Istoria de peste un secol a Tour de France şi L'Étape

Comunicate de presă / 20 august

Istoria de peste un secol a Tour de France şi L'Étape

L'Étape Romania by Tour de France se află anul acesta la cea de-a treia ediţie şi îşi va întâmpina din nou concurenţii la Bucureşti, în data de 1 septembrie. Race Village-ul din Piaţa Constituţiei va fi deschis atât participanţilor în competiţie, cât şi însoţitorilor şi spectatorilor, transformând Bucureştiul, pentru o zi, în capitala ciclismului românesc.

Tot în Race Village, participanţii vor putea descoperi îndeaproape atmosfera şi povestea brandului legendar prin intermediul unei expoziţii Tour de France. De la primul tur al Franţei, finalizat de numai 21 de participanţi în 1903, şi până la recordul lui Tadej Pogaèar din 2020, devenit cel mai tânăr câştigător de la 1904 până în prezent, descoperă istoria palpitantă a Tour de France şi L'Étape!

1903

Primul tur al Franţei

În Franţa începutului de secol XX, oricine s-ar fi gândit la o cursă de ciclism de aproape 2.500 de kilometri prin ţară ar fi fost considerat nebun. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Geo Lefèvre, un jurnalist al revistei L'Auto de la acea vreme, să continue cu planul său inspirat. Editorul său, Henri Desgrange, a fost suficient de îndrăzneţ încât să-l susţină şi să creadă în ideea Tour de France.

Aşa că, la 1 iulie 1903, şaizeci de pionieri au pornit pe bicicletele lor din Montgeron, iar după şase etape mamut (Nantes - Paris, 471 km), doar 21 de "routiers", conduşi de Maurice Garin, au ajuns la final. Cu o viteză medie de 25 km/h, Garin a fost primul dintr-un lung şir de campioni.

1910

Le Tour descoperă Munţii Înalţi

După ce a abordat deja Ballon d'Alsace (1905), plutonul s-a îndreptat acum spre vârfurile Pirineilor. În anul următor, cursa a urcat în Alpi şi a integrat pasul montan Col du Galibier.

1919

Crearea tricoului galben

Primul Tricou Galben (Yellow Jersey), care indică liderul în clasamentul general, a fost oferit lui Eugène Christophe la Grenoble. Alegerea culorii a evocat hârtia pe care a fost tipărită revista L'Auto.

1952

Prima sosire la altitudine

Pentru acest experiment, au fost planificate trei sosiri la altitudine: Alpe d'Huez, Sestrières şi Puy-de-Dôme. Fausto Coppi din Italia a trecut toate cele trei linii de sosire în faţa tuturor pentru a câştiga a doua coroană în Tour de France.

1964

Anquetil devine primul ciclist care a câştigat Le Tour de cinci ori

Mai târziu i se vor alătura în acest club exclusivist de câştigători de cinci ori ai Le Tour şi Eddy Merckx, cunoscut sub numele de "Canibalul" (a cincea victorie în 1974). El este, de asemenea, singurul ciclist care a câştigat toate clasificările separate ale Turului. Apoi, li se alătură Bernard Hinault (a cincea victorie în 1985). El este în continuare ultimul francez care a triumfat în eveniment. Miguel Indurain (a cincea victorie în 1995) a devenit primul ciclist care a câştigat Le Tour de cinci ori la rând.

1985

Ultima victorie a unui ciclist francez: Bernard Hinault

După ce a suferit o cădere spectaculoasă la finalul etapei a 14-a la Saint-Etienne, Bernard Hinault a reuşit totuşi să înregistreze a cincea victorie în Le Tour. El rămâne ultimul ciclist francez care a luat titlul.

1989

Greg LeMond câştigă Le Tour la diferenţă de 8 secunde

Doar 8 secunde i-au despărţit pe Greg LeMond de Laurent Fignon! Istoria s-a scris în lupta directă dată de cei doi ciclişti între Versailles şi Champs-Elysees. Rămâne cea mai apropiată marjă de câştig din istoria Le Tour.

1993

L'Étape prinde viaţă

Dintre seriile L'Étape, L'Étape du Tour de France este definită ca "Etapă Regină", eveniment emblematic, pe lista "de trăit o dată în viaţă" a oricărui ciclist. Cu un pluton de 15.000 de ciclişti şi 50 de naţionalităţi, este cel mai mare eveniment de ciclism din Europa. Pe aceleaşi trasee şi în aceleaşi condiţii întâlnite de campionii Tour de France: aceasta este promisiunea pe care L'Étape du Tour de France a ţinut-o din 1993.

2003

Le Tour îşi sărbătoreşte centenarul

Le Tour şi-a sărbătorit centenarul. După un prolog la Paris, startul primei etape a avut loc exact acolo unde s-a întâmplat în 1903, în faţa cafenelei "Le Reveil Matin" din Montgeron.

2013

Tour de France sărbătoreşte cea de-a 100-a ediţie

Tour de France sărbătoreşte cea de-a 100-a ediţie. Cu Grand Depart care are loc în Corsica, toate zonele din Franţa Metropolitană găzduiesc acum Turul.

2020

Tadej Pogaèar a devenit cel mai tânăr câştigător de la 1904 până în prezent

La prima sa participare, ciclistul din Slovenia Tadej Pogaèar, în vârstă de 21 de ani, a câştigat Tour de France 2020. Este cel mai tânăr câştigător de la Henri Cornet, în 1904.

Tour de France a devenit, astfel, cea mai renumită cursă de ciclism din lume, urmărită în fiecare an cu pasiune de peste două miliarde de fani de pe întreg mapamondul. Evenimentul sportiv devenit legendă a debutat în 1903, iar conceptul L'Étape by Tour de France s-a născut în 1993, din dorinţa de a da o şansă cicliştilor amatori să trăiască această experienţă unică.

România s-a alăturat L'Étape by Tour de France în 2022, fiind cea de-a 20-a ţară acceptată în această serie de evenimente la nivel internaţional. Primii trei ciclişti amatori clasaţi în cursa The Race 85 km, la feminin şi masculin, se vor califica pentru programul internaţional L'Étape Championship şi vor primi câte o invitaţie de a participa la celebra L'Étape du Tour de France, cea mai renumită competiţie de ciclism din lume dedicată amatorilor.

Ajuns la a treia ediţie în 2024, evenimentul marca Tour de France din Bucureşti este deschis amatorilor de toate abilităţile. Concursul va marca pe traseu atracţii istorice renumite ale Capitalei, precum Arcul de Triumf, clădirea Primăriei Municipiului Bucureşti, Palatul Parlamentului, Casa Armatei, Ateneul Român sau Palatul C.E.C.. Competiţia, ce va avea ca punct de start Piaţa Constituţiei, va oferi numeroase surprize atât participanţilor, cât şi susţinătorilor şi turiştilor.

Ziarul BURSA este partener media al evenimentului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb