Israelul a lansat atacuri la scară largă în Siria

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2018

Armata israeliană a atacat, sâmbătă, 12 baze militare siriene şi iraniene din Siria în cadrul unei ofensive descrise de israelieni ca fiind "un atac la scară largă" şi care a venit ca urmare a unui schimb de tiruri, după ce o dronă iraniană s-a infiltrat în spaţiul aerian al Israelului, scrie The Times of Israel.

"Avioanele israeliene de luptă au atacat Sistemul de Apărare Sirian şi alte baze iraniene din Siria. Douăsprezece ţinte, inclusiv trei baterii militare siriene şi patru baze militare ale Iranului din Siria au fost atacate", se arată într-un comunicat al Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei, locotenentul-colonel Jonathan Conricus, a declarat că în timpul atacului, 15-20 rachete anti-aeriene siriene au fost lansate asupra avioanelor israeliene, fără să le lovească, relatează news.ro.

Televiziunea de stat siriană a comunicat că forţele militare aeriene au răspuns unor raiduri israeliene. Rachetele au declanşat alarme care au putut fi auzite în nordul Israelului.

"Sirienii şi iranienii se joacă cu focul", a spus Conricus. "Suntem dispuşi să facem pe oricine ne atacă să plătească scump", a adăugat el. De asemenea, Conricus a adăugat că "nu este în interesul nos­tru ca situaţia să escaladeze".

Noile raiduri israeliene au venit la câteva ore dis­tanţă faţă de alt raid în zona centrală a Siriei.

Ciocnirile au început după ce o dronă iraniană s-a infiltrat în spaţiul aerian israelian şi a fost doborâtă de forţele aeriene israeliene. Armata israeliană a răs­puns prin atacuri asupra unor locaţii iraniene din Siria, inclusiv locul de lansare al dronei, baza militară Tiyas în apropiere de Palmyra.

Conricus a declarat că armata avea informaţii privind misiunea dronei, dar nu a intrat în detalii, spunând doar că ştiau că era într-o misiune militară.

Armata israeliană a comunicat că unul dintre piloţii săi a fost rănit grav după ce a fost nevoit să se catapulteze din avionul său F-16 care s-a prăbuşit ulterior în nordul Israelului.

Generalul de brigadă al armatei israeliene Ronen Manelis a declarat că Israelul consideră Iranul res­ponsabil pentru incident: "Avem de-a face cu un atac serios al Iranului asupra teritoriului israelian. Iranul duce regiunea într-o aventură despre care nu ştie cum se va termina. Cine este responsabil pentru acest incident va plăti preţul".

Tensiunile au crescut recent în zona graniţei din Nord, iar Israelul a avertizat în repetate rânduri că Iranul construieşte facilităţi pentru fabricarea de arme în Liban şi doreşte să îşi întărească prezenţa din apropierea graniţei Israelului cu Siria.

Prim-ministrul israelian Netanyahu a declarat că dacă Iranul continuă să se instaleze în Siria, atunci Israelul îi va opri.

Benjamin Netanyahu a precizat că ţara sa se va apăra "împotriva oricărui atac".

Prim-ministrul israelian a adăugat: "Iranul a violat suveranitatea Israelului. Au trimis o dronă din teritoriul Siriei către Israel ... Israelul consideră că Iranul şi Siria sunt responsabile".

Iranul a respins acuzaţiile Israelului privind drona.

Netanyahu a precizat şi că Israelul se împotriveşte oricărei încercări a Iranului de a se stabili din punct de vedere militar în Siria, dar a adăugat că Israelul "doreşte pacea".

Departamentul de Stat al SUA consideră Iranul responsabil pentru conflict

Departamentul de Stat al SUA a declarat că susţine dreptul Israelului la autoapărare şi consideră Iranul responsabil pentru conflict.

De asemenea, Rusia este îngrijorată de ultimele evenimente din Siria şi face apel la calm către toate taberele implicate pentru a evita o escaladare a situaţiei, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova, citat de Reuters.

"Facem apel către toate părţile implicate să dea dovadă de calm şi să evite orice acţiune care ar putea duce către o complicare a situaţiei. Este necesar să se respecte suveranitatea şi teritoriul Siriei precum şi ale celorlalte ţări din regiune", susţine ministerul.

ONU cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a făcut apel pentru o detensionare imediată a situaţiei despre care a spus că riscă "să devină de necontrolat" de-a lungul graniţelor Siriei.

Consiliul de Securitate ONU ar putea cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria pentru a putea livra ajutoare şi a evacua cetăţenii bolnavi sau răniţi, au declarat vineri surse diplomatice.

Rezoluţia redactată de Suedia şi Kuweit a fost dis­cutată de cei 15 membri ai consiliului vineri. Este nevoie de nouă voturi "pentru" şi ca Rusia, China, SUA, Marea Britanie sau Franţa să nu îşi exercite dreptul de veto.

Decizia a fost susţinută şi de Departamentul de Stat al SUA.

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia a declarat: "Nu e realist. Ne-ar plăcea să avem un armistiţiu şi chiar să se termine războiul, dar nu cred că teroriştii sunt de acord".

Rusia, un aliat al regimului lui Assad din Siria, şi-a folosit dreptul de veto de 11 ori în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a proteja guvernul lui Assad.

Documentul cere ca "toate părţile implicate să înceteze imediat atacurile în zonele populate, inclusiv în Ghouta de Est, Yarmouk, Foua şi Kefraya".

Membrii consiliului vor discuta despre textul documentului luni (nr. astăzi). Deocamdată nu este clar când sau dacă Suedia şi Kuweit vor supune rezoluţia la vot.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb