Japonia se pregăteşte să îşi ia adio de la Shinzo Abe prin funeralii de stat controversate

V.G.
Internaţional / 27 septembrie 2022

Japonia se pregăteşte să îşi ia adio de la Shinzo Abe prin funeralii de stat controversate

Actualizare Sute de persoane protestează la funeraliile lui Shinzo Abe

Sute de persoane protestează, astăzi, la Nippon Budokan, unde au loc funeraliile fostului premier Shinzo Abe. Peste 20.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi pentru acest eveniment, relatează BBC, potrivit News.ro.

Îmbrăcată într-un kimono negru şi întâmpinată de premierul japonez în funcţie, Fumio Kishida, Akie Abe, văduva lui Shinzo, a adus urna care conţinea cenuşa soţului ei la Nippon Budokan, locul de înmormântare, în faţa câtorva mii de invitaţi japonezi şi străini.

Premierul japonez Fumio Kishida i-a adus un omagiu lui Abe, în timp ce în afara locului în care se desfăşoară evenimentul s-au strâns sute de persoane care protestează, subliniind că nu sunt de acord cu funeraliile, din cauza costului ridicat.

Circa 4.300 de persoane participă la ceremoniile de astăzi şi cel puţin 48 de actuali sau foşti lideri, între care vicepreşedintele american Kamala Harris şi premierul indian Narendra Modi.

La ceremonii sunt prezenţi şi premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

---

Japonia îl onorează, astăzi, pe fostul premier Shinzo Abe, care a fost asasinat, o figură polarizatoare care a dominat politica modernă, ca liderul cu cel mai îndelungat mandat, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Uciderea lui Abe la un miting de campanie, în 8 iulie, a generat un flux de dezvăluiri despre legături dintre legislatori din Partidul Liberal Democratic, care se află la guvernare şi pe care el l-a condus în trecut, şi Biserica Unificării, pe care criticii o numesc un cult, ducând la o reacţie violentă împotriva actualului premier Fumio Kishida.

În timp ce susţinerea sa a coborât la cel mai scăzut nivel din cauza controverselor, Kishida şi-a cerut scuze şi a promis să taie legăturile partidului cu biserica.

Însă opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat în onoarea lui Abe, primul astfel de eveniment din 1967, a persistat, alimentată de costurile de 11,5 milioane de dolari care ar urma să fie suportate de stat, într-o perioadă grea din punct de vedere economic pentru cetăţenii de rând.

"Nu cred că aceste funeralii ar trebui să aibă loc", a spus Hidemi Noto, un asistent de regie în vârstă de 38 de ani care a trecut, ieri, pe la Nippon Budokan Hall pentru a vedea pregătirile.

"O ceremonie funerară are un înţeles cu totul diferit pentru oamenii obişnuiţi. Nu cred că ar trebui să folosim banii din taxe pentru asta", a adăugat acesta.

Totuşi, astăzi dimineaţă, câteva sute de cetăţeni obişnuiţi s-au aliniat pe străzi în afara sălii, aşteptând să aducă flori la standuri special amenajate.

Circa 4.300 de persoane sunt aşteptate să participe la ceremoniile de astăzi şi cel puţin 48 de actuali sau foşti lideri, între care vicepreşedintele american Kamala Harris şi premierul indian Narendra Modi. Singurul din G7 care ar fi urmat să li se alăture, premierul canadian Justin Trudeau, a anulat participarea pentru a se ocupa de un dezastru natural în ţara sa.

Ceremonia începe la ora 2.00 P.M. (ora 5.00 GMT, ora 8.00 în România), când cenuşa lui Abe va fi adusă în sală şi o gardă de onoare va trage 19 lovituri de tun.

Zeci de mii de poliţişti vor fi desfăşuraţi, străzile din apropiere vor fi închise şi chiar şi unele şcoli, întrucât Japonia încearcă să evite gafele de securitate care au dus la împuşcarea lui Abe cu o armă artizanală, de către un suspect care, afirmă poliţia, a acuzat Biserica Unificării că i-a dus familia la sărăcie.

Funeraliile de stat pentru Abe, care a avut parte de o înmormântare privată la câteva zile după asasinat, sunt primele din 1967, când au avut loc pentru fostul premier Shigeru Yoshida.

Kishida a explicat decizia ca un mod de a onora realizările lui Abe, ca cea de a susţine democraţia, dar japonezii de rând rămân împărţiţi, iar sondajele de opinie arată în mod constant că mai mult de jumătate se opun.

Un oficial din administraţia lui Joe Biden, care a însoţit-o pe Harris în Japonia, a declarat jurnaliştilor că nu poate comenta opiniile japonezilor despre funeralii.

"Tot ce putem spune este că el a fost un partener al Statelor Unit. Vicepreşedintele îi va onora moştenirea", a spus el ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb