Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, i-a transmis omologului său american, Lloyd Austin, că există în prezent "o şansă" pentru un acord privind eliberarea ostaticilor capturaţi de Hamas în Fâşia Gaza, începând cu 7 octombrie 2023, conform unui raport AFP.
Israel Katz, ministrul israelian al Apărării, i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că există în prezent "o şansă" pentru un nou acord privind eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza. Într-o discuţie telefonică din 6 decembrie 2024, Katz a exprimat speranţa că vor fi eliberaţi toţi ostaticii, inclusiv cetăţenii americani. Statele Unite, Egiptul şi Qatarul negociază de mai bine de un an un acord pentru încetarea focului şi eliberarea ostaticilor între Israel şi Hamas.
Luni, o sursă apropiată de Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea a informat ministrul egiptean al Informaţiilor cu privire la eforturile sale de a aduna informaţii despre ostaticii israelieni care ar fi în viaţă.
Această sursă preciza că Hamas a pregătit o listă cu numele ostaticilor în viaţă.
"Dacă Israelul acceptă propunerea egipteană, cred că acordul de schimb (de ostatici şi deţinuţi) va fi pregptită să intre în vigoare", declarat această sursă.
Alt semn promiţător a venit din Qatar, care anunţa sâmbătă că alegerea în noiembrie a lui Donald Trump, care urmează să devină preşedinte în ianuarie, a creat un nou "impuls" în vederea unor negocieri.
În paralel, o sursă apropiată delegaţiei Hamas a anunţat că Turcia - dar şi Egiptul şi Qatarul - au desfăşurat "eforturi lăudabile pentru a pune capăt Războiului" din Fâşia Gaza şi că o nouă rundă de negocieri poate avea loc în curând.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis familiilor ostaticilor un semn de speranţă, afirmând că succesele militare ale Israelului, atât împotriva Hezbollah în Liban, cât şi împotriva Hamas, ar putea facilita negocierile pentru eliberarea acestora.
Războiul din Fâşia Gaza a început pe 7 octombrie 2023, în urma unui atac fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului, care a dus la moartea a 1.208 persoane, majoritatea civili. În acea zi, 251 de persoane au fost răpite, iar în prezent, 96 de israelieni rămân ostatice în Gaza, dintre care 34 au fost confirmate moarte de armata israeliană. Printre ostatici se află şi şapte persoane cu dublă cetăţenie israeliană şi americană, dintre care se presupune că trei sunt în viaţă, potrivit Forumului Familiilor Ostaticilor.
În urma conflictului, numărul morţilor în Fâşia Gaza a ajuns la cel puţin 44.805, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas şi datelor ONU.