Iulie - cea mai bună lună din acest an la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 august 2023

Iulie - cea mai bună lună din acest an la BVB

Creşteri consistente pentru indici, în contextul listării Hidroelectrica Se conturează un dividend cu randament de 90% pentru acţiunile FP SIF-urile nu s-au aflat pe lista investitorilor ce au făcut achiziţii la BVB în siajul ofertei Hidro

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, în iulie, cea mai bună lună de până acum din acest an. Indicii au marcat creşteri consistente, iar valoarea tranzacţiilor a urcat puternic ca urmare a încheierii cu succes a ofertei Hidroelectrica, cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria pieţei noastre, şi intrării la tranzacţionare a titlurilor producătorului şi furnizorului de energie electrică.

Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de aproape 6%, la 13.227 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 5,5%, până la 2.478 de puncte.

Încheierea ciclului de creştere a dobânzilor, scăderea inflaţiei şi robusteţea economiei - tendinţele macro ce susţin piaţa americană

În Statele Unite indicii au avut creşteri pe linie, într-un climat macroeconomic care a devenit mai prielnic activelor riscante. Apropierea de finalul ciclului de creştere a dobânzilor de către Rezerva Federală, reducerea treptată a inflaţiei şi creşterea robustă a economiei SUA sunt trei tendinţe macro benefice pentru acţiuni, fapt ce se reflectă în structura aprecierii pieţei, la care în ultima perioadă au contribuit mai multe companii din domenii diverse, faţă de situaţia în care raliul era condus aproape numai de tehnologie, cum s-a întâmplat în mare parte a primei jumătăţi a acestui an.

În acest context, indicele Dow Jones a urcat cu 3,3%, în iulie, în timp ce indicele S&P 500 s-a apreciat cu 3,1%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activeză în domenii intensive în cunoaştere, a crescut cu 4%, în ultima lună.

În Europa, unde Banca Centrală Europeană pare să nu se afle atât de aproape de încheierea ciclului de ridicare a dobânzilor precum Rezerva Federală, indicele Stoxx 600 a urcat cu 2%, în vreme ce DAX40, al bursei din Frankfurt, s-a apreciat cu 1,8%, în iulie.

Debut în forţă pentru acţiunile Hidroelectrica la BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 5,4%, la 1.143 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 4%, până la 997 de puncte.

Evoluţia apare în contextul general internaţional prielnic pieţelor de acţiuni, la care s-a adăugat oferta Hidroelectrica care a fost suprasubscrisă masiv, precum şi alte elemente punctuale precum rezultate financiare şi propuneri de dividende. Practic, preţurile au început să crească la scurt timp după anunţarea ofertei, ceea ce înseamnă că, probabil, presiunea pusă de vânzările investitorilor care strângeau bani pentru Hidro s-a oprit. De asemenea, fiind suprasubscriere, imediat după încheierea ofertei, o bună parte din banii plasaţi de retail în ordine de cumpărare de acţiuni Hidro s-au întors în conturile investitorilor care au achiziţionat alte titluri importante de la BVB. În plus, Hidroelectrica sporeşte şansele pieţei noastre de accedere în ierarhia celor emergente conform MSCI, astfel încât, probabil, s-au realizat achiziţii de acţiuni în anticiparea evenimentului.

Hidroelectrica a debutat la bursa noastră în data de 12 iulie, încheind prima zi de tranzacţionare la preţul de 110 lei, cu 5,7% peste preţul la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 760 milioane de lei (153,5 milioane de euro), cu mult peste cele obişnuite pentru piaţa noastră. Acţiunile companiei au încheiat ultima zi a lunii iulie la preţul de 112,2 lei, cu 7,9% peste cel din ofertă.

