Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a vizitat mai multe fabrici de armament în apropiere de Nijni Novgorod, în centrul Rusiei, între care una fabrică bombe aeriene de tip FAB-3000 (bombe de trei tone), a căror producţie a început în februarie, relatează Le Journal du Dimanche (JDD).
Însă, FAB-3000 cântăreşte de trei ori mai mult, adică trei tone, şi conţine o încărcătură activă de 1,5 tone echivalent trinitrotoluen (TNT), în timp ce FAB-500 conţine 300 kilograme echivalent TNT (măsura energiei eliberate la o explozie), iar FAB-1500 700, potrivit JDD.
Spre deosebire de cele dinainte, FAB-3000 este echipată cu un kit de ghidare care o transformă într-o "bombă planantă". Acest dispozitiv a fost introdus treptat din a doua jumătate a lui 2023, care le permite bombelor să planeze până la 70 de kilometri, folosind viteza avionului, relatează JDD.
Până acum, bombele de tip FAB erau nişte simple bombe gravitaţionale, nu ghidate, obligând bombardierele să treacă pe deasupra ţintelor pentru a le lansa, fără să aibă siguranţa preciziei acestora, conform sursei citate.
Aceste bombe planante ridică probleme în Ucraina. Sistemele antiaeriene ale Kievului nu dispun de raza de acţiune necesară. Ele vor fi nevoite să se apropie de linia frontului şi să intre în raza de acţiune a armelor ruseşti, notează JDD.
În paralel cu fabricarea de bombe de tip FAB-3000, Serghei Şoigu anunţa joi că "producţia de FAB-1500 s-a dublat". Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, începând de la 1 februarie, avioanlee de vânătoare-bombardier ruseşti au tras 3.500 de bombe de tip FAB, scrie sursa precizată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 21:57)
Tipic mujic…daca nu au precizie, le fac mai mari:-)…asteptam FAB -10000:-)