Pandemia de Covid-19 a avut un impact "extrem de nedrept" asupra veniturilor şi oportunităţilor economice ale femeilor, a afirmat, luni, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, care a cerut măsuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea condiţiilor oferite femeilor de piaţa muncii, informează news.ro.
Într-un dialog cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, Yellen a spus că este esenţial să fie prevenit riscul ca pandemia să laseurme permanente, reducând perspectivele femeilor pe piaţa muncii şi în economie.
Ea a menţionat că înainte de pandemie participarea femeilor la forţa de muncă era deja mai mică în Statele Unite decât în Europa, o altă problemă care trebuia abordată.
"Cred că este absolut tragic, impactul pe care această criză l-a avut asupra femeilor, în special a femeilor cu calificare scăzută şi a minorităţilor", a spus Yellen, menţionând că, deşi oamenii de la vârful scării economice au continuat să se descurce bine, cei mai aproape de limita de jos , care se aveau deja probleme, au fost loviţi cel mai puternic.
"-S-a întâmplat un lucru extrem de nedrept", a spus Yellen, menţionând că femeile, ca grup, au suferit pierderi de locuri de muncă mult mai mari, deoarece acestea erau reprezentate în mod disproporţionat în sectorul serviciilor şi multe s-au renunţat din forţa de muncă activă pentru a avea grijă de copii, care austat acasă.
În ianuarie, femeile reprezentau puţin mai mult de jumătate din cele 10 milioane de locuri de muncă pierdute în timpul crizei coronavirusului, chiar dacă reprezintă de obicei ceva mai puţin de jumătate din forţa de muncă din SUA.
Peste 2,5 milioane de femei au părăsit forţa de muncă între februarie 2020 şi luna ianuarie a acestui an, comparativ cu 1,8 milioane de bărbaţi. Pe termen lung, Yellen a declarat că este esenţial să se îmbunătăţească condiţiile cu care se confruntă femeile pe piaţa muncii, inclusiv lipsa de beneficii, concediu plătit pentru situaţii de urgenţă familială şi îngrijirea copiilor, potrivit news.ro.