Aquila, Transport Trade Services, BVB şi Sphera - printre performerii lunii

Acţiunile Aquila (AQ), companie de servcii integrate de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum din România şi Republica Moldova, au urcat cu 30,3%, luna trecută, cea mai mare creştere din indicele BET. Aprecierea a apărut pe volume mai mari decât cele obişnuite pentru Aquila, ceea ce arată că, probabil, achiziţiile au fost realizate în mare parte de instituţionali. Anul trecut, acţiunea a avut o cădere severă a preţului, în ciuda rezultatelor raportate, care în acest an au continuat să se îmbunătăţească, astfel încât este posibil că unii investitori au început să vadă atractive acţiunile AQ din punctul de vedere la evaluărilor. Chiar şi după creşterile recente, titilurile companiei au un nivel P/E cu mult sub mediana emitenţilor comparabili, conform BVB Research Hub.

Iulie - cea mai bună lună din acest an la BVB

Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 17,9%, luna trecută, într-o mişcare de continuare a unei tendinţe ascedente formate în acest an, ce a accelerat în iulie, odată cu anunţul că Rusia încetează acordul de liberă trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina. Practic, se mizează pe redirecţionarea fluxurilor comerciale pe rute ocolitoare, inclusiv pe Dunăre, fapt ce pune într-o poziţie favorabilă Transport Trade Services.

Titlurile BVB, operatorul pieţei noastre de capital, s-au apreciat cu 16,8%, luna trecută, în contextul listării Hidroelectrica, operaţiune ce urmează să se vadă în rezultatele companiei începând cu trimestrul al treilea.

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-au apreciat cu 14,1%, în luna iulie, evoluţie susţinută, între altele, de demararea unui program de răscumpărări de titluri proprii. În acest an, titlurile SFG au dezvoltat un trend ascendent, în condiţiile în care compania a intrat pe profit şi are o anumită capacitate de distribuţie de dividende.

Creşteri consistente pentru sectorul bancar

Băncile din BET au urcat puternic, în ultima lună, titlurile bancare fiind probabil printre principalele acţiuni de pe care s-a luat presiunea vânzărilor, odată cu anunţul ofertei Hidroelectrica. De asemenea, instituţiile de credit au avut rezultate bune în primul trimestru, cu perspective pozitive şi pentru cel de-la doilea în condiţiile în care dobânzile mai mari ar trebuie să se vadă în profitabilitate. În plus sunt pentru printre titlurile ce vor beneficia de probabila intrare a pieţei noastre în categoria celor emergente conform MSCI.

În iulie, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 12,1% (calcul făcut pe baza preţurilor ajustate conform majorării de capital cu acţiuni gratuite realizată de emitent), în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 11,2%. Săptămâna trecută, BRD a anunţat că a obţinut un profit în creştere cu 24%, în primul semestru.

Apreciere de 8% pentru OMV Petrom; declin de 7,7% în cazul Romgaz

Într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în octombrie a urcat cu 14%, acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 8%. Compania vrea să distribuie un dividend special cu randament de 8%, faţă de preţul acţiunilor din momentul anunţului. Pentru primul semestru, OMV Petrom a raportat o scădere masivă de profitabilitate, de 80%, după un an cu rezultate istorice, la declin contribuind vânzările mai reduse şi "taxa de solidaritate".

Acţiunile furnizorului de energie Electrica (EL) şi cele ale transportatorului de energie Transelectrica (TEL) au urcat cu 8,2%, respectiv 7,9%, luna trecută, în aşteptarea publicării de către companii a rezultatelor pentru cel de-al doilea trimestru, după un prim trimestru cu rezultate relativ bune.

La polul opus, titlurile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 8,25%, în principal pe fondul corecţiei ex-dividend pentru distribuţia cu randament brut de 7,7% (faţă de preţul din data cum-dividend) şi a anunţului că producţia de hidrocarburi a companiei a scăzut, în prima jumătate a anului.

Discounturi de tranzacţionare situate între 65% pentru Lion Capital şi 47% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,3% în iulie, la 49.046 de puncte, cea mai mică apreciere dintre coşurile de acţiuni de la bursa noastră, fapt ce reflectă că SIF-urile nu s-au aflat pe lista investitorilor ce au făcut achiziţii la BVB în siajul ofertei Hidroelectrica.

