiilor speciale, a ajutoarelor sociale si a risipei din administratie, nu o scopatem la capat. Fiecare procent din buget inseamna vreo 3-4 milliarde de lei ... bani ce se duc in consum din import. A umflat psd cheltuielile prin lege si acum au ramas altii de fraieri sa le acopere, cu asta s-a ocupat psd-ul, mare iubitor de tara. De construit ceva ... doar vile pentru baroni locali si acolitii lor.

    1. Asa, pot sa spun si eu, ca esti acelasi comentator cu cretinism multiplu, care iti deversezi fecalele intelectuale pe site-ul Bursa!

      Ajutorul social în Românica e o glumă proastă. Venitul minim garantat este de vreo 30 de euro pe lună. Când spui că ajutoarele sociale trebuie reduse, vorbești pe cifre sau din auzite? Te-ai uitat la bugetul ajutoarelor sociale?

      Și da, îți dau dreptate. E unul sărit de pe fix care comentează la fiecare articol și are lungi dezbateri cu el însuși. Dar de obicei scrie despre fiare, oculte, sataniști, vaccin și alte subiecte tembele dar populare în salonul de psihiatrie în care e internat. 

      Asa este! PSD a mărit salariile bugetarilor fără a impune și criterii de performanta, a acordat pensii nesimțite, a dat cu bani în tot ce înseamnă sector bugetar. Ei au crescut deficitul dar PNL se lupta de 3 ani sa susțină și chiar sa crească aceste cheltuieli demarate de PSD pentru a se menține în sondaje și pentru a nu pierde susținerea bugetarilor. Concluzia este PSD=PNL. Aceste partide ar trebui sa dispară.

      De acord!

    Isarescu in mod profesional de multi ani trage semnalul de alarma dar celor care ar putea sa initieze ceva nu le pasa decat de interesele lor egoiste. Vom ajunge in curand la o criza de tip grecesc si intrucat nu suntem in zona euro si nu avem valoarea strategica a Greciei vom intra in cadere libera. Va amintesc ca pe la 1930 o comisie a creditorilor externi a preluat controlul balantei de plati. Acum FMI si UE le va reveni aceasta sarcina datorita lichelismului si lasitatii clasei politice

    Eu am citit prin2015 un interviu in care dl. Mircea Malita spunea ca Doctrina Neoliberala a Scolii din Chicago a fost o "doctrina capcana"....si eu cred ca trebuie puse preturi Fixe la Energie si Gaze si trebuie pentru binele

    oamenilor de rand sa se PLAFONEZE PRETURILE la Energie si GAZE...

    La istorie am invatat ca dupa Revolutia Franceza din 1789 Iacobinii pentru a combate specula au pus preturi maximale si cine le respecta ajungea la ghilotina... 

    1. dar Pacaliciul de la Energie Nu vrea Plafonare ca sa SARACIM noi tot mai mult...

      ...cine NU le respecta...

      Inaltii functionari din FMI se reintorc la doctrina unuia dintre intemeietorii institutiei lor J.M. KEYNES cel care sustinea interventia inteleapta a Statului in Economie si era impotriva somajului.

      Keynes spunea:"Daca avem o populatie prost platita sau care nu gaseste de lucru, atunci puterea de cumparare nu are cum sa creasca"...

      El era un adversar al Neoliberalilor... 

    Citu pentru noi

    Este Dragnea 2! 

    Florin Citu si ai lui

    Sa se duca drk_ului!

    ...cu Turcan, Emil Boc si Florin Roman! 

    1. De aceeași părere!

    Romania ar trebui sa ia modelul de succes al Ungariei lui Viktor Orban si sa ia bani de la toata lumea: de la UE, de la Chinezi si chiar de la Rusi...

    Odata ce Romania s-ar intelege cu Ungaria dpvd. economic lucrurile vor merge bine pt. toata lumea. 

    Viktor Orban i-a propus MUTULUI o colaborare economica.... ceva despre crearea unor cai feroviare rapide care sa uneasca cele doua tari dar MUTUL din Nepasare sau slugarnicie l-a REFUZAT! 

    ...asa este d-nule Isarescu dar MUTUL joaca Golf cu soarta noastra acum cand se scumpesc toate!

    ...iar Mutul joaca Golf ...

    statul e un parazit.

    D-nule Isarescu parca vad ca nu peste mult timp o sa-ti porunceasca SUPERCitu si tie... o sa te ameninte sau o saincerce sa te cumpere dupa metoda Dragnea...

    Domnule,

    Daca s-a intamplat ceva, o catastrofa cum a fost cu miliardul la moldoveni, alta persoana care sa fie la curent sau in masura sa arate si sa opreasca jaful, nu este in afara de Guvernatorul BNR.

    Pana acum BNR a fost principala parghie care a tinut Romania pe linia de plutire. Nu lasati domnule Romania sa se scufunde nici acum.  

    & Domnul Isărescu, guvernator și academician, zice că nici pe vremea lui Ceaușescu nu era mai bine, însă, ,,iarna nu-i ca vara", ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb