PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2014, după un declin de 0,1% în trimestrul precedent, astfel că economia ţării, a treia din zona euro, a intrat în recesiune pentru a treia oară din 2008.
Datele preliminare publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică de la Roma (Istat) i-au luat prin surprindere pe analişti, care aşteptau o creştere a PIB-ului Italiei de 0,1%.
În ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.
În condiţiile în care rata şomajului în rândul tinerilor din Italia depăşeşte 40%, iar datoria externă a ţării se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este supus presiunilor să adopte măsuri pentru revenirea pe creştere a economiei. Recesiunea ar putea afecta planurile lui Matteo Renzi de reducere a deficitului la 2,6% din PIB, anul acesta, şi de începere a micşorării datoriei.
"În condiţiile actuale şi estimând un ritm de creştere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui să găsească cel puţin 15-16 miliarde de euro pentru realizarea obiectivului de reducere a deficitului la 2,6% din PIB, anul acesta", consideră, potrivit Bloomberg, Wolfango Piccoli, director la compania londoneză "Teneo Intelligence".
Luna trecută, banca centrală a Italiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei la 0,2% în 2014, în timp ce Guvernul aşteaptă un avans de 0,8%.
Riccardo Barbieri, economist la "Mizuho International" Plc din Londra este de părere că, "deşi în trimestrul al treilea, Italia ar urma să înregistreze o redresare modestă a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor, economia ţării şi sectorul bancar sunt printre cele mai expuse la Rusia".
În opinia sa, chiar şi prognoza de creştere cu 0,3% a economiei Italiei, schiţată recent, ar fi un rezultat bun, în circumstanţele actuale.