Islanda obţine bani de la FMI şi ţările nordice

Alina Vasiescu
Internaţional / 21 noiembrie 2008

În 2007, venitul per capita al islandezilor se situa pe locul 5 in lume.

În 2007, venitul per capita al islandezilor se situa pe locul 5 in lume.

Islanda obţine 4,6 miliarde de dolari, sprijin financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi patru ţări nordice, ca să-şi revină din criza financiară cu care se confruntă. Statele din Nordul Europei vor acorda Islandei un împrumut de 2,5 miliarde de dolari (1,98 miliarde de euro), a anunţat Martti Hetemaki, director în Ministerul Finanţelor din Finlanda. Decizia luată de Finlanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca vine după ce FMI a aprobat un împrumut în valoare de 2,1 miliarde de dolari (1,66 miliarde de euro) pentru Islanda.

Ţara are nevoie de finanţare pentru achiziţia de bunuri din import şi pentru sprijinul monedei naţionale, care a pierdut aproape două treimi din valoare de la începutul anului, din cauza colapsului sistemului bancar.

Islanda a devenit astfel prima ţară vest-europeană care obţine un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, după Marea Britanie, în 1976.

"Islanda se află în mijlocul unei crize bancare de proporţii extraordinare", a declarat John Lipsky, director general adjunct al FMI. Acesta a adăugat: "Ţara se confruntă cu o recesiune severă, dat fiind nivelul ridicat al datoriilor sale".

Împrumutul FMI va lua forma unui "acord de confirmare" pe doi ani, procedură menită să ajute ţările să depăşească dificultăţile temporare de balanţă a plăţilor, cu o rată de interes ridicată, a precizat FMI.

Circa 827 de milioane de dolari vor fi acordate imediat Islandei, res-tul sumei urmând să fie plătit în opt tranşe, de circa 155 de milioane de dolari fiecare, în baza unor evaluări trimestriale.

"Participarea FMI la redresarea economiei Islandei este foarte importantă", a declarat ministrul islandez de externe, Ingibjorg Solrun Gisladottir, adăugând: "Aceasta ne asigură o platformă solidă de refacere a credibilităţii, necesară restructurării unei economii viabile".

În octombrie, Rusia a alocat Băncii Centrale a Islandei un credit de 4 miliarde de euro pe o perioadă de 3-4 ani, în contextul în care premierul islandez Geir Haarde anunţa ris-cul unui iminent "faliment naţional".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb