Israelul are un nou guvern după 12 ani

G.B
Internaţional / 14 iunie 2021

Israelul are un nou guvern după 12 ani

Pentru prima dată, după 12 ani, israelienii au un nou guvern şi un nou prim-ministru după ce Parlamentul unicameral al Israelului, Knesset, a dat votul de învestitură noului guvern de coaliţie condus de Naftali Bennett, punând capăt domniei istorice a lui Benjamin Netanyahu, potrivit Independent.

În baza unui acord de coaliţie, Bennett va deţine funcţia de prim-ministru în primii doi ani ai mandatului, după care postul va fi preluat de ministrul de externe Yair Lapid, arhitectul coaliţiei.

După victoria de ieri liderii mondiali l-au felicitat pe Bennett, care a devenit al 13-lea prim-ministru al Israelului.

Primul ministru britanic Boris Johnson i-a felicitat pe Bennett şi Lapid pentru formarea noului guvern printr-o postare pe Twitter spunând că "acesta este un moment important pentru Marea Britanie şi Israel, pentru a continua să lucrăm împreună la promovarea pacii şi prosperităţii tuturor".

Tot printr-o postare pe Twitter, Bennett, a fost felicitat şi de prim-ministrul indian Narendra Modi, care a spus printr-e altele "aşteapt cu nerăbdare să vă întâlneasc şi să aprofundăm relaţiile strategice dintre ţările noastre". Modi şi-a exprimat de asemenea "recunoştinţa profundă" faţă de fostul prim-ministru Netanyahu.

Yair Lapid, noul ministru de externe al Israelului, a vorbit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu care a "discutat despre relaţia specială dintre SUA şi Israel", a scris el pe Twitter.

În vârstă de 49 de ani, Bennett, fostul aliat al lui Netanyahu, a devenit prim-ministru după votul de 60 la 59 de ieri din Knesset.

Coaliţia este formată din opt partide, trei partide ale dreptei naţionaliste, două centriste, unul de centru stânga, unul de stânga şi pentru prima dată în istoria Israelului, un partid arab islamist.

După alegerile din martie, Yamina al lui Bennett a câştigat doar şapte locuri în Knesset, Likud obţinând cele mai multe mandate 30, însă Netanyahu treptat şi-a pierdut aliaţii, iar alăturarea lui Bennett de coaliţia centristă a pecetluit soarta lui. Imediat după alegeri au început negocierile dintre Yair Lapid şi Naftali Bennett pentru formarea unui guvern fără Netanyahu.

Fostul prim-ministru a precizat că nu are intenţia de a părăsi scena politică. "Dacă este destinat ca noi să fim în opoziţie, o vom face cu spatele drept până când vom răsturna acest guvern periculos şi vom reveni pentru a conduce ţara", a spus Netanyahu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb