Italia continuă să pregătească un fond suveran de investiţii, pentru a sprijini părţile critice ale economiei sale, pe fondul unei eforturi mai ample din partea mai multor naţiuni europene de a aduce lanţurile globale de aprovizionare mai aproape de casă, transmite CNBC.
Ministrul italian al Întreprinderilor, Adolfo Urso, a anunţat săptămâna trecută crearea unui fond public-privat care urmăreşte consolidarea "lanţurilor strategice naţionale de aprovizionare" în domeniile materiilor prime şi energiei.
Firmele cu potenţial ridicat sau relevante din punct de vedere sistemic vor primi finanţare.
Acest plan este de aşteptat să treacă prin Parlament înainte de sfârşitul anului.
Anunţul vine după ce Irlanda, o altă naţiune a UE, a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să înfiinţeze un fond suveran de gestionare a averilor anul viitor.
Acasta ar fi capitalizat din veniturile fiscale excepţionale şi ar viza costuri pe termen lung, cum ar fi pensiile şi infrastructura.
Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, a prezentat la începutul acestei luni şi un plan pentru un fond de investiţii pentru metale critice.
Mai larg, aceste anunţuri urmează o tendinţă în Europa, în care naţiunile îşi propun să îşi reducă dependenţa de alte ţări, cum ar fi China.
"Acesta este un răspuns la concurenţa internaţională în creştere privind resursele critice şi lanţurile de aprovizionare", a declarat Federico Santi, analist senior la firma de consultanţă politică Eurasia Group.
"Pademia mai întâi şi mai târziu războiul din Ucraina şi criza energetică care a rezultat au scos la iveală modul în care lanţurile de aprovizionare sunt vulnerabile la schimbările politice şi geopolitice. În acelaşi timp, investiţiile masive în tranziţia verde şi în tehnologiile conexe au crescut nevoia de resurse critice", a spus el.
Italia a înfiinţat un fond de gestionare a averilor în 2011, care are investiţii în sectoarele energetice, comunicaţiilor şi aerospaţiale.
Cel mai recent plan pentru un fond separat întăreşte ideea că Roma încearcă să-şi impulsioneze politica industrială.
Când Covid-19 a lovit la începutul lui 2020, multe naţiuni europene au aviut dificultăţi să cumpere măşti şi alte echipamente de protecţie, care erau fabricate în Asia.
Multinaţionalele care aveau lanţurile de aprovizionare răspândite în întreaga lume au avut probleme să-şi ţină în funcţiune liniile de asamblare şi, ca urmare, multe produse au devenit mai scumpe.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat alte sectoare, în special produsele agricole şi îngrăşămintele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 09:18)
Italia a fost *cuminte" politic și acum primește răsplată, ce frumoasa e democrația occidentala
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 10:49)
Ce va pasa voua, rusilor de democratia occidentala?
Vedetiva de drepturile omului din Rusia!