Ministerul israelian de Externe a anunţat duminică, într-un comunicat, că a ordonat închiderea ambasadei sale de la Dublin după iniţiative "anti-israeliene", spunând că Irlanda a "depăşit toate liniile roşii", relatează AFP.
"Acţiunile şi retorica antisemită a Irlandei împotriva Israelului îşi au rădăcinile în delegitimarea şi demonizarea statului evreu, precum şi în standardele duble. Irlanda a depăşit toate liniile roşii în relaţiile sale cu Israelul", a declarat ministrul israelian de externe, Gideon Saar, conform comunicatului.
Relaţiile diplomatice dintre Irlanda şi Israel s-au deteriorat în urma unei serii de iniţiative, în special recunoaşterea de către Dublin a unui stat Palestina şi sprijinirea unui caz deschis de Africa de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) prin care acuză Israelul de "genocid" în Fâşia Gaza, unde ţara se află în război cu Hamas din 7 octombrie 2023, ziua atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriu israelian.
În primăvară, Irlanda a anunţat împreună cu Norvegia şi Spania recunoaşterea unui stat Palestina, provocând furia Israelului.
"Decizia de a închide ambasada israeliană de la Dublin a fost luată în lumina acţiunilor anti-israeliene extreme ale guvernului irlandez", a adăugat ministerul israelian.
Irlanda a deplâns "o decizie profund regretabilă a guvernului (prim-ministrului Benjamin) Netanyahu. Resping total afirmaţia că Irlanda este anti-Israel", a scris premierul irlandez Simon Harris pe contul său de pe platforma X.
În noiembrie, el a declarat că autorităţile ţării sale îl vor reţine pe Netanyahu dacă va călători în Irlanda, după ce CPI a emis un mandat de arestare împotriva acestuia.
CPI a emis mandate de arestare pentru Netanyahu şi fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant, "pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război" comise între 8 octombrie 2023 şi 20 mai anul acesta în Fâşia Gaza, scrie AFP.