După vânzarea pachetului de 19,94% din producătorul de energie, Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, a convocat acţionarii FP în data de 18 august cu propunrea distribuirii unui dividend special din banii încasaţi pe Hidro. Pe ordinea de zi se vor afla două puncte privind dividendele, respectiv 1,4942 lei pe titlu (propunerea iniţială) şi 1,7225 lei pe titlu (propunerea Ministerului Finanţelor). Faţă de ultimul preţ al acţiunii FP din data de 31 iulie, propunerea Finanţelor, cea care probabil va fi aprobată, echivalează cu un randament brut de 90%.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 64,8% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 47,2% în cazul SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 20,4%.

Luna trecută, Ministerul Finanţelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, prin care a strâns de la populaţie 2,4 miliarde de lei, titlurile intrând deja la tranzacţionare la BVB.

În august urmează ca cele mai multe companii de la bursa noastră să îşi prezinte performanţa obţinută în primul semestru, respectiv cel de-al doilea trimestru al anului, rezultatele financiare fiind unul dintre principalele elemente ce influenţează preţul acţiunilor emitenţilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. A fost o luna bn nu zic nu. dar e oare urcarea inainte de crash sau inceputul urcarii mai serioase.

    1. Unele urca, altele scad...

      atat timp cat europa nu a finalizat de dus "somajul" spre minime "istorice" nu crapa nimic in bursa noastra sau pe europa!

      de alte tari si state nu putem spune asta! 

      plus ca urmeaza in fata o debalansare globala de capital din spre "dezvoltate" in spre "in curs de dezvoltare" . 

      adica deplasari de capital acolo unde exista capraturi "omenesti" si nu compresate /comprimate la 3-2-1% in unele regiuni. 

      capraturi de 3-2-1% cer exturi fortate in fata si vor declansa o crisa severa pe regiunea unde este comprimarea /compresia observata. 

      Si Romania a inceput de curand iar joaca cu comprimarea de capraturi! vedem cat tine... oricum ne anunta instant compresia lor /comprimarea! 

      Deci rezumat lectie: atentie la capraturi sub 3-2-1% anunta criza si crash... ce este peste 10-15-18-20-25% esti total in crash mode... bun de cumparat zdravan! au existat cazuri si de 30-40% caprate - acolo unde speculatorii au fost maturati de furtuni financiare / panici bancare / razoaie / revolutii / fuga de capital / fuga de oameni / fuga de companii / crash gov - etc forme. 

      institutionalii vad decompresia capraturilor cu = risc in crestere (unde in realitate inseamna deflatie si ieftiniri in termeni reali; poti sa ai deflatie deflationista sau deflatie inflationista)  

      institutionalii vad compresia capraturilor cu = riscuri in descrestere si afisare pe balante (bancare) active cu valori pe hartie in crestere ( unde in realitate inseamna inflatie inflatie si scumpiri in termeni reali; poti sa ai inflatie inflationista si inflatie deflationista). 

      s c c r e t 

      ca vizualizare inflatie inflationista: explozie recolata lamani (mai multe lamai coapte mai multa zeama de lamaie) simultan cu explozia de cerere unde cererea mai mare chiar si decat explozia de lamai.

      inflatie deflationista: cateva lamai stoarse ( mai putine lamai coapte mai putina zeama de lamaie) simultan cu explozie cerere dar mai mica fata de varful trecut unde cererea mai mare chiar si decat chinuiala de stoarcere lamai. 

      deflatia deflationista: explozie recolata lamai simultan cu explozie de crash cerere consum; multe lamai in putrefactie fara cerere solvabila sau reala in piata (fie bula de pret a rup mufa cerereii fie valul demografic are crash de cerere fie stocurile din urma acumulate pe lantul de servicii si in casele oamenilor a generat mega surplus lamaii in piata). 

      deflatia inflationista: prabusirea recoltei de lamaii mai rapida decat prabusirea cererii din piata de unde rezulta net cerere inca pozitiva dar bunuri de oferit in piata in cadere. